Spalovač mrtvol

Spalovač mrtvol
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543979/bmid_spalovac-mrtvol.jpg 4 4684 4684

Příběh Spalovač mrtvol o pražském zaměstnanci krematoria Karlu Kopfrkinglovi, který je často označován jako psychologický horor, se odehrává v období nástupu nacismu. Karel Kopfrkingl je slušný občan, vzorný otec a manžel, představuje se jako osoba jemná a útlocitná, a často nezapomene zmínit, že je abstinent a nekouří. Svou manželku oslovuje Lakmé, svou kočku nazývá čarokrásná, mnohokrát je zmíněno, že hovoří s úsměvem. Co se však skrývá v charakteru tohoto na první dojem „ušlechtilého“ člověka? Autor postupně, bravurním stylem plným ironie a černého humoru, odhaluje zrůdnou přeměnu a patologické jednání Karla Koprfkingla, který je fascinován smrtí a touhou, jak nebožtíkům ulehčit od tíhy jejich osudu a kremací je vysvobodit z jejich pozemského života. Příběh je metaforou k idejím rasové nesnášenlivosti a jejího řešení v průběhu okupace a nacismu.... celý text

DennisMoore
10.11.2016 5 z 5

Kdysi na střední škole na mě Spalovač mrtvol přímo nebývale zapůsobil - tak moc, že jsem okamžitě sháněl VHS s výtečnou filmovou adaptací a poté, co jsem ji viděl, jsem knihu četl podruhé. A pak potřetí. A tak dále. Letos jsem si knihu připomněl a musím říct, že mě na ní kromě toho, jak je hrobově mrazivá a jak dokáže čtenáře vtáhnout do naprosto nemocného, ale přitom na pevných základech stojícího světa v hlavě jednoho člověka, fascinuje to, že se navzdory tomu všemu čte úplně sama... Že se čtenář nemusí přemáhat, aby dál zjišťoval, co za zvěrstva přijde a jak to skončí. Nejsem si jistý, jestli by mě to nemělo aspoň trochu znepokojovat.

Kaka.cs
10.11.2016 4 z 5

Jako první jsem viděla film, který se mi líbil, a proto jsem se rozhodla zařadit Spalovače mrtvol do své maturitní četby. Knížka také nezklamala.

kiki11
03.10.2016 3 z 5

Z této knihy mám hodně rozporuplné pocity. Nějak nedokážu říct, jestli se mi líbila nebo nelíbila, jestli mě bavila nebo nebavila...

Líbila se mi stísněná atmosféra krematoria, ale příliš mě nezaujaly neustále se opakující prvky (růžolící dívka v černých šatech, žena s brýlemi a pivem, tlustý muž s holí a jeho hloupá žena - vím, že ti dva měli působit jako zpestření, ale mě ani jednou nepobavili, naopak spíš působili rušivě).

Zajímavý byl konec, ač jsem věděla jak to dopadne, jelikož jsem viděla film, překvapilo mě, že se vše událo tak rychle a nečekaně.

Káča Máča
16.09.2016 4 z 5

Čarokrásně děsivé...

sgjoli
29.08.2016 5 z 5

Fuks je ďábel! Miluju tuhle knihu a také ten film je naprosto skvostný! Nevím, jak se to Fuksovi povedlo, ale ta atmosféra ve Spalovači je naprosto dokonalá! Tísnivá, tajemná, mrazivá a hlavně úžasně absurdní! Pan Kopfrkingl je neskutečně zvrácený člověk, který si ale své chování dokáže vždy ve své hlavě ospravedlnit podle své logiky, a jeho okolí se mu nijak nesnaží vzdorovat, byť v jeho blízkosti je tak nesnadno existovat. Pan Kopfrkingl je zvrácený, ale do jisté míry uhrančivý, a když si vzpomenu na film, pak jedině smekám před R. Hrušínským, jak perfektně a trefně ho zahrál.
Zbožňuju také Fuksovu symboliku, mnohoznačnost. Spousta věcí se skrývá mezi řádky a člověk musí hledat. A mne to prostě baví. Rozhodně doporučuju všem.

Nikki.Jukki
11.08.2016 4 z 5

Od začátku jde poznat, že pan Kopfrkingl je prostě psychopat, byť se zdá jako milionový manžel a otec, který miluje svou práci. Neustálé zmínky a narážky na cokoliv týkající se smrti mi přišly vtipné, ještě když dodal něco ve smyslu "abychom přišli na jiné myšlenky". Také opakující se výlevy ženy v klobouku a nevrlého muže s holí mi připadaly úsměvné. Film jsem viděla už dříve a nebudu porovnávat, ale byla jsem ráda, že jsem ho viděla dřív, než jsem četla knihu, protože jsem si po celou knížku představovala Hrušínského, který tuto roli vystihl perfektně. I když jsem tragický konec znala, stejně mě v knížce překvapil svou nenadálostí a přišel tak, jako by se vlastně nic nedělo.

buccaneerka
01.08.2016 5 z 5

Skvělá kniha známá především z filmového zpracování v hlavní roli s R. Hrušínským. Většinou bývá lepší buď kniha, nebo film, ale v tomto případě si troufám říct, že obojí je vynikající.
Člověk musí být ale asi aspoň trochu morbidní, aby dokázal knihu přečíst. Ne každý má asi žaludek na černý krematorní humor a pochopení pro člověka, jehož největší láskou je spalovat mrtvoly a dávat tak jejich duším volnost, jakou v těle nemohli zažít...

kuruteku
28.07.2016 3 z 5

Ve snaze jít v souladu s požadavky doby... V absurdní době absurdní příběh. Jen šílená doba dovolí šílencům rozpuknout v květ.
Pořád přemýšlím, jestli tu knihu napsal Fuks proto, aby se vypořádal s nacismem nebo chtěl ukázat, že také umí napsat "válečný román" nebo se nám všem vysmíval. Nejpradvděpodobnější se mi jeví snaha ukázat, jak zoufalé činy volí člověk nucený dobou "být normální" - kdybych nečetl Příběh kriminálního rady a neznal životní osudy Ladislava Fukse, asi bych k tomuto závěru nedošel.
Rozhodně je zajímavý jazyk a filmové zpracování, kniha samotná a její děj už tolik ne.

Katys96
25.07.2016 1 z 5

Knížka mě bohužel nijak neoslovila.Četla jsem ji na doporučení mé kamarádky, které se moc líbila.Mě však kniha zklamala.Nečetla se mi vůbec dobře a to je pro mne hlavní znak toho že se mi kniha vážně líbí ale dala jsem jí šanci.
Viděla.jsem.dokonce.i filmovou adaptaci ale bohužel ani potom mě kniha nijak neoslovila.
Nejlepší na filmovém.zpracování byl snad jen výkon pana Hrušinského v hlavní roli.

ZebraLennon
08.07.2016 5 z 5

Moje nejzamilovanější kniha.

mygel
26.06.2016 5 z 5

Dalo sa to čítať, keď si človek zvykne na opakovanie osôb a udalostí. Trochu mi to pripomínalo automatický štýl písania Milana Nápravníka. Trochu psychedelické, trochu morbídne, a trochu filozofické.

Eicherik
24.06.2016 5 z 5

Jedním slovem KULT.

TheBonelex
21.06.2016 5 z 5

Líbezná, Nebeská, Slunná, Nadoblačná, Čarokrásná, Blažená, Nevýslovná.

angelice
15.06.2016 5 z 5

Tato kniha mi úplně vyrazila dech. I když jsem znala konec dopředu (protože jsem to nevydržela a hned na začátku čtení se koukla na děj knihy) rozhodně mi způsobila menší psychický otřes. Psychedelická umělost vyjadřování se hlavní postavy, její přerod z milujícího manžela a otce ve vraždící narušenou bytost, i doplňující pasáže nacistických projevů vytváří z knihy něco strašně děsivého, zvráceného a fascinujíciho.

hana1984
08.06.2016 5 z 5

Zfilmované zpracování jsem bohužel neviděla,ale kniha mě svým způsobem šokovala.Nečekala jsem až tak morbidní příběh a ještě morbidnější konec.Skvěle se četla,svižné čtení.

Hecate23
16.05.2016 3 z 5

Kniha se mi sice poměrně líbila, ale film natočený v ponuré černobílé barvě, s tísnivou atmosférou blížící se války a samozřejmě úžasný výkon Rudolf Hrušínského coby pana Kopfrkingla, celý ten dojem z knihy prostě přebil.

SeverusSnape
16.05.2016 5 z 5

Velmi nečekaný děj,o naprostém psychopatovi,který vyvraždil svou rodinu v rámci,že Němci jsou nadřazení a udal spustu svých známých a přátel.
Na konci knih je tzv.spasen

Gaara1
06.05.2016 5 z 5

Do pana Koprfkingla jsem se úplně vžil, prožil jsem tu jeho zvrácenost, nadšení ke smrti a jeho posedlost zkrátit utrpení živým tvorům. Opravdu sympaťák :-)

"Nic není v životě jisté," s úsměvem zakroutil pan Kopfrkingl hlavou, "budoucnost je vždycky nejistá. Jediné, co je v životě jisté, je smrt."

Dep8
24.04.2016 3 z 5

Styl, jakým to je napsané; nebeské a něžné, můj Chrám smrti a nejvznešenejší jízdní řád smrti a pořád dokola a dokola, 100 stránek plkání typu "jsem abstinent a nekouřím", Kopfrkinglovy monology v dialozích, všechno příliš dokonalé na to, aby to byla pravda. Protože nebyla. Závěr knihy bych rozhodně nečekala takový, jaký je, nicméně odnesu si z toho minimálně fakt, že smrt je doopravdy vysvobozením, protože je. A tahle životní filozofie je mi zvláštním způsobem blízká. No, moc mi to nesedlo, podruhé to číst nemusím, ale až se mi to trochu uleží, nebudu váhat a podívám se na film.

Weiler
19.04.2016 4 z 5

Fuksův spalovač je psychopat. Karel Kopfrkingl je psychopat už od samého začátku románu a já se divím komukoli, kdo označuje knihu za román psychologický nebo za knihu o rozkladu člověka. Autorova taktika přilepit čtenáře do až intimní blízkosti k téhle postavě vytvoří zajímavý (snad i nepříjemný) vztah čtenáře a díla. Co by snad mohlo být v jiném případě zajímavou a komickou poetikou, totiž Kopfrkinglova fascinace smrtí a jeho smíření s ní, je právě v kontextu blízkosti a také surreálnosti díla hrozivou předzvěstí toho, co se má stát. A ono se stane. Krom toho v díle panuje významová otevřenost, a chladný odstup, s jakým se v díle zabíjí a s jakým je to popisováno, jen přispívají k tomu, aby Spalovač mrtvol byl spíše dílem reflexivním, zaměřeným na čtenáře, nikoliv tedy psychologickým. Protagonista mimochodem vede tak silné monology, že jimi vytěsňuje všechny ostatní přítomné postavy s výjimkou těch komických – to má za následek určité odtělesnění, zatímco jasné vymezení časoprostorové volá spíše po odlidštění a to mi tak úplně nesedlo. Kopfrkingl zkrátka nemá moc šanci s nikým kontrastovat. Jistým opakem je mu lékař, ale jeho role je v příběhu spíše jen ukotvující v realitě, aby z knížky nebyl úplnej magickej realismus. A myslím si, že ze všeho nejvíc Spalovač mrtvol zaujme nejspíše experimentálností v pojetí válečného tématu, tudíž jeho nadčasovost nemusí být zaručena.