Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488890/bmid_stolety-starik-ktery-vylezl-z-okna--k91-488890.png 4 7317 7317

Stoletý stařík série

1. díl >

Vyprávění o veselém útěku svéhlavého muže. Alan Karlsson má narozeniny. Je mu sto let. Vlastně důvod k oslavě. Starosta i místní tisk se připravují na velkolepou oslavu, stoletý stařík má však docela jiné plány; jednoduše zmizí – a brzy je celé Švédsko kvůli jeho útěku vzhůru nohama. Jenže s podobnými věcmi už má Allan své zkušenosti – v mládí koneckonců uvedl do zmatku celý svět. Jonas Jonasson ve svém románu vypráví o jednom veselém útěku a také o šíleném životním příběhu svéhlavého muže.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Panteon

Hundraäringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2009

pecka02
09.06.2013 5 z 5

Nechala jsem se zlákat všemi těmi články, reklamou a vůbec vším, co se kolem téhle knihy točilo a můžu říct, že nelituji. Kniha je veselá, dialogy vtipné a některé situace tak absurdní, že prostě nezbývá nic jiného než se smát. Je to takový příběh podobný Forrestu Gumpovi a toho já hodně ráda. Určitě doporučuji. Hlavní hrdiny si zamilujete :)

Hellou
09.06.2013 5 z 5

příjemná oddechovka při učení ke státnicím :)

SuperFrankie
08.06.2013 5 z 5

Super švédská adaptace Forresta Gumpa. U některých momentů jsem se opravdu zasmál.

Andy105
07.06.2013 5 z 5

Těžce bych hledala stranu, která by mě nerozesmála. :)

vipera
07.06.2013 5 z 5

Já se se Staříkem tedy bavila :-) Čtení šlo jako po másle a párkrát jsem se i zasmála. Nemyslím jen tak pousmála, já se smála nahlas. Překvapí jak Alanův neuvěřitelný životní příběh, tak i strhující děj, u něhož váš napadne "tak tohle už nemůže dopadnout dobře", načež vás autor opět překvapí. Milé a pohodové počtení.

makn
07.06.2013 5 z 5

Velice vtipně napsaný příběh jednoho stoletého důchodce (Alana), který se rozhodne pro "skok z okna" a rozjede tím neskutečné dobrodružství. Úplně nejvíc mě bavili kapitoly, kde se dozvídáte o staříkově mládí a s kým vším se setkal - to zkrátka nemá chybu! Pokud se chcete zasmát, tak sáhněte po této knize všemi deseti!

felia
05.06.2013

Člověk s touto knihou stráví příjemné odpoledne, ale žádná velká sláva to není. Dnes už nevznikne nějaká nadčasová literatura, jenom srandičky.

Blue
25.05.2013 3 z 5

Já se budu poněkud lišit od většinového čtenáře. Staříka jsem přečetl, ale musel jsem se k tomu nutit. Nebavil mě. Jsem ochoten uznat, že tam je sem tam dobrý nápad, sem tam se čtenář pousměje, ale jako celek je to hrozně utahané. Uf, jsem rád, že to mám za sebou.

Peti
23.05.2013

Po dlouhé době kniha, kterou jsem četla v klasické papírové podobě. Věnovala jsem tomu sobotní odpoledne a večer a rozhodně nelitovala. Příběh, který začíná nevinným útěkem z domova důchodců se postupně stává detektivkou, honičkou plnou mrtvol a ftipných scén, a i se čtenář dozví něco z historie. Doporučuji !

Jančislava
17.05.2013 4 z 5

Opravdu oddechová kniha, na mě možná trochu moc :-) Hodnotím kladně, některé historky úsměvné, děj nekomplikovaný, ale poklidně se plynoucí dál. Kdo si chce odfrknout nechť si přečte Alana a jeho život :-)

ne0k
13.05.2013 5 z 5

Mnoho lidí tu přirovnávalo stoletého staříka k Forrestu Gumpovi, k čemuž já bych měl připomínku: Zatímco příběh Forresta se cyklicky opakoval po sinusoidě (Forrestovi se dařilo a byl na vrcholu, což vždy nějak zbabral. Po čase se mu vždy zase začalo dařit, aby to on následně opět podělal....), staříkův příběh plynule plyne od jedné (absurdní, ale zábavné) příhody k druhé, přičemž se děj střídavě překlápí mezi současností, započatou dnem staříkových stých narozenin, kdy stařík vylezl z okna a zmizel (aby posléze například bez zjevného důvodu ukradl mafiánům kufr s penězi) a mezi vyprávěním dosavadních stých let života.
Ano, stařík se během svého života potkal s několika americkými prezidenty, korejskými Kimi, Stalinovi kdysi navrhl, že by si mohl oholit knír. Tím ale dle mého podoba v podstatě končí a oproti knižní verzi Forresta Gumpa hodnotím lépe, neboť děj nesklouzne do opakujícího se klišé.

proton
11.05.2013 3 z 5

Nen

petticz
09.05.2013 5 z 5

Jak již napsali jiní, Alan je něco ve smyslu švédského Forresta Gumpa. Taky se dostane k nějaké důležité události nebo osobě jak "slepej k houslím". Je to moc pěkná kniha, co dokáže vykouzlit úsměv na rtech a vnuknout vám, že "je tak jak je a bude tak jak bude"

Lamanai
09.05.2013 2 z 5

Bohužel nesdílím nadšení ostatních. Jako odpočinkovka ujde, ale humoru mi tam nakonec přišlo docela poskrovnu. Přijde mi to jako takový piedestal z mokrého písku pro Forresta Gumpa. Hold Paasiliinovi se také nedá přehlédnout. Čekal jsem víc.

orson
06.05.2013 4 z 5

Příjemná oddechovka ve stylu Forresta Gumpa. Jen pro lepší představu - hlavní hrdina (Alan Karlsson) je někdo mezi Forrestem Gumpem a Jakubem Vandrovcem. Skromný, trochu šáhlý chlápek, co si rád hraje s výbušninami a postupem času se setká se spoustou velikánů (američtí a ruští prezidenti, diktátory v Číně...). V knize jsou dva děje - jeden popisuje zážitky z jeho života a ten druhý je o tom, jak ve 100 letech utekl z domova důchodců. Oba příběhy jsou čtivé a vtipné.

Janasem
06.05.2013 5 z 5

Příběh stoletého Alana je tak trochu "švejkovina". Stejně jako Josef Švejk má na všechno odpověď, každou událost vítá s nadšením, a nic mu nerozhodí dobrou náladu. Jediné, co staříkovi Alanovi vadí velmi, je jakákoliv ideologie. Jiskřivý román, který naladí na veselou notu každého čtenáře. A také si při něm zopakujete události od roku 1905 do roku 2005 - přitom z velmi zajímavého úhlu pohledu :-)
Po přečtení této knížky budete mít dobrou náladu a přijmete, že vše je tak, jak je a vše bude, tak jak bude! není to nádherný smysl života?

Vevericka.eva
06.05.2013 4 z 5

Stoletý stařík je taková milá knížka, která vám zaručeně zvedne náladu. Děj plynule přechází z jedné epizodky do druhé a vytváří řetězec absurdních situací. Prostřihy do Alanovi minulosti děj nenarušují, ale spíše oživují. Nicméně někde za třemi čtvrtinami kniha pomalu ztrácí dech a k cíli se už je dovleče. Přesto dobré počtení.

jasmína
04.05.2013 2 z 5

Kniha mě ze začátku velice zaujala, pobavila, ale poté prolínání jeho mládí a hlavně té politiky tam na mě bylo víc než dost, bohužel nemůžu dát pět hvězdiček..

danuska
30.04.2013 3 z 5

Az take zabavne to zase nebolo, ale v pohode, sem tam sa na tom zasmiat dalo.

Jonny
28.04.2013 4 z 5

Za mě dobrý! Čtivé, oddychové, zábavné. Doporučuji.