Spojenecké bombardéry 1939–1945
Chris Chant
Tento průvodce obsahuje 200 barevných podrobných kreseb všech hlavních typů bombardérů, které používali Spojenci na evropských bojištích 2. světové války. Je řazen podle států a v jejich rámci jsou v něm popsány formace jednotek, insignie letounů a znaky letek belgických, britských, nizozemských, francouzských, sovětských a amerických bombardérů.... celý text
Literatura naučná Vojenství
Vydáno: 2009 , Svojtka & CoOriginální název:
Allied Bombers 1939-45, 2008
Kniha sa zaoberá bombardovacími lietadlami spojencov, podstatná časť knihy je venovaná RAF a USAF, niet sa však čo čudovať, ich bombardovacia kampaň nad Európou nemá obdobu. Francúzi a Benelux sú tam asi z princípu a ZSSR sa tiež ušla skromnejšia kapitola, no VVS sa viac venovala priamej podpore ako diaľkovým operáciám. Kniha môže byť zaujímavá pre modelárov vzhľadom na množstvo farebných bokorysov v nej obsiahnutých.
RAF - Royal Air Force
USAF - U.S. Air Force
VVS - Vojenno Vozdušnje Sily
2006 | Encyklopedie plachetních lodí |
2007 | Encyklopedie válečných lodí |
2008 | Letouny 2. světové války |
2005 | Pěchotní zbraně |
2007 | Dělostřelectvo |
V knihe su aj zaujimave informacie, ako bolo uz spomenute, rozdelene podla statov, najvacsia cast RAF a USAAF, chronologicky usporiadane vseobecne informacie (doplnene aj o zaujimavosti) zamerane hlavne na Europu, okrajovo Afrika a Atlantik. Odporucam kazdemu kto sa chce oboznamit s temou spojenecke bombardery a ich kampane.
U mna hodnotu znizuju nejake chyby, preklepy... napr 2x pouzitý bokorys Halifaxu str.43-47, popis fotografie Baracudy ako "Swordfisch na love" str.98,
A vycinal aj skriatok, kedze som tam nasiel oznacenie ako napr. Messerschmidt, B-28 Marauder...
Dalsia vec co ma iritovala (podobne ako v publikacii Jednotky Luftwaffe) pod kazdym bokorysom je tabulka z technickymi udajmi, teda dost casto sa opakujuce rovnake tabulky-udaje pre rovnake verzie lietadiel, a aj spravnost niektorych udajov je otazna (napr Liberator GR.Mk.I str.84 aj Liberator GR.Mk.V str.89 dolet 1730km?!?).
Nepochopil som ani stranky zobrazenim napr celej perute/letiek a vlozenim toho isteho obrazku-bokorysu s tym istym oznacenim x krat (jednoducho ctrl+c, ctrl+v).