Starosta

Starosta
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538405/bmid_starosta.jpg 4 10 10

Co se stane s charakterem člověka, když se poprvé v životě dostane k moci? Radek Novotný bydlí na ničím výjimečném maloměstě a pracuje jako úředník. Díky své nevinně vyhlížející tváři se dostane na kandidátku ve volbách, a nakonec se z něj stane i starosta. Ovšem jen na oko. Svou roli ale vezme vážně a začne se měnit. V nové funkci hledá novou identitu. Tu však hledá i jeho žena s dospívající dcerou, jež se snaží stát předobrazem současné společnosti. Román o složitých vztazích, hledání sebe sama a mezigeneračních válkách, které nemůže nikdo vyhrát.... celý text

Přidat komentář

bookcase
20.09.2024 4 z 5

Když si obyčejný člověk čichne k moci... zajímavý námět, co mě ale překvapilo, a jak vidím v komentářích tak nejen mě, že měli Novotní tak benevolentní vztah k dceřině sexuálnímu životu. Ve čtrnácti je snad ještě pod zákonem, ne?

lucie.svobodova
18.09.2024 4 z 5

Autorka ve svém románu přináší příběh obyčejného muže, Radka Novotného, maloměstského úředníka, který se najednou ocitá v pozici moci – jako starosta maloměsta.
Zpočátku je jeho funkce “formální, jen na oko, ovšem Radek brzy začne brát svou novou roli velmi vážně.
Možná až moc? Co se stane s jeho povahou? Změní ho to?

Tento posun v jeho životě se promítá nejen do jeho veřejné, ale i soukromé sféry, což ovlivňuje vztah s manželkou Evou a jejich dospívající dcerou Pavlínou.

Alžběta se dotýká mnoha citlivých a aktuálních témat, jako jsou rodinné vztahy, mezigenerační rozdíly, hledání vlastní identity a síly.

Oživením knihy je, že příběh není vyprávěn jen z pohledu Radka, ale i jeho manželky Evy, což umožňuje nahlédnout do komplexního světa jejich vztahu, plného zklamání, neporozumění, ale i zvyku a lásky, která se během let změnila.

Postavy Radka a Evy jsou realistické, ale ne vždy snadno pochopitelné. Radek se často chová nepředvídatelně a jeho rozhodnutí někdy působí zvláštně až nelogicky. Eva, ačkoliv je v některých chvílích sympatická, umí to jindy úplně změnit.

Přestože se jedná o příběh ze života, mnohé situace mohou překvapit, například postoj rodičů k dospívání jejich dcery, nebo jejich výchovné kompromisy. Tyto momenty přináší kontroverzní otázky a nabádají k zamyšlení nad tím, jak bychom se sami zachovali na jejich místě.

Knížka na první pohled nemusí mít jasný přesah, ale při hlubším zamyšlení odhaluje mnohé o lidské povaze, moci, touhách i omezeních.


kramlinka88
07.09.2024 4 z 5

Knížka nebyla vůbec špatná, ale mně bohužel moc nesedly hlavní postavy :-/ Radkovy myšlenkové pochody byly na mě strašně zvláštní, i když jsem ho na jednu stranu chápala, na druhou stranu jednal občas opravdu mimo. A s Evou jsem to měla také jak na houpačce. Jednou jsem ji chápala a fandila ji a pak zase udělala nějakou pro mě nepochopitelnou botu a ztratila mé sympatie a tak pořád dokola ;-)

Když se zaměřím jen na samotný příběh, musím uznat, že je skvělé, že nám jeden celistvý příběh vypráví oba manželé, kterými Radek a Eva jsou už dlouhá léta. Žijí spolu, vychovávají 14-ti letou dceru Pavlínu, ale víceméně žije každý sám. Je to příběh obyčejných lidských životů, vlastně strašně smutný příběh o stárnutí po boku člověka, kterého máš rád, ale jakoby tak nějak spíš ze zvyku. Příběh o tom, že ne každý je předurčený k tomu dokázat velké věci, i když téměř každý po tom touží. To uvědomění si, že prostě ten život nepočká a že pokud změnu neuděláme my, tak nikdo jiný ji za nás neudělá.

Je to příběh o hledání sebe sama, svých hodnot, o kompromisech ve výchově - tady jsem byla lehce zaskočená, že těm rodičům nepřišlo divné, že by jejich dcera měla sex už ve 13 ? Já bych teda tak klidná nebyla :-D Pár dalších takových kontroverzních témat se tam našlo :-)

Kniha má svým způsobem přesah, který není prvoplánový a není vidět na první dobrou. Musela jsem nad příběhem chvíli přemýšlet, abych si z něj vzala to, co jsem asi zrovna potřebovala :-) Pokud máte rádi příběhy ze života, který je občas jako partie šachů, ovšem bez vítěze, určitě dejte knize šanci :-)