Spánembohem: Příběh Kurta Cobaina v obrazech
Barnaby Legg , Jim McCarthy
Známý zpěvák a zakladatel skupiny Nirvana se proslavil svým nezřízeným životem, vřelým vztahem k drogám a podivnými texty, díky kterým skupina položila základ hudby zvané Grunge. Co ho vedlo k tomu co dělal a jak skončil? Neustálé otázky kolem jeho smrti může rozptýlit i tento comics, který celý jeho život sleduje pomocí citátů z Cobainových deníků a přináší tak nový pohled na tohoto úspěšného, ale velmi nešťastného mladého muže.... celý text
Literatura světová Komiksy
Vydáno: 2003 , Comics CentrumOriginální název:
Godspeed: Kurt Cobain Graphic, 2000
Komix docela povedený co se týče ilustrací . Jinak příběh znám takže nic oslňujícího . Navíc se mi to občas i blbě četlo . Tvar písmen a vůbec . Je to jinak celkem fajn ale opravdu nic převratného to není . Přitom to mělo takový pocenciál který ani nevím co zničilo .
Trapák devadesátých let.
Prý ikona i dnešních generací... hm to by ještě musely dětičky vědět, kdo to byl.
Nač se dnes rýpat v tom, proč se zabil?
Nevyrovnaný fetky mě nikdy nebraly.
Známí příběh s velmi průměrnou kresbou. Tohle jsem koupil v Levných knihách za padesát korun. Taky proč ne, je to celkem nudné.
Nádherná knížka. I po několikáté, když si ji přečtu, tak ji prožívám, jako bych nevěděla jak to skončí.
Nepovažuji se za bůhvíjakého fanouška Kurta/Nirvany, a díky svojí kamarádce nejsem ani neinformovaný trotl, takže necítím povinnost knihu nadhodnotit jen kvůli Kurtovi nebo tomu,že bych se dozvěděla něco nového.. Je mi jasné, že v knížce nemůže být celý jeho život od A do Z, ale to co nám ukázali Legg a McCarthy je opravdu jen slabý odvar.Na jedné stránce Kurtovi chybí Tiby a na druhé už se pomalu žení s Courtney.Je to strašně nejasné a nepřehledné a být někým,kdo o Kurtovi neví ani ň, tak dost tápu a říkám si "proč vlastně fetoval,proč se zabil?"Ani zdaleka to nevystihlo Kurta takového, jakým byl. Spíš se jedná o zoufalý pokus z jeho příběhu ještě něco vytěžit,alespoň tak mi to bohužel připadá.Každopádně jsem se alespoň dozvěděla nějaké zajímavé myšlenky a ty ilustrace taky nebyly tak úplně k zahození..
Kurt Cobain je legenda. Stal se hlavním představitelem cynické generace X. Generace flákačů a cyniků s vnitřní prázdnotou. Tento hodnotný komiks nám ukazuje jeho velmi netradiční pohled na život jako takový. Zjišťujeme detaily z jeho psychických rozmarů, nelehkost jeho mládí a vlastní ospravedlňování sebevraždy.
Myšlenky Kurta Cobaina byly vždy hodnotné, zajímavé a nemálo zarážející. Jeho překroucené názory a životní ideály nám dokreslují jeho osobnost a jeho rozhodnutí ukončit svůj „prázdný“ život.
P.S. - Palec nahoru za parádní ilustraci.
Nirvanu jsem si zamilovala, tudíž jsem si nemohla tuto knihu nechat ujít. Grafické zpracování si mě získalo a celkově je to velmi zajímavé čtení. Konec knihy ale stejně není jasný, protože pravdu se nejspíš nikdy nedozvíme. A snad je to i dobře.
Dle mého názoru byl Kurt Cobain tak hříšný, ale zároveň tak dokonalý a geniální člověk, že by měl být zakázaný. :-)
Komiks byl pěkně nakreslený, čtivý, trochu temný, ale to už k tomuto tématu patří. Jediné co mi překáželo bylo podivné a špatně čitelné písmo.