Stará škola
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504662/bmid_stara-skola-D7H-504662.jpg 4 22 22

Vystudovaný právník a městský archivář u Pražské obce Karel Jaromír Erben byl jako vědec známý přísně systematickým přístupem k národopisnému a historickému bádání i k vlastní tvorbě. Jak se tedy mohlo stát, že po 19 letech od napsání první balady svolil k tomu, aby napjatě očekávané a několikrát odložené první vydání Kytice vyšlo v jiné než zamýšlené podobě? Děj fantaskního románu, který se odehrává na přelomu 40. a 50. let 19. století, a ve druhé polovině 60. let století minulého, se točí kolem jediné otázky. Která z původně zvažovaných balad v prvním vydání chybí a proč? Zatímco ve vědecké práci doktora Kakose, jenž se zabývá ohlasem paranormálních jevů v Erbenově díle, se vrší otazníky, jeho syn Filip má přízemnější starosti. Přepracovaný tatínek je věčně v práci, kde se o něj podezřele zajímá atraktivní kolegyně. Rodiče se po přestěhování do nového bytu hádají a Filipa místo k babičce, na kterou je zvyklý, teď najednou strčí do školky! Proč jen ho kamarádi varují, aby se do první třídy za žádnou cenu nenechal zapsat do Staré školy? Co strašného se skrývá v hlubinách jejího sklepení, před kterým se třesou poškoláci? Zachrání Filip rozpadající se manželství rodičů a podaří se mu té záhadě přijít na kloub? A jaká bude cena, kterou za to zaplatí?... celý text

zsykorova
18.02.2024 4 z 5

Ze začátku jsem byla skeptická, ale nakonec se z toho vyvrbil celkem milý příběh. Kytici miluji a tohle bylo hezké propojení. I když knížka nemusela být tak dlouhá, bylo to příjemné čtení.

Pozn: Jarmilku bych nejraději zfackovala.

snimcibdim
04.11.2023 4 z 5

Nic neříkající název a ohavná obálka ukrývá milou vlasteneckou pohádku pro dospělé. Nic z toho nejspíš nezní úplně poutavě, ale čte se to hezky - i když trocha kratší stopáž by tomu prospěla. Přeci jen tomu chybí gradace (pro mě byla nejnapínavější svatojánská noc). Omračující závěr tedy nečekejte. Čekat ale můžete originální poctu klasickým pohádkám i Erbenově Kytici (a upozorňuji, že nemusíte být její milovník ani znalec, aby jste si příběh užili), výrazné ale nepodbízivě podané poselství, postavy které si zamilujete (popravdě jsem si oblíbila i ty záporné) a to vše v malebném retro podání. Přiznám se, že v jistou chvíli jsem si dělala naděje že půjde o něco ve stylu Dumasova klubu - a tohle očekávání mě rychle přešlo - ale nevadí.

KLHannah
02.09.2023 3 z 5

Upřímně? Byla jsem trošku zklamaná. Čekala jsem pátrání po původu Erbenových balad a dostala jsem pohádkový příběh plný kouzel. První část mě hodně bavila. Prostředí kolem Filipa mě nadchlo. Pak přišla nudná Erbenova část, tam jsem se hodně přemlouvala. A přišly první pohádkové prvky... Knihu jsem měla na krku tři měsíce a ne a ne ji dočíst. Konec měl sice hezkou myšlenku, ale čekala jsem prostě něco jiného. Proč jsem knihu neodložila? Byla jsem zvědavá, co z toho nakonec vyleze. A přiznávám, že když bych knihu četla jako dítě (i když na dítě tam těch erotických narážek a podnětů bylo až až), tak bych byla nadšená. Nevadí mi, i jako dospělé, kouzla a fantazie, ale tady mi to prostě nesedlo.

pavlašt
09.08.2023 3 z 5

Za mne bohužel zklamání - nedokázala jsem se začíst. 3 hvězdičky dávám částem s Erbenem, druhá linka se vlekla. Je to škoda, čekala jsem od knihy víc.

Ad.
01.08.2023 5 z 5

Tajuplná a mysteriózní. Odvážná a romantická.
Stará škola v sobě prolíná dva odlišné a přesto společné příběhy, které pomalu gradují a v průběhu čtení se propojují a doplňují. Příběhy v sobě ukrývají napínavé souvislosti. Čtenář zatajuje dech, hltá každou záhadnou větu (a že jich je opravdu dost) a společně s autorem rozuzlují tajemství, která v sobě Stará škola skrývá. Kniha se mi velmi líbila a doporučuji ji všem, kteří mají rádi tajemství, záhady a poutavá rozuzlení na pozadí české klasické literatury.

Dámaskloboukem
19.06.2023 4 z 5

Stará škola je knížka, která uznávám, je zajímavá a kvalitní, ale není pro mě.
Je to pocta K. J. Erbenovi a tajemnou školou se sympatickym hlavním hrdinou mi připomíná národní odnož Harryho Pottera.
Nelíbilo se mi manipulativní chování namířené proti naivnímu prvňáčkovi, kterému se nešlo bránit.

Markiibuks
10.06.2023 5 z 5

Úžasná knížka. Nebudu lhát, když řeknu, že jsem čekala zhola něco jiného, když jsem knihu otevírala, byla jsem však mile překvapena. Nemůžu jinak, pět hvězd.

jana14
15.05.2023 4 z 5

Fantasy nevyhledávám, ale tuto knihu bych spíš nazvala mysteriozní s prvky slovanského bájesloví a hororu. A hlavně je to velká pocta Karlu Jaromíru Erbenovi. Při čtení jsem si vytáhla Kytici a vracela se k oblíbeným baladám... Pokud se chcete na slavného básníka a jeho dílo podívat trochu jinak, zažít kus dobrodružství a bojovat po boku dobra se zlem, doporučuji.

poselpulnoci
06.03.2023 4 z 5

Kniha Stará škola je rozhodně velkým a příjemným překvapením na poli domácí fantastiky (z mého pohledu spíše pro mládež, ale autor i nakladatel to vidí jinak). Petr K. Procházka v ní zdařile spojil osvědčenou literární zápletku, jakou je odhalování tajemství známého rukopisu, s nadčasovým vyprávěním o souboji dobra a zla, příhodně zasazeným do ryze českých historických reálií a důmyslně naroubovaným na dvě zlomová období našich dějin. Svůj román zároveň obdařil množstvím rovin, témat a motivů, které dozajista mohou zaujmout četné čtenáře tedy pokud je neodradí zvolený žánr či rozsah přítomné knihy.

Danka22
28.02.2023 4 z 5

Kniha má dvě dějové linky. První se odehrává začátkem 60. let 20. století, a vypráví o Filipovi, který by raději žil u babičky, než v Praze. Druhá vypráví o životě Karla Jaromíra Erbena a o době jeho sbírání příběhů, které měly pomoci k vydání slavné sbírky Kytice. Myšlenka byla dobrá a zajímavá. Chvílemi mi to dokonce přišlo jako příběh Záhada hlavolamu od Foglara. Přesto je to spíš knížka pro dospělé čtenáře, i když prvky klučičího dobrodružství kniha měla. Myslím si ale, že by ji klidně prospělo méně stránek. Osobně jsem se začetla až v půlce knížky, ale tím si rozhodně nemyslím, že by byla špatná. Taky se mi líbilo to propojení s českými pověstmi, které všichni tak dobře známe. Téma si autor vybral opravdu dobře, jen ten styl občas pokulhával.
A co říci na závěr? Určitě si ji přečtěte. Gotický román ani Hoši od Bobří řeky to nejsou, ale strašidelnost či ponurost to rozhodně má. Jen buďte trpěliví, rozuzlení se dozvíte a věřte, že bude o co stát. Ať žije Erben!

Noctua8
15.02.2023 5 z 5

To byla taková krása... Z téhle knihy jsem naprosto nadšená. Ze všech jejích aspektů. A krásný přebal je to "nejmenší" co může nabídnout. To, co se skrývá uvnitř, je ještě úžasnější. Plynulý a napínavý příběh, který je plný, dobrodružství, tajemství, přátelství, odvahy a naděje, vyvolá v čtenáři mnoho emocí, věřím že bez rozdílu věku a na dlouhou dobu. A vůbec nevadí, že vypravěčem příběhu je malý kluk, právě na prahu první třídy ve škole, která má strašidelnou pověst. Jeho příběh je vlastně úžasným podobenstvím zápasu nás dospělých z každodenního života. A možná i návodem, jak se s tím zápasem vypořádat a s nadějí, že na blízku je vždycky nějaký přítel... Kniha je vyprávěna krásným jazykem a mě se z půvabné "staročeštiny" 19. století občas tajil dech. Pocta Karlu Jaromíru Erbenovi je tu obrovská a mě při čtení několikrát napadlo, jak je možné, že k tomu došlo až teď. Samozřejmě, že jsem se při čtení neubránila nutkání, přibrat si i Kytici a občas se začíst do jednotlivých částí jejích balad. To se prostě nabízelo samo sebou. Takže ji při čtení Staré školy mějte určitě po ruce.

Rebellion
30.01.2023 5 z 5

Kniha ve mě zanechala dojem i pár dnů po dočtení, kdy píšu tento komentář. Tak ráda jsem po dobu těch 14 dnů, co jsem knihu četla, unikala do doby národního obrození, v němž mě provázel sám Karel Jaromír Erben a do časů komunismu, v němž jsme se setkávala se sympatickými postavami kolem malého Filipa a jeho rodiny. Pasáže z každodenní života v těchto obdobích, které jsou mimochodem velmi kvalitně popsány a neobsahují dobové nepřesnosti, sám autor se v některém rozhovoru nechal slyšet, že dobové reálie pečlivě studoval a nebo spoléhal na vlastní paměť, jsou prostřídány pasážemi s nadpřirozenou a tajemnou tématikou (motivy jako Svatojánská noc, hřbitov, peklo), jež si bere inspiraci v Erbenově Kytici. A toto zpracování knihy mě velmi bavilo, byla jsem z něj opravdu nadšená a četla se zatajeným dechem. Tyto "fantasy" pasáže pro mě dost urychlovaly děj knihy, který jinak plynul spíše pomaleji, proto nečekejte, že by čtení odsýpalo jako u nějaké detektivky. Ale beru to spíše jako plus, aspoň jsem měla více času se sžít s postavami a na konci mi bylo líto, že je už budu muset opustit.

Škoda jen, že jsem na knihu narazila úplnou náhodou a není tolik protěžovaná a zobrazovaná v médiích, jako jiná díla současných českých autorů nebo spíše autorek, neboť mi přijde, že Stará škola rozhodně dosahuje jejich kvalit a v mnohém je dokonce i převyšuje.

knihovniceS
17.12.2022 5 z 5

Stará škola
Krásné čtení, trochu fantasy, děj se odehrává ve dvou časových linkách, které se prolínají. Začínáme po polovině 20. století v rodině erbenologa doktora Kakose a zvídavého syna Filipa, kterého otec zasvěcuje do balad Kytice. Kolem Filipa a jeho pátrání se točí velká část příběhu nejen ve Staré škole, kde snad straší a dějí se podivné věci, někdy budete mít husí kůži.
Druhá časová linka je v polovině 19. století a jsme spolu s K. J. Erbenem v jeho životě, v jeho snech, v představách jak vznikaly balady a později i pohádky, jsme svědky jeho pronásledování. I tady se čtenář trochu bojí.
Jediné co mi při čtení vadilo je malé písmo a musela jsem často nechat oči odpočívat.
Kdo má rád jen trochu fantasy a k tomu i Erbena, tomu román vřele doporučuji a dávám 5 hvězd.