Stopárov sprievodca galaxiou
Douglas Adams
Stopařův průvodce Galaxií série
Arthurovi Dentovi, celkom obyčajnému človiečikovi kdesi z Anglicka, raz vo štvrtok ráno prídu zdemolovať dom, vraj kvôli stavbe diaľničného obchvatu. Snaží sa tomu zabrániť bojovným polihovaním pred buldozérom, no jeden z jeho priateľov, Ford Prefect, ho viac-menej nasilu odtiahne do krčmy na tri bleskurýchle pivá, pretože sa blíži koniec sveta. Asi o 12 minút neskôr koniec sveta skutočne nastane v podobe stavebnej čaty mimozemskej rasy Vogónov, ktorí prídu zdemolovať Zem kvôli stavbe hyperpriestorovej diaľnice. Tesne pred touto, pre všetkých ostatných smrteľnou udalosťou, sa Arthur s Fordom presunú na vogónsku stavebnú loď, ktorá ich odvezie do hlbín vesmíru. Ford totiž nepochádza z Guildfordu, ako na Zemi zvyčajne tvrdil, ale z malej planéty kdesi v okolí Betelgeuze, a pracuje ako terénny prieskumník pozoruhodnej knihy s názvom Stopárov sprievodca galaxiou – akéhosi elektronického bedekra pre vesmírnych stopárov obsahujúceho všetky informácie, ktoré potrebujete, ak túžite vidieť krásy vesmíru za menej ako tridsať altairských dolárov denne.... celý text
Literatura světová Humor Sci-fi
Vydáno: 2004 , Slovart (SK)Originální název:
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, 1979
Přiznám se, že první dva díly jsem zhltla jedním dechem a nasmála se, že mi tekly slzy. Brilantní humor, často opravdu dokonalé situace. A ačkoliv mi byla každá z hlavních postav vlastně neskutečně protivná, jakýmsi zvráceným způsobem si mě všichni získali.
Třetí díl už jsem, přiznám se, začínala číst několikrát, hodně jsem se ztrácela v ději a situace pro mě postrádaly lesk a šmrnc. Nakonec jsem dočetla trošku s vypětím sil.
Po překonání třetího dílu už jsem čtvrtý četla opět s lehkostí, ale spoustu dřívějších otazníků jaksi pořád viselo ve vzduchoprázdnu a chyběla mi nějaká (jakákoliv) pojítka s novými situacemi - těch odpovědí jsem se asi nakonec stejně nedočkala.
Poslední byl fajn, i když mám pocit, že byl děj od prvních dílů zase o notný kus vzdálenější a (i když - bez virblů a fanfár - některé věci z prvních dílů byly konečně vysvětleny) pro mě poslední působil lehce izolovaně od ostatních knih.
Jinak je tato sága klasika :-) těším se, až ji jednou sfouknu znova.
Kedze uz mam tuto seriu doma, ale ako sa vravi, "kazdej pes, jina ves", proste jedna take vydanie, dalsia take, povedal som si "Preco nie". Mam rad komiksy Dana Cerneho. Ilustracie a graficke prevedenie je presne to prave, co od humornej knihy ocakavam, a Dan tomu pridal este jeden drobny level navyse. Takze nastal cas mat doma nie 5, ale 10 knih Stoparova pruvodce :)
K samotnemu romanu sa nebudem vyjadrovat, je to klasika najklasikovatejsia, a uz bolo o nej povedane a napisane vsetko. 5 hviezd bez diskusie. Cital som to zatial 4x a je jasne ze takato vec s vami ide zivotom jak Maly princ alebo Deti z Bullerbynu.
Jé je, to jsem se nasmál:-) Skutečně, tahle kniha je originální, vtipná, trochu nesmyslná až nikam nevedoucí, ale rozhodně zábavná. Navíc Vojta Dyk předvádí neskutečné jazykové kreakce, které mě při poslechu při jízdě na kole několikrát doslova ohrozily:-)
Filmové zpracování Stopařova průvodce po galaxii mám moc ráda a konečně jsem se dostala i ke knize. Humor Douglase Adamse mi svou originalitou připomíná Pratchetta, ačkoliv mají oba poměrně rozdílný styl vyprávění. Ale právě ten neotřelý humor s nečekanými pointami, který je místy až šílený, prostě miluju.
Asi jsem očekával příliš mnoho a a právě proto mne kniha nechytila. Někdy až příliš ulítlé a celkově jsem se nějak nedokázal začíst.
Prostě a jednoduše ... dokonalý. Autorův styl je podobný Zemeploše, což mi vyhovuje. Přečteno za jeden den, kniha splnila moje očekávání (možná i lehce předčila) a těším se na další díly. Dodatek: nejoblíbenější číslo- 42.
Kniha je stejně vtipná a zábavní jako film. Bohužel, jen první díl mě ta chytl. Další díly už mě tolik neuchvátily jak tento.
Nevím čím si toto dílko zasloužilo tolik superlativů. Dočetla jsem to až na podruhý.
Styl vyprávění mi nevyhovuje. Je to směs gagů, které ovšem nedrží příliš pohromadě.
Co mělo být vtipné, tam jsem nechápavě kroutila hlavou, kde mohlo být napětí, listovala jsem na konec kolikže mi zbývá ještě stran.
Od začátku se mi vnucuje srovnání se zeměplochou. Té jsem věrná už 15 let, tak je jasné kdo zůstane mým favoritem.
Další díl vrátím do knihovny neotevřený.
Zase jedna z knih, od kterých toho hodně čekáte, a výsledek je takový polovičatý. Určitě to bylo vtipné a autor má ten svůj svět hodně promyšlený. Na druhou stranu mám raději humor takového T. Pratchetta a tohle už mi přišlo, že to trochu tlačil z paty. První díl byl krátký a přečetla jsem ho hned, ale do druhého se mi momentálně vůbec nechce, nějak mě to neoslovilo.
Problém takovýchto hodně slavných knih je, že člověk od toho čeká kdo ví co a ono nějak nic. Většinou.
Na to že to má být parodie, je tam příliš mnoho děje a pokud je děj důležité (asi ano, když tam je) je tam příliš mnoho odboček a všelijakého ničeho.
Hlavně jsem došla ke smutnému zjištění, že nemám smysl pro humor.
Takový typ literatury běžně nečtu, ale "Stopař" je klasika a protože znám několik pasáží a úryvků z knížky, chtěla jsem si ji přečíst celou... no v některých pasážích jsem měla dojem, že autor pouze skládá za sebe slova, která mu zrovna přijdou na mysl :-)) věřím však, že to je geniální dílo, které má spoustu rovin, narážek a odkazů, které jsem bohužel neodkryla. ALE! Don't panic, nepřikládám to za vinu knize či autorovi, ale sobě :-))
Nepropadejte panice!
Po této knížce jsem sáhl jako zapřísáhlý trpaslíkofil a nelituji. Mám rád Britský humor a tak jsem se řechtal od žačátku do konce. pokud si chcete - díky smíchu - prodloužit život, určitě doporučuji ;)
Obecný komentář k pentalogii: Je to super sága, přečetl jsem ji šmahem celou a jsem příjemně potěšen. Vedle knižního zpracování Červeného trpaslíka se jedná o jedno z mála knižních britských scifin, u kterých to hýří vtipem. Škoda, že každý díl je od toho prvního příběhově vzdálený a nemá takové provazby, jaké bych si představoval. Základní myšlenky bývají často nevysvětleny a tak mě čeká dost googlení, abychom si ostatními geeky řekli, co vlastně znamená 42 :-)
Komentář ke knize: Po letech jsem se k tomu vrátil. Potřeboval jsem nějakou tenkou knížku do vlaku a Stopařův průvodce galaxií byla ta pravá. Desítky super vtípků, zajímavý rozjezd apokalyptického příběhu a hlavně odpověď na otázku Život, vesmír a vůbec! :-) Jdu na druhý díl.
No jako vazne bych chtel vedet co autor hulil, ze ma takou predstavu o vesmiru a vubec :D vic se mi libil film ale ze zvedavosti zkusim druhy dil... Tenhle byl ke konci...nwm...naky divny ten finish proste... Pro me nak neprehledny... Uvidime u 2jky :)
Tuhle knihu budete buď milovat nebo nad ní mávnete rukou, nicméně přečíst by si ji měl každý, jelikož je to světově velmi známá kniha. Navíc se dozvíte odpověď na otázkou "Života, vesmíru a vůbec" :-) Kniha má v sobě více nadsázky a ironie, než se nám může zdát. Samotný úvod o zbourání planety je sám o sobě úžasný, jak pomíjivé vše je a o jaké blbosti se staráme. Dále je to skoro kniha, kterou někdo psal na nějakých stimulech ale zároveň velmi povedená, čte se příjemně a rozhodně Vás rozesměje :-) Bilancuji mezi 4 a 5 hvězdami ale je to tak známé dílo, že prostě 5 musím dát.
2003 | Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho |
2002 | Život, vesmír a vůbec |
2002 | Převážně neškodná |
2002 | Sbohem, a díky za ryby |
1991 | Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru |
Jelikož miluju seriál Futurama a Červený trpaslík, tak jsem si chtěla přečíst i toto. Bohužel už je znát, že je kniha cca 40 let stará a pro mě zase tak vtipná nebyla.