Spáčův hrad
Barbara Erskine
Děj dalšího románu oblíbené autorky se odehrává v 15. a zároveň v 21. století a jeho hrdinkami jsou dvě ženy – Catrin a Miranda. V roce 1400 se na velšských hranicích schyluje k válce. Catrinin otec je věštec a hraje nebezpečnou hru v centru zuřivého soupeření mezi velšskými knížaty a anglickými pány. Catrin se ocitne ve zdech hradu Sleeper a je vyzvána, aby předpověděla osud Walesu, ona však vidí jen blížící se válku a krev… V roce 2015 odjíždí Miranda na hrad Sleeper, aby unikla realitě a uspořádala si myšlenky. Pomalu cítí, že se v samotě hor probouzí k životu, ale pokaždé, když zavře oči, její sny ožívají. Setkává se v nich s mladou dívkou, která křičí a vztahuje k ní ruce. Zdá se, že jí může pomoct jen Miranda…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2017 , BránaOriginální název:
Sleeper’s Castle, 2016
Taková celkem nudná kniha a na to o čem pojednává hodně obsáhlá, přijde mi jako slabý odvar čtení pro ženy
Už jsem asi přečetla moc knížek této autorky, už mi to přijde pořád dokola. Ale ten/ta, kdo čte poprvé, musí být nadšený/á.
Vcelku jsem si dobře početla a líbila se mi minulá i současná dějová linie, jen třetí linka (žárlivá psychopatka Rhona) mi přišla zbytečná. Z novějších knih B. Erskinové (Řeka naděje, Šepoty v písku) se mi Spáčův hrad líbil nejvíc.
Už to není úplně ono, není to ta Erskinová jako za starých časů. Ale číst se to dalo, i když místy to bylo zdlouhavé. Linie s žárlivou psychopatkou Rhonou mi přišla taky moc agresivní, ne-li přímo zbytečná. Tak 3,5 hvězdiček.
Kniha nezklamala. Už je to pár let, co jsem naposledy četla knihu od této autorky, a opět jsem se naprosto ponořila do děje a bylo pro mě těžké kniho odložit a věnovat se jiné činnosti. Jen chování Rhondy mohlo být méně agresivní.
Po několika letech jsem se vrátila k toto autorce a za mě kniha super. Drama s Rhonou mohlo být vynecháno.
Barbara Erskine je jedna z mých nejoblíbenějších autorek a četla jsem všechny její knihy - opět silný, zajímavý příběh, prolínající se časové roviny , historický náhled - velice čtivá a zajímavě napsaná kniha.
Nevím, přesně proč, ale tato kniha mi nějak nesedla. Pořád to bylo dokola. Minulost, přítomnost. Bez vývoje děje. Bohužel hodnotím tak jak hodnotím.
Kniha byla příjemná, oddychová. Možná zbytečně zdlouhavá. Líbila se mi přítomnost i minulost. Žila jsem již před staletími, která se odehrává v podstatě na stejném místě byla nepochybně lepší, ale i tato byla dobrá :-)!
Zajímavá kniha, dobrá oddechovka, jen ve střední části zbytečně rozvláčná. Historický náhled do dějin anglicko - velšského pomezí byl příjemným překvapením. Určitě si ještě něco od této autorky přečtu.
Na novou knihu od autorky jsem se moc těšila. Baví mne prolínání časových dějů. Popisování krajiny , přírody z 15.st. bylo pro mne zážitkové.
Tuto autorku mám ráda a na knihu jsem se těšila. Je pravda, že mě nezaujala jako její ostatní, kdy jsem četla s větší chutí a rychleji. Tato kniha se mi líbila, ale myslím, že kdyby měla o sto stran méně tak to neuškodí. Děj byl strašně zdlouhavý a nekonečně se vlekl. Minulost mě tentokrát nedostala tak moc jako u jiných knížek. Nicméně děj a prostředí, kde se odehrával byl krásný. Za mě spokojenost.
Z úcty a hlavně z bezbřehého obdivu k této ženě jsem knihu přečetla. Pro mne není z nejlepších, ale i tak pěkná kniha. Přítomnost mne tentokrát "zaujala" více než minulost...
Musím souhlasit s tím, že nejlepší bylo posledních sto stran. Nicméně propojení minulosti a přítomnosti a vzájemné navštěvování ve snech se mi líbilo od samého začátku.
2005 | Žila jsem již před staletími |
2008 | Dům ozvěn |
2019 | Strom duchů |
2014 | Nejtemnější hodina |
2017 | Spáčův hrad |
Při poslední četbě Erskinové jsem se zařekla, že už po další nesáhnu. Ale když jsem na regále v knihovně v Novinkách viděla tenhle román, nedalo mi to. Měla jsem dodržet své předsevzetí. Spáčův hrad je totiž jen další variace předchozích knížek a paní Erskinová mlátí už dávno prázdnou slámu dál. Takže příště ji opravdu obejdu obloukem a nechám těm, kdo ji ještě neznají. Píše čtivě. Ale těch chyb...korektor asi zrovna marodil:)