Letos v zimě
Alice Oseman
Srdcerváči série
0. díl >
Ilustrovaná novela ke komiksové sérii Srdcerváči. Letošní zima byla pro Tori, Charlieho a Olivera Springovy dost náročná. Všichni tři se teď snaží prožít Vánoce hlavně v co největším klidu a pohodě. Oliverovi stačí zahrát si Mario Kart s bráchou a ségrou, ale pro Tori a Charlieho to znamená nutnost hodit aspoň na chvíli poslední měsíce a starosti s nimi spojené za hlavu. Budou letošní Vánoce pro rodinu Springových poslední kapkou? Nebo je naopak zase svedou dohromady?... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , CooBooOriginální název:
This Winter, 2015

Opravdu jednohubka na zkrácení času :-) Lehce depresivní, Charlie se pomalu uzdravuje, ale pořád ho čeká dlouhá cesta...

Srdcerváči jsou srdcovka a tyhle doplňkové knížky jsou skvělé oddechovky. Vánoce jsou samozřejmě svátky klidu, pohody a trávení času s rodinou a nejbližšími. Pro Charlieho je to velká výzva, protože trpí poruchou příjmu potravy a má psychické problémy. Jeho příbuzní jsou jako osiny v zadku a moc nehledí na Charlieho city. Hodně se toto téma tady řeší. Máme tu kapitoly z pohledu Tori a Olivera, což jsou Charlieho sourozenci. Můžeme alespoň vidět jak Charlieho stav vnímají oni. A jde vidět, že i když tímto trpí jeden člověk v rodině, tak tím trpí dá se říct i ostatní. Je to krásně napsané a Tori i Olivera jsem si zase o něco více oblíbila.
Moc doporučuji.

Nick, Charlie a Vánoce... kniha pro čtenáře série Srdcerváčů od Alice Osemanové.
Alice Osemanová (nar. 1994) je britská autorka. Mladá spisovatelka napsala již spoustu knih, mezi které patří například: Srdcerváči, Solitaire, Bez lásky a Nick & Charlie. Spisovatelka pracuje s LGBTQ+ tématikou a tím se její tvorba liší od ostatních.
Pro Charlieho jsou Vánoce jedno z nejtěžších období v roce. Charlie stále bojuje se sebepoškozováním a anorexií. I přes jeho léčbu jsou pro něj Vánoce náročné. Nick a Tori jsou pro něj stále oporou a chrání ho před nátlakem okolí.
Charlie je na každoroční Vánoční oslavě, na kterou přijde celá jeho rodina. Všichni se ho ptají na jeho psychické potíže a Charlie je z toho v rozpacích.
Knihu doporučuji pouze čtenářům Srdcerváčů. Bez přečtení komiksů knihu nepochopíte. Publikace je určena převážně pro teenagery. Jedná se o doplňkovou knihu, která není potřeba pro zacelení a je to přechod mezi Srdcerváči a knihou Solitaire (příběh o sestře Charlieho, Tori). Musím souhlasit s nápisem na obálce, který naprosto vystihuje příběh "pojďme předstírat, že jsme dokonalá rodinka".
Publikace mě nějak neohromila. Trošku jsem doufala v ukončení celé série Srdcerváčů. Knížka má něco přes 90 stran a na konci je první kapitola z knihy Solitaire (což mi přijde jako skvělý nápad). Já jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, ale asi mi nějak nesedla.
A. K.

Novela je opravdu krátká. Nahlédneme do rodiny Charlie v období Vánoc. V knize se střídají tři hlavní pohledy - Tori, Charlie a Oliver. Musím říct, že vztah všech tří sourozenců je prostě skvělý a boží! Na druhou stranu vztahy s rodiči jsem čekala po komiksech lepší (tady jsem byla překvapená).
Kniha je trošičku vážnější. Není to nic radostného, co by vám navodilo vánoční atmosféru, ale o to více je to reálné. Pokud se člověku něco děje, těžko může jeden den v roce předstírat, že je vše v pořádku a nic se neděje.
Kniha je doplněná o pár ilustrací či SMS konverzací. Pokud chcete mít sérii načtenou kompletně, doporučuji, ale znovu už ji číst nebudu :).

Myslím, že jsem trefila přesně čas na čtení této novely. Typicky vánoční čtení o Vánocích a proto mi i tak sedla. Souvislý text mi vyhovoval. Občas i trošku víc než komiks. Popis Vánoc z pohledu jednotlivých postav. Až mi bylo líto, že kniha není obsáhlejší, skončila nějak moc rychle :)

Přečteno během pár chvil ... ve Vánoční čas kniha, která má děj zasazený do Vánoc... Nick a Charlie se musí s tímto obdobím poprat ...

Opět jsem se vrátila do světa Srdcerváčů. Byla to fajn kraťoučká novela, ale tentokrát mě tolik nebavila. Jako bylo to rychlé, ale takové moc depresivní :D Chtěla jsem se naladit na vánoční atmosféru, ale tohle bylo takový vážnější. Nebylo to špatný, to určitě ne, jen jsem od toho čekala něco jiného.

Krásné rozšíření ke komiksovým knížkám. I když na knížky v angličtině moc nejsem Alice Oseman si v češtině moc představit nedokážu. Za mě se četla kniha lépe než srdcerváči, protože to není komiks ale kniha s pár dodatkovými obrázky. Jako dodatek moc pěkné nahlédnutí do jejich životů.

Letos v zimě je moc pěkná dodatková novela k sérii Srdcerváči. Mě osobně se míc líbí právě série Srdcerváči, ale jak tato knížka tak novela Nick a Charlie jsou pěkné dodatky.
Všem kdo mají rádi hlavní komiksovou sérii bych tuhle novelu určitě doporučila.

Letos v zimě je doplňující kolekce tří povídek k podařenému komiksu Srdcerváči, kde se sice fanoušci série dozví nějaké novinky, ale není toho tolik a i když komiks připomene pár kreseb a část je ve stylu SMS sekvencí, které v Srdcerváčích dobře fungovaly, doufám, že autorka nehodlá opustit tvorbu komiksu, protože nakreslené emoce fungovaly o něco líp než líčení pocitů postav ich-formou v textu. Technické zpracování knihy je velmi stylové, ale díky malému rozsahu jí přečtete během jednoho delšího posezení na WC.

Příliš jednoduché. Už nejsem cílová skupina. Četlo se to dobře. Ale další knihy autorky už asi číst nebudu. Svět Nicka a Charlieho je na kupě stránek a přitom by se dal dotyčný příběh shrnout do několika vět. Seriálová podobě se mi líbila více. To se mi většinou u knih nestává.

Příjemná jednohubka na pár hodin čtení. Knížka byla čtivá s pěknými ilustracemi. Akorát téma by si určitě zasloužilo více pozornosti a propracovanosti. Ale chápu, že novela je určena spíše dětem a mládeži, né mé věkové skupině. Jelikož jsem četla všechny díly srdcerváčů, tak mě zajímalo, jak to bude pokračovat dál.

Novela byla fajn, ale komiksy mají prostě svoje kouzlo. Kdyby text rozpracovala autorka víc, nezlobila bych se

Komiks se mi líbil o něco víc, ale i psaná novela s ilustracemi má něco do sebe. Opět to bylo na milé a něžné vlně, tak jako všechny ostatní knihy série. Moc jsem si čtení užila.

Fajnová novelka k Srdcerváčům, nebylo to nějak moc dějově nabité, ale užila jsem si to a určitě jestli jste fanoušky Srdcerváčů, tak si to přečtěte. A i když je to kniha a ne komiks tak i přes to jsou tam moc hezké ilustrace, které krásně dotvářejí příběh.

Hrozně roztomilá novelka, která ale řeší i vážná témata. Moc jsem si tuto kraťoučkou záležitost užila. Těším se na další díly a docela mě zlákal Solitaire.

Krátký vánoční příběh. Příběhově po 4. dílu komiksu a asi nikoho nepřekvapí, že to není klasická vánoční přeslazená jednohubka, ale spíš trochu depka. Oceňuji jak skvěle jsou ukázány pocity a očekávání všech v rodině a jak se právě na Vánoce dost často úplně nepovede proměnit Štědrý den v kouzelný večer plný vděčnosti a lásky.
Podpora Nicka je opět obří.
Nečekejte od toho zcela odpočinkovou knížku, ale stojí za to, máte ji za večer přelouskanou.

Miluji Srdcerváče, ale tato kniha mi přišla úplně zbytečná...
Textu je tu pomalu a nejvíce ho zabírá první kapitola Solitaire.Skoro nic nového se tu nedozvíte.
Jediné co mohu pochválit je krásné zpracování. Ale jinak je to knížka opravdu o ničem. Říká se mi to špatně, protože opravdu nerada kritizuji, ale tady to bohužel jinak nejde.
Bohužel jsem zklamaná a to jsem se na knížku tak těšila.
2,5*/5*
2019 | ![]() |
2014 | ![]() |
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
Další novela, která se pojí k sérii Srdcerváči - a proto asi nejvíce řekne právě fanouškům těchto komiksů. :)
Jedná se o knižní jednohubku, která mapuje Vánoce rodiny Springových a přináší více detailů do situace, která byla v komiksu zmíněná jen zběžně. Knížka je zajímavá v tom, že je psaná z pohledu všech tří sourozenců - Charlieho, Tori i nejmladšího Olivera. Řeší se v ní především téma duševního zdraví, respektive duševního onemocnění, a dost se tu propisuje i téma rodinných vztahů.
Rozhodně zajímavé a příjemné doplnění hlavní série. :)