Stopárov sprievodca galaxiou
Douglas Adams
Stopařův průvodce Galaxií série
Arthurovi Dentovi, celkom obyčajnému človiečikovi kdesi z Anglicka, raz vo štvrtok ráno prídu zdemolovať dom, vraj kvôli stavbe diaľničného obchvatu. Snaží sa tomu zabrániť bojovným polihovaním pred buldozérom, no jeden z jeho priateľov, Ford Prefect, ho viac-menej nasilu odtiahne do krčmy na tri bleskurýchle pivá, pretože sa blíži koniec sveta. Asi o 12 minút neskôr koniec sveta skutočne nastane v podobe stavebnej čaty mimozemskej rasy Vogónov, ktorí prídu zdemolovať Zem kvôli stavbe hyperpriestorovej diaľnice. Tesne pred touto, pre všetkých ostatných smrteľnou udalosťou, sa Arthur s Fordom presunú na vogónsku stavebnú loď, ktorá ich odvezie do hlbín vesmíru. Ford totiž nepochádza z Guildfordu, ako na Zemi zvyčajne tvrdil, ale z malej planéty kdesi v okolí Betelgeuze, a pracuje ako terénny prieskumník pozoruhodnej knihy s názvom Stopárov sprievodca galaxiou – akéhosi elektronického bedekra pre vesmírnych stopárov obsahujúceho všetky informácie, ktoré potrebujete, ak túžite vidieť krásy vesmíru za menej ako tridsať altairských dolárov denne.... celý text
Literatura světová Humor Sci-fi
Vydáno: 2004 , Slovart (SK)Originální název:
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, 1979
Jako čtenář, co hledá v knize i různa ponaučení, nebo něco co srovnává s realitou, tak to musím říci, že tato knižní série je fakt TOP! :) Může člověku pomoci v mnohých věcech v životě otevřít oči
Jedna z nejvtipnějších a nejoriginálnějších knih, co jsem kdy četl. Adams je ohromný borec, vymyslet tolik originálních myšlenek, druhů, planet a vtipů muselo dát určitě dost práce. Příběh, přesto, že není vskutku komplexní, obsahuje obrovské množství náramně vtipných scén, vysvětlivek, které dělají svět zajímavější a nezapomenutelných scén jako 42. Tato knížka mě bavila znatelně více, než bych kdy čekal a jistě se nebezpečně vetřela do mých nejoblíbenějších knih, ke kterým jsem se kdy dostal. Skvělé čtení. Doporučuji.
Kniha není můj šálek kávy. I tak jsem ji přelouskala a nemůžu jí upřít vtipnost a nápaditost. Radši si přečtu něco reálnějšího.
Velice povedená kniha. Občas jsem se zasmál i nahlas, což nedělám skoro nikdy (usmívám se v duchu :-) ). Nejvíce se mi líbily části přímo z Průvodce, škoda že nejde na Zemi sehnat.
Dovolím si srovnat s jinými britskými autory Terry Pratchettem (série Zeměplocha) a duem Grant - Naylor (seriál a knihy Červený Trpaslík). V paradicko-sarkastickém duchu jsou si podobní, ale řekl bych, že využívají tyto prostředky jinak než Adams. Pratchett i Grant - Naylor vytváří svůj svět, jeho pravidla, děj plný akce s trochou té romantiky. Sarkasmus je jen jakousi významnou špetkou, kořením. Adams nás zavalí kořením a jaksi zapomene na děj. Spíš to připomíná jakousi sérii skečů, ne příliš dobře poskládané za sebou. Charaktery nehrají moc velkou roli, jsou nepropracované a až příliš často jsou zachraňovány nějakým nesmyslem. Do toho spousta popisů, ano občas vtipných, ale celkové vyznění je spíš nudné. Škoda, čekal jsem od legendy víc. Co mě oslovilo je audio zpracování, které se dá najít na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Hrrn_rmz63E&t=282s Namluvil Jiří Lábus, Marek Eben, Miloslav Moravec a další čeští herci. Knihu zkrátili asi o třetinu, vynechali popisy, občas něco předělali do dialogu nebo lehce upravili. Spojili 1. a 2 díl. Všechny důležité vtípky jsou zachovány a má to úplně jinou dynamiku - spád.
Mě to nebavilo. Donutila jsem se to dočíst. Na mě až moc šílené a absurdní, spousta krkolomných originálních názvů. Neumím si představit, že bych si chtěla přečíst další díly.
Skvela kniha! Rychle se zaradila mezi me oblibene, tesim se na dalsi dily.
Sci-fi neni muj obvykly ci mnou oblibeny zanr, ale tomuhle nelze odolat.
Rereading po 10 rokoch, ale keďže pamäť je ku mne milosrdná, bolo to skoro ako tenkrát poprvé.
Keď už pre nič iné, tak pre toto sa mi oplatí dožiť sa štyridsiatky.
Ze začátku mi přišla kniha trochu zvláštní specifickými názvy pangalaktických bytostí, jejich jmen a zvyklostí. Ale rychle jsem si zvykla a ještě se zasmála. Popisy některých situací jsou naprosto skvělé. Určitě si přečtu i další díly.
Stopařův průvodce je základní kniha pro každého, kdo si chce říkat fanoušek sci-fi. Přestože existují i čtivější knihy (některé pasáže Stopaře jsou poměrně náročné) a každému nemusí sednout velmi specifický humor, jedná se skutečně o knihu, která má v dnešní době stejný význam, jako kdysi knihy Coopera, nebo Londona. Osobně se mi příběh velmi líbil, stejně jako jeho protagonisté a jsem velmi zvědavý na další díly.
Nejsem tolik nadšen, jak jsem očekával, přičemž na vině je jednoznačně má znalost filmu, který mi většinu nápadů z této knihy už prozrazdil. A co si budeme... už stylem je to kniha psaná na efekt při prvním čtení a proto mnoho věcí nevyznělo. To ovšem neznamená, že se jedná o povrchní zábavu, to rozhodně ne.
"Čas je iluze. A poledne teprv."
První díl jsem přečetla během odpoledne. Prvně jsem ho četla před 20ti lety, tak už jsem si úplně děj nepamatovala. I když odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec všeho občas používám a taky větu Sbohem, a dík za všechny ty ryby, ale ne každý to pochopí :)
Dobrodružství Arthura a jeho společníku jsem četl již podruhé. Díky své zapomnětlivosti mě však mnoho bizarních zvratů a narážek překvapilo jako poprvé. Pokud umíte brát věci alespoň trošku s humorem a sedne vám styl vysoce nepravděpodobného humoru (např. když se raketa s nukleární hlavicí promění ve vorvaně obrovského), bude vám knížka příjemným zasmáním na pár hodin.
Nicméně žádná knížka není ideální podle vašich představ. U mě se největší zklamání dostavilo po přečtení, když jsem si uvědomil, že za celou knihu nebylo využito potenciálu "kolosálně užitečné součásti výbavy hvězdného stopaře", pro nás pozemšťany známé jako ručník (tedy až na jeho pozitivní psychologický efekt, který získáme znalostí jeho pozice v našem zavazadle). Ale jelikož jsem nečetl další díly, ve kterých je tato chyba možná napravena, pominu tento nedostatek ve svém hodnocení.
Originál, akého niet. Kniha, ktorá vám príde buď neskutočne smiešna, alebo neskutočne trápna. Malé odporúčanie pre čitateľov: nečítajte to v príliš zrelom veku. Žial, naseldujúce diely už neboli tak atraktívne.
...42
Skvělá kniha, ale podle zdejších komentářů se nemusí její styl líbit všem. Mně se ale její ztřeštěný humor líbí a o čekáte-li větší důraz smysluplný příběh, nedočkáte se. Ledaže byste četli pouze prvních dvacet stránek.
Přečtením ale určitě neprohloupíte.
Půl knihy, deset kapitol jsem tomu dal... a zasmál jsem se jednou. Jinak mi přišlo že autor se zalíbením sepisuje náhodně generovaná slova do nesmyslných spojení a vět a přidává jeho oblíbené slovo náhoda. Zbytečné popisy zbytečných a nevtipných věcí. Za mě prostě ne a ne.
2003 | Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho |
2002 | Život, vesmír a vůbec |
2002 | Převážně neškodná |
2002 | Sbohem, a díky za ryby |
1991 | Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru |
Touto knihou jsem naprosto posedlá! Jakmile jenom v televizi či na internetu narazím na vystoupení delfínů, přemýšlím, co se nám tím snaží říct. Jakmile se mě někdo zeptá kolik je hodin, nebo kdy bude poledne, mám sto chutí mu říct, že čas je jenom iluze a poledne ještě větší. Jakmile se někde ozve hlasitá rána, začnu přemýšlet, kde bych tak mohla sehnat ručník. 25. květen je pro mě svátek. Tato série je úžasná a velmi originální.