Srdce písněmi dotýkané

Srdce písněmi dotýkané
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110859/srdce-pisnemi-dotykane-110859.jpg 3 6 6

Podnázev: Antologie z jeho lyriky k stému výročí básníkovy smrti. Výbor ze sbírek Večerní písně, V přírodě a z básnických povídek obsahuje lyriku milostnou, přírodní, básnické reflexe a útočné básně časové, lyrické básně s baladickým šerosvitem, náměty groteskně bizarní, motivy podzimní a zimní autorovy "písně kosmické" aj. Zasvěcený doslov vyznívá v obdivnou rehabilitaci básníkova díla. Uspoř., doslovem: Hálek lyrik a pozn. opatřil Ivan Slavík.... celý text

Přidat komentář

sika444
05.10.2024 1 z 5

Je mi to moc líto, ale tyhle básně už jsou opravdu vyčpělé. Je to veršování, v němž chybí myšlenky, ale i jazyk je kostrbatý, obrazy banální. Pár básní ze závěru má jakýsi existenciální přesah, několik úryvků z poem má trochu básnivosti při líčení přírody. Jenomže je to všechno strašně málo. Když čtu však předchozí komentář, vidím, jak je mé hodnocení subjektivní. Každý si to musí přečíst sám.

BarboraZ
06.02.2022 5 z 5

Básně se mi moc líbily, myslím, že je to dosud živá poezie. Četla jsem i doslov a autor to v životě neměl jednoduché, zemřela mu milovaná manželka i dítě, přesto nezahořkl a radoval se ze života a uvědomoval si, jak je krátký.

Co jsme všecka pokolení?
Málo víc než oka mrknutí -
Jedno vstává, druhé stojí
a to třetí má se k usnutí...