Spasitel
Jo Nesbø
Harry Hole série
Chorvatský nájemný vrah, označovaný jako spasitel, míří do Osla. 6. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Píše se srpen 1991. Na letním táboře Armády spásy je znásilněna čtrnáctiletá dívka. O 12 let později… v Oslu panuje nejen adventní atmosféra, ale také největší mráz za posledních čtyřiadvacet let. Armáda spásy pořádá na náměstí bratří Egerových tradiční předvánoční pouliční koncerty a rozdává z velkého kotle polévku potřebným. 16. prosince v podvečer se do zvuků hudby ozve výstřel. Voják stojící u kotle s polévkou padá mrtev k zemi.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2022 , Kniha ZlínOriginální název:
Frelseren, 2005
Standard, tady bych si však dopřál zase jedné stížnosti: ačkoli to samozřejmě slouží autorovu záměru mást čtenáře v dobrém smyslu tak dlouho, jak to jen jde, on však občas překračuje slušnou míru a neustále něco zatajuje. Jedna věc je, když si nechává svá tajemství postava, která prozradí jiné postavě pouhou část svých záměrů a vědomostí - nám se toho však dostává především od autora, což by přinejmenším nemělo být tak očekávatelné a považuji to za prohřešek na pravidlech dobré detektivky. Nesbø zkrátka vynechává v popisech situací podstatné detaily tak moc a především tak často, až je to příliš; navíc pak na této uměle vytvořené čtenářově nevědomosti staví celé zápletky. Mně se to nelíbí a otravuje mě to. Takže vlastně standard.
Další pro mne vynikající zápletka s Harrym. Příběh ,který je opět propletený a musí se co nejrychleji dočíst ,aby člověk věděl ,jak to dopadne....Nesbo má knihy ,které se těžko odkládají a opět v mém stručném komentáři nemůžu dát nic jiného než za 5 hvězd.Jeho styl psaní a příběhy s Harrym jsou pro mne prostě top v tomhle žánru
Doporučuji, Nesbo je prostě Nesbo a HH je suprově ztvárněná osobitá postava. Knihy čtu postupně od prvního dílu. Tato kniha se mě líbila nejvíce ze všech ze série o HH.
Já budu chválit, protože já jsem Holemu propadla.
Sice to trvalo dlouho, ale přece jen.
Navíc, v tomto díle mne již konečně přestalo otravovat jeho specifické chování.
Perfektní příběh. Nemůžu jinak, než za pět.
Ale musím říct, že zde je to poprvé, kde jsem tušila viníka.
Nesbo nezklame, ale po přečtení několika jeho knih ani nepřekvapí/ nestrhne Vás příběhem.
U tohoto případu jsem se nejvíce pobavila nad diskuzí o rohu a koutě. To je asi tak vše.:)
Takže jak píši, příjemné průměrné počteníčko.
Tichý, vražedný, smyšlený a o to víc nebezpečnější peze dvatišonce, pokouše abstinující životní trosku, která zapadá do klubu seržanta pípra a jeho klubu osamělých srdcí, a navíc honí chorvatského terminátora třitišonce, kterému byl v jeho životě velkým guru Dj Bobo. Do toho se zapojí armáda. Armáda spásy. Armáda spásy a fetky. Ano fetky. A všichni to jsou chudáci a nikdo vlastně neví kdo je ten hodný a kdo zlý. A co říct v tomto sporém a krátkém komentáři závěrem? Snad jen to, že jsem si musel opravdu pustit seržanta pípra a zjistit, že kvalitativně je to skoro totožné.
Vždycky je proti komu bojovat... a vždycky je dost kladných hrdinů, kteří mohou zemřít rukou nějakého grázla.... další smutný díl, ve kterém to skoro vypadalo, že Harry vyhrál nad alkoholem.... plus obohaceno "exotickým" prvkem, tentokrát kombinace Chorvatska a Armády spásy - tleskám.
Špatně se mi od knihy odcházelo, napínavé od začátku do konce. Vtáhlo mě to do děje, hltala jsem nervózně každou další stránku. Skvělé!
Další originální případ Harryho Holea. Skoro mám pocit, že ani jiné neřeší. Zajímavé spojení s Chorvatskem a pozorování toho, jak si vyšetřovatelé z různých zemí navzájem vypomáhají. Dokonce jsem měl pocit, že tady Harry zase tak moc nepije. Asi se krotil…
Další skvělý příběh, který jsem zhltla jedním dechem. S výjimkou Netopýra mě Nesbo nikdy nezklamal.
Jedna hvězda za obálku která mi zprvu evokovala námět jako Sněhulák. No ono šlo ale o něco úplně jiného- vzhledem k tomu že jsem se nedostala k předchozím dílům, tak nemám utvořený celek. Námět je takový nijaký.
Špatně zabil... a dál? Dál opět nudná detektivka.
Ne, lámat Nesba ( Nesboa?) přes koleno a nutit se do toho prostě nemůžu.
Nevím proč, ale tento příběh mi ze zatím přečtených knih s Harry Holem přišel nejslabší. Nedokázal mě tolik vtáhnout do děje jako např. Nemesis nebo Pentagram.
Wow.....z prvních šesti dílů je pro mě Spasitel rozhodně nejlepší.
Kniha prostě nešla odložit dokud jsem jí nedočetla.
Hodnotila bych i více jak 5ti hvězdičkami....tenhle příběh se rozhodně povedl.
Jo Nesbø jde pomalu, ale jistě ve stopách G. R. R. Martina - abyste mi rozuměli, jako jednomu z mála autorů mu došlo, že ne vždy musí běžná kniha končit zářivým happy-endem. To je i jeden z důvodů, proč mě Nesbø tak baví. A u Spasitele tomu není jinak.
Jo si nezaslouží nic jiného, než pět hvězdiček. Jako vždy. Příběh skvělý, napínavý, i když jsem čekala, že závěr bude trochu jiný. Jen to zbytečné úmrtí mohl vynechat!
norská literatura tajemství Chorvatsko severská krimi norské detektivky zima
Asi můj neoblíbenější HH...i když faktem je, že HH 6.; 7.; a 8. jsou v mém žebříčku naprosto hvězdná trojka!
Co asi tak říct ke Spasitelovi - první kniha, kde fandím víc vrahovi než HH. Bohužel. Spasitel je naprosto unikátní výlet do mysli a srdce bývalého chorvatského vojáka, který si nepřeje nic jiného než svobodně žít - bez násilí, vražd - přestože jiný život nezná.
Příběh o tom, že i to nejkrásnější jablko může být červivé a o konečném pochopení najdete v této "holeovce".
PS: konečně jsem uhodla vraha.