Spalovač mrtvol
Ladislav Fuks
Příběh Spalovač mrtvol o pražském zaměstnanci krematoria Karlu Kopfrkinglovi, který je často označován jako psychologický horor, se odehrává v období nástupu nacismu. Karel Kopfrkingl je slušný občan, vzorný otec a manžel, představuje se jako osoba jemná a útlocitná, a často nezapomene zmínit, že je abstinent a nekouří. Svou manželku oslovuje Lakmé, svou kočku nazývá čarokrásná, mnohokrát je zmíněno, že hovoří s úsměvem. Co se však skrývá v charakteru tohoto na první dojem „ušlechtilého“ člověka? Autor postupně, bravurním stylem plným ironie a černého humoru, odhaluje zrůdnou přeměnu a patologické jednání Karla Koprfkingla, který je fascinován smrtí a touhou, jak nebožtíkům ulehčit od tíhy jejich osudu a kremací je vysvobodit z jejich pozemského života. Příběh je metaforou k idejím rasové nesnášenlivosti a jejího řešení v průběhu okupace a nacismu.... celý text
Romány Literatura česká
Vydáno: 2017 , Audiotéka , BookmediaInterpreti: Miroslav Táborský
Na knihu jsem se těšila, ale po pravdě mě zklamala. Začátek byl nudný a docela se to rozjelo ke konci, ale stejně jsem od ní čekala víc.
Jak je možné, že se s tak hodného a sladkého člověka stalo tohle?! Konec je mrazivý a strašidelný. Určitě skvělá klasika'!
Perfektní kniha, člověk jen pozoruje jak se z příjemného chlápka pana Kopfrkingla stává bestie, co vyvraždí skoro celou rodinu kvůli nějaké ideologii. Hrůza
Knihu jsem si přečetla kvůli maturitní četbě a rozhodně jsem neudělala špatně. Je to skvělá kniha, posledních 20 stránek mě úplně strhlo. U určitých pasáží jsem měla doslova husí kůži. Sice mi trochu vadil nudnější začátek, ale těch 5 hvězdiček si to celkově určitě zaslouží. Doporučuji přečíst.
Tím, že jsem nejprve viděl film a teprve později si přečetl knihu, jsem se při čtení připravil o tu ránu palicí, kterou mi zasadil pan Kopfrkindl. Po přečtení knihy, musím vzdát hold režisérovy filmu a panu Hrušínskému jak skvostně zpracovali literární předlohu!
Jedna z nejlepších knih, které jsem četla. Hlavní hrdina mě už od začátku štval, ale dílo mě strhlo.
Tuto knihu jsem dostala jako povinnou školní četbu a moc se mi líbila. Úžasně popisuje pracovníka krematoria a vše co k tomu patří až si to vedodete živě představit a běží Vám z toho mráz po zádech. Přesto doporučuji přečíst
z té knihy mrazí, a film... brrrrrrrrrrr. Rudolf Hrušínský jako hlavní představitel byl úžasný... Navíc se to natáčelo u nás...
Literární skvost! Důkaz, že i s minimem stran se dá udělat velké divadlo!
Takřka dokonalé a na film víceméně přesné filmové zpracování s Rudolfem Hrušínským jen potvrdilo kvality celého příběhu a stejně jako kniha vás doslova přimrazí do sedadla tak, že se nezmůžete na nic jiného než jen číst/dívat se až do konce. Jeden z mých největších literárních/filmových zážitků...
Kniha, kterou jsem vzala, aniž bych věděla děj či zápletku. A udělala jsem dobře. Nejprve jsem si říkala, jaký je pan Kopfrkingl úžasný člověk, ač trochu podivín. V posledních kapitolách se vše zvrhlo a když jsem četla o rozbitém radiátoru, na který navázal provaz se smyčkou, bylo mi jasné, co bude následovat. Málem jsem spadla ze židle, když následovalo zavření Miliho do rakve. Těším se na film.
Geniální klasika, ze které mrazí. Ale kdyby vám někdo říkal, že se nedá číst před spaním, nevěřte mu.
Dokonalé dílo. Období a hlavně příběh ze kterého běhá mráz po zádech. Vše okořeněno černým humorem pana Kopfrkingla. Taktéž zfilmování je možná ještě lepší než kniha (což se často nestává) především díky výtečnému výkonu Rudolfa Hrušínského....
Malý příběh malého člověka, jehož činy samy o sobě nemění svět, ale jsou drobným a nezbytným dílkem základny, na níž vyrostlo zlo fašistické moci a nadvlády.
(SPOILER)
Kniha se mi velmi líbila, skvěle popisuje dobu příchodu nacismu do našich zemí. Děj pro mě byl zajímavý, vyústění naprosto nečekané. Že se z tak milého člověka stane vrah a blázen, jsem opravdu nečekala. Kniha se četla moc pěkně a celkově toto téma mě velmi zaujalo. Je to skvělý případ morálně slabých jedinců, kteří se nechají zmanipulovat. Bohužel dopad činů pana Kopfrkingla byl naprosto katastrofální. Pocit z knihy byl přesně takový, jak si to asi autor přál. Přemýšlela jsem o ní ještě dlouho po tom, co už byla vrácena zpátky v knihovně.
Největší lstí ďábla je, když sám o sobě prohlašuje, že není.
Giovanni Papini
(citát z knihy)
druhá světová válka (1939–1945) nacismus zfilmováno česká literatura kolaborace antisemitismus první republika, 1918-1938 ideologie krematoria Protektorát Čechy a Morava
2017 | Spalovač mrtvol |
1985 | Pan Theodor Mundstock |
2004 | Myši Natálie Mooshabrové |
1975 | Příběh kriminálního rady |
1978 | Variace pro temnou strunu |
Je to vskutku zajímavá kniha a stojí za přečtení, zvlášť protože je celkem tenká a jazykové provedení vybroušené.