Spad
František Kotleta (p)
Je po válkách, které nikdo nevyhrál. V sutinách Prahy přežívá pár desítek tisíc lidí a snaží se ze všech sil uchovat něco jako civilizaci. Jenže zbytek světa nemá o civilizaci zájem. Zbytek světa chce za každou cenu přežít, a to zpravidla na úkor někoho jiného. A tak lidský život nemá moc velkou hodnotu – možná několika masových konzerv nebo pilulek proti ozáření. A čím dál od někdejšího hlavního města, tím divočejší poměry panují. Skupina válečných veteránů musí Prahu opustit. Čeká je cesta územím, kde se každou chvíli mění vláda podle toho, kdo má v jaké přestřelce navrch, kdo tam zrovna přitáhne a má víc chlapů nebo střeliva. Musí totiž splatit jeden dluh. Čestný dluh z časů, kdy takové věci měly ještě hodnotu.... celý text
Není co řešit, v rámci žánru 50%. Jednoduchá zápletka, jasně nastavená pravidla, zvládnuté řemeslné zpracování
Problém je, že je to až moc jednoduché. Oproti jiným knihám, kde mají autoři výstroj, výzbroj, techniku a taktiku nastudovanou a pak tím vším mohou čtenáře ohromovat.
Také konec je před tím, co mohlo být xnásobně zajímavější, než předchozí děj. Protože takhle to vypadá, že mají před sebou hrdinové maximálně několik týdnů a pak přijde odplata, která je smete.
Nepochopil jsem autorovu omluvu na konci knihy. Zvlášť když příčinou války bylo rozpínání Ruska a přizdisráčský přístup zbytku světa.
Nepřítomnost fantasy či sci-fi prvků je na škodu. O to víc jsou vidět nedostatky. Sakryš, není 50% až moc? ;)
... jak už v podstatě vyjádřili někteří přede mnou, kniha jaksi "postrádá šťávu", ale příjemné počtení to bylo - to se musí nechat... jen trochu chybělo napětí, překvapivé momenty, trošička fantazie navíc (ale pouze ve srovnání s některými předchozími díly autora, ne "v globále")... nicméně v této knize jsem našel vynikající ponaučení pro všechny islamofoby, křesťanofoby, euro a asiatofoby (západo i východo a jiho i severofoby) a všechny podobně radikálně smýšlející lidi : "dělejte, jak děláte a dopadne to, jako v této knize" (myslím to naprosto nepoliticky - čistě z pohledu obecně mezilidských vztahů - a ač to autor v dovětku popírá)... vrátím - li se zpět k hodnocení - 4 hvězdy...a moc děkuji p. Kotletovi za novou útěchu pro (jinde, vyjma hudby ji nenanacházející) můj mozek...
Kotleta si tentokrát dal s knihou práci (nebo mi to tak alespoň připadne) a na výsledku je to poznat. Styl hrdinské soldatesky tomu sedne, hlášky také pálí o sto šest. Občas překvapí i dotažené motivy vypravování. Jasně, pořád je to brak, ale takový si dám určitě líbit.
svět lhostejný k lidskému životu, bohužel autor také stejně lhostejný k této knize... nepřítomnost nadpřirozených prvků chyběla velmi... a tahání se z bodu A do bodu B bez bytelné zápletky je k ničemu... poprvé jsem se u Kotlety vyloženě nudil
Miluju postapo, ale už jsem sochu svobody pohřbenou v písku viděl a četl o ní 100x. Taková postapo Praha a Brno jsou osvěžjící a tak jsem rád za každé postapo z Čech, protože taková prorvaná hráz Orlíku nebo kulty v Praze je prostě něco jiného, co domácího čtenáře pohladí po duši :).
Co mi vadilo, byl fakt, že než se to trochu rozjelo a trochu se načrtl popis světa, byl konec. Šlo by to rozvést do pořádného románu a pak by to bylo za pět hvězd.
No, snad se dočkáme dalších podobných knih.
Někdo tu zmínil absenci vampů a vlkodlaků. Bylo to také super, ale bylo to prostě něco jiného. Věci popsané v této poslední knize se mohou stát téměř ze dne na den, ovšem bez vlkodlaků a v tom je to kouzlo knihy.
Druhá věc, která mi vadila, byla mohutná omluva na konci knihy, kde se Kotleta omlouvá, pro případ, že by knihou někoho urazil. Kotleta prohlašuje, že v žádném případě nehoruje proti multikulti, proti migraci ani proti Rusku a Asii.
Je těžko pochopitelné to dělat v případě, že se prezentuju jako tvrďák. Je to stejné jako napsat článek, že se muslim odpálil v Berlíně, ale už teď je jisté, že to nemá nic společného s islámem. Buď píšu o kočovných hordách, nebo se podělám a omluvím se všem kočovníkům, ale obojí dohromady vypadá směšně a popírá jedno druhé.
Pokud mám vizi nebo nápad a popíšu ji, tak se nepotřebuju omlouvat za nápad, ale je možné, že doba tak "pokročila", že by bez týhle úlitby kniha nemohla vyjít. Pak se autorovi omlouvám.
Tak bohužel. Můj druhý a zároveň poslední pokus o Řezníka. Jo chápu, má to být oddechovka-brakovka. Jenže to ještě neznamená, že to musí být tak odfláklé. Tešil jsem se na kvalitní české postapo a místo toho dostal nudu. Postavy jsou trestuhodně prázné, prostředí těžce nepopsané a příběh absolutně neoriginální. Dovést dceru z bodu A do bodu B - fakt nářez. Kdyby se během cesty alespoň dělo něco záživného. Bohužel naopak. Težce uvěřitelné, chvílemi velmi nelogické. Nechci být zlý, Kotleta se prodává tím pádem autor může být spokojený. Jen nepobírám, že se Vám to všem tak strašně líbí. samá 4 - 5ti hvězda??? NECHÁPU!!! 25 %.
Kniha má krásnou obálku. Bohužel, ten obrázek nemá s dějem uvnitř nic společného.
Tak jo, přiznávám se, chyběli mi upíři, sukuby apod. Jiné jeho knihy se mi líbily více:-)
Po strašlivých Velkých problémech v malém Vietnamu jsem již nečekal, že by mě Kotleta ještě bavil, nicméně ze SPADu se nakonec vyklubal jeho jednoznačně nejlepší román. Předně musím říct, že v porovnání s jeho předchozími knihami působí SPAD překvapivě disciplinovaně. Kotleta se nepokouší o humor za každou cenu, svými rádoby vtipnými přirovnáními a hláškami šetří, akční scény jsou docela sporadické, úsporné, přehledně popsané a vždy posouvají příběh dopředu. Ano, tahle kniha opravdu disponuje něčím, co lze označit jako „příběh“, byť směšně jednoduchý, není to jen sled jakž takž navazujících akčních a erotických scén (a teď jsem si uvědomil, že žádný sex se snad v knize ani nevyskytuje, což je po předchozích Kotletových knihách, kde jím nešetřil, příjemné osvěžení). Postavy jsou živé a sympatické, prostředí je správně depresivní a dobře popsané (jen jsem se vůbec neorientoval v cestě hlavních hrdinů, pokud by mi někdo do diskuze napsal, po které řece se to hlavní hrdinové vlastně plavili, byl bych vděčný). Upřímně řečeno, tahle kniha se natolik vymyká tomu, co jsem od Kotlety dosud přečetl, že mi ta teorie o více lidech píšících pod jedním pseudonymem nepřipadá až tak neuvěřitelná. Pokud to tak je, tak prosím odstavte toho břídila, co je zodpovědný za Velké problémy v malém Vietnamu, a autora SPADu naopak připoutejte k počítači bez připojení k internetu. Od tohoto Kotlety si rád přečtu víc.
Kotleta jinak, přesto znovu špatně. Předchozí knihy mě neoslovily, ale zkusil jsem Spad z důvodu, že jsem velký fanda postapo literatury a zejména herní série Fallout. Příběh (probůh, jaký?) o cestování z A do B a nahánění jakési fuchtle Hany, je dost mizerný a nudný. Trošku zajímavé jsou aspoň novinové články, ale to nestačí, na nich kniha nestojí. Jak již kdosi podotkl v komentářích ke knize Velké problémy v malém Vietnamu; František Kotleta je nejpřeceňovanější neumětel v české literatuře. Je mi líto všech našich autorů sci-fi, jejichž knihy jsou skutečně kvalitní, ale bohužel se nikdy nedočkají pozornosti (prodejů), jakou čtenáři věnují tomuto béčkaři.
Tak tohle je neco uplne jineho nez na co jsem si zvyknul cist, ale rozhodne je to krok kupredu. Poradny post apo roman s promyslenym pribehem. Hrdinove nejsou stereotypove, ktere vidam v podobnych knihach, ale maji svuj jedinecny charakter. Jen tak dal Franto. Za me palec nahoru a vrele vsem doporucuji.
Ať už to napsal kdokoliv, byla to jízda.
Přečteno téměř na jeden zátah a dala pár postřehů k zamyšlení...
Fallout v české kotlině.. Výborně a trochu jinak napsaný příběh, téměř realistický( bohužel). Příběh je vystavěn herně, tj od relativně nejlehčích nepřátel po ty nejtěžší, s nějakými qesty bokem. Na plátně by to vypadalo hoodně dobře, jako mod třeba právě do Falloutu skvěle. No a závěr je poněkud otevřený, třeba se dočkáme nějakého pokračování, případně i nezávislého příběhu z této temné budoucnosti..
Výborně napsaná kniha, to ale jako vždy... přesně takhle nějak si představuji budoucnost Evropy i vlastně celého světa. Knihu skvěle doplňují útržky z The Hokkaido Shimbun Press.
Bez sexu a přece to jde.
Tak nějak podvědomě jsem pořád čekal nějakého toho mutanta (nevím proč, možná Metro). Nu mutant se neukázal a je to dobře. Příběh se obejde i bez nich. Ale stejně si nemůžu pomoct, přijde mi, že postavy ve všech autorových knihách jsou stejné, jen se pokaždé jmenují jinak.
Musím říct,že byla opravdu skvělá až tak,že jsem taky měla chuť si vzít pythona a jít střelit někoho do hlavy
Tak další Kotleta musím nejprve říct že toto téma v knihách mívám rád.Myslím že tentokrát F.K.
Překvapil že to není uplně kolik kdo zastřelí kolik krve vyteče....,kniha má i několik stránek kde neteče krev proudem.Takže za mě plno.
Pěkně vykreslené posapokalyptické Čechy. Jsem ráda, že se u nás začínají prosazovat tihle autoři, i když je to braková literatura. Na druhou stranu rozhodně neurazí. Nejlepší je opět konec. Každopádně celkově mi SPAD přišel horší než Lovci a o dost lepší než Hustý nářez. I tak dávám opět stejné hodnocení.
Brno Praha boj o přežití násilí brutalita konec světa české sci-fi krveprolití otroci postapokalyptická sci-fi
2016 | Spad |
2014 | Příliš dlouhá swingers party |
2010 | Hustej nářez |
2017 | Poločas rozpadu |
2020 | Operace Thümmel |
Tento autor mě ihned zaujal - nejen svým profilovým obrázkem zde na databázi - ale i jeho kontroverzí, kterou se nebojí použít ve svých příbězích. Také mě motivovalo velmi kladné hodnocení většiny jeho knížek ;) Od příběhu jsem čekal opravdu asi přehnaně mnoho , sex , drogy a prostě to, co jsem se dočetl v komentářích u autorovo knih. Zrovna u této knihy toho sexu a krve "přehnaně" nebylo , nicméně krve přeci jen dostatek :D A příběh ? ANO ten zaujal ;)