Směr Moskva: Pal!
Leo Kessler (p)
Válečný román zachycuje historii úderného pluku SS Wotan v souvislosti se závěrem neúspěšného tažení na Moskvu koncem roku 1941. Prominentní nacistický pluk měl za úkol být v čele tankového klínu, který prorazí k Moskvě. Zlom, kdy po neúspěchu německých vojsk nastává ústup, který se nakonec mění v zoufalý boj o přežití, autor působivě zobrazuje v postavě hlavního hrdiny, důstojníka Dodenburga, tolik si zakládajícího na vyznávání vojenských ctností. Dva další hrdinové románu, poddůstojníci Matz a Schulze, představují zkušené vojáky, kteří jedině měli šanci v krutých podmínkách přežít. Osudy frontových vojáků jsou prokládány scénami ze soukromí německých i sovětských pohlavárů a z taktických porad obou armádních štábů.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2001 , BaronetOriginální název:
Flight from Moscow, 1992
pluk Wotan před Moskvou rozprášen, válka v Rusku představovala nový tip války na který nebyli Němci zvyklý, proti nim stál fanatický ruský voják i příroda, generál Mráz a Bahno, německý voják ztrácí optimismus a seběvědomí, utrpěl první porážku, viz úvahy velitele Wotanu Dodenburgera, velmi dobrá Kesslerovka
Musím uznat, že popis Ruské zimy, mě naprosto dostal. Dokáži si představit ty mladé vojáky, kteří pozorují dalekohledem, co se děje v Moskvě, přesto, že jsou na pokraji vyčerpání a pouze morálka a odhodlaní je nutí se dostat dál. To jak jsou v rotě kluci pře žrádlo, ženský a přes morálku, malinko zlidšťuje tu šílenou válečnou mašinerii, kterou se nám autor snaží vylíčit.
Další senzační Kesslerovka. Souhlasím s komentářem níže, že příběh prostě dokáže vtáhnout do děje... a to až tak, že cítíte tu ruskou zimu. ;-) Ne, vážně, tahle série je moje srdcová záležitost a už se těším na další knížku.
Moje první kniha od tohoto autora. Příběh mě tak vtáhl do děje, že jsem neodolal dalším dílům.
Kniha je napsána tak, že v podstatě nejde nefandit Němcům... však oni Sověti dělali taky takový zvěrstva jako SS.... navíc když to čtete od prvního dílu, zachytíte přeměnu naivního esesáka v docela dobrého chlapíka, který si uvědomí, že musí chránit své vojáky za každou cenu- a také to dodržuje
2006 | Obrněný prapor SS |
2002 | Ardeny: Operace Lítice |
2002 | Charkov: Pochod smrti |
2005 | Wotan: Odvážná mise |
2001 | Směr Moskva: Pal! |
jedna z mála knih autora, kterou jsme četla a kdybych neznala dějiny, tak bych si řekla chudáčkové, jak trpěli - ale vážně jsem jim nefandila (jak napsal někdo níže, že jim fandil)