Stopařův průvodce Galaxií
Douglas Adams

Stopařův průvodce Galaxií série
Tato bravurní parodie na sci-fi je dnes již klasické dílo. Komplikovaný a originální příběh začíná zničením Země, která musí udělat místo nové galaktické dálnici. Hlavní hrdina příběhu, docela obyčejný pozemšťan jménem Arthur Dent, má to štěstí, že s pomocí svého přítele Forda Prefecta, údajně nezaměstnaného herce, z něhož se vyklube mimozemšťan, stopne kosmickou loď, a tak se mu podaří uniknout z místa katastrofy...... celý text
Literatura světová Humor Sci-fi
Vydáno: 2002 , ArgoOriginální název:
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, 1979

Asi nejsem stavěný na tento typ "humoru". Kniha mi nepřišla ani vtipná ani zajímavá. Dějově také o ničem. Začátek vypadal slibně, ale další děj knihy se zdál být spíše popisem syžetu. Nebo lépe: jako forma pro příběh, na které se dá stavět.

Kniha je vtipná, zaujímavá, nemal som problém pokračovať v čítaní. Dej zaujímavý i ked zatial neprechovávam k hlavným knižným hrdinom nejaké výrazné sympatie (po menej ako 190 stranách ešte ani nemusím, kto by to čakal,že? :) ).
Ide o to že popri ťažkých krimi- detektívkach ktoré stále rád čítavam mi /Stopár 1./ prišiel ako príjemné osvieženie a hoc film som už predtým videl asi 4 krát (podla mna bol celkom good :) ) i tak ma kniha dokázala rozosmiať hoc dej a súvislosti z filmu (ala uterák, alebo myši) si dosť dobre pamätám. Knihy (Stopár 1,2,3,4,5) som si kúpil až ked som sa dozvedel že niečo také existuje (dovtedy som nevedel že existujú o tom filme knihy (a pri tom paradoxne film existuje vdaka tým knihám :D ) takže kúpa bola aj účelová kedže potom ked som sa to dozvedel som už chcel vedieť ako sú natom i knihy a prekvapivo ma /Stopár 1./ nesklamal) Rozhodne budem pokračovať v čítaní aj dalších dielov. Veľmi sa mi páči že Adams dokázal vniesť humor a pomerne veľkú bezstarostnosť i do takých žánrov akým sú scifi a zničenie prevažne neškodnej.
/Stopara 1./ vnímam ako veselé osvieženie, oddych a čas na zresetovanie. :) 4/5

Z termínu "humorná sci-fi" mi vždycky naskakovala husí kůže, tak jsem zkusila filmového Stopaře v kině a domů se vracela s pocitem, že si nejsem jistá, jestli to bylo tak geniální nebo tak debilní. A po čase jsem se přeci jen odhodlala sáhnout po knize. A výsledek? Byla jsem nadšená. Stále si stojím za tím, že humor do sci-fi nepatří, ale Adams je čestná výjimka potvrzující pravidlo. Jen co začnete číst, jste vhozeni do víru Galaxie, který vás pohltí a už nepustí. Prvnímu dílu nemám co vytknout, protože i děj, který jsem vůbec nečekala, to mělo docela slušný.

Skvělá kniha! Excelentní humorná forma pro kritiku byrokracie, kterou je náš svět prolezlý skrz naskrz. Balím si ručník a dávám hodnocení 42 :-)

Humor v té nejlepší podobě.
Jedna z nejvtipnějších knih, co jsem kdy četla. Prostě skvost, kdy se člověk nahlas směje u každé druhé věty :)

Tak vtipné, místy tak stupidní, až je to celé prostě geniální. Není to můj žánr, ale bavila jsem se :)

Knížka mi byla půjčena jako oddech od negativních knížek (i když mám radši negativní a depresivní, občas je to třeba proložit, ať člověku necvakne....) a splnila svůj účel na 100% :) nehledejte v tom nic hlubohého, prostě se bavte :)

Tak to je jedna z nejhumornějších knížek, co jsem za poslední dobu četl, opravdu... pomalu co stránka, tak to jsem se válel smíchy.

Opravdu zábavná knížka, ale malé upozornění pro ty, kdo ji ještě nečetli - Douglas je anglický autor a jeho humor tudíž nemusí sedět všem :-)

Ta knížka vás nutí smát se už od první stránky. Postavy si přímo zamilujete (Arthura, Forda i Zafoda) a jiné budete nesnášet hned (Vogoni).

Geniální styl britského humoru 80. let s ještě geniálnějšími postavami. Prachobyčejný Artur Dent, kterého si prostě oblíbíte. Ford nepropadající panice. Zafod, který ani sám netuší co dělá. Klidná Trilien a její hodně myšky. Nejdepresivnější robot ve vesmíru. Počítač zpívající hymnu Liverpoolu. Vogonský býsník. Vogonský strážný. Budete se neskutečně bavit u často neskutečně nesmyslných rozhovorů.
Doporučuji poslechnout si i Audio knihu namluvenou mladým Dykem

Každopádně se jedná o vtipnou knihu. Troufám si tvrdit, že kniha je přímo prošpikována dobrými vtipy. Nadruhou stranu se jedná o knihu veskrze nudnou. Pokaždé jsem se musel překonávat, abych pokračoval v četbě. Rodhodně mě nevtáhla do děje. Celkově mi příběh i jeho hrdinové byli tak nějak fuk.

Mnohokrát se tady v komentářích objevuje slovo absurdní. Absurdní ale jistě není ten správný výraz. Více by možná slušelo, že jsou události v knize jen málo pravděpodobné, nebo spíše nekonečně nepravděpodobné. A nechť mi to někdo zkusí vyvrátit ... :-) Pasáže o sklonech k byrokracii jsou ale bezvýhradně dokonalou parodií naší vlastní společnosti.
Vzhledem ke kapesnímu formátu knížečky jsem si s její pomocí krátil čas na veřejných místech, čímž jsem své okolí s jistotou utvrdil v tom, že nejsem zcela zdráv. Jen shodou různých náhod jsem po mnoha explozích smíchu nebyl vykázán kamkoli z dosahu na bázi uhlíku z opic vzešlých forem života. :-)

Tahle knížka patří k těm nejvíc veselým a vtipným taškařicím, které jsem kdy četl a musím říct, že se k ní moc rád vracím. Některé z konstrukcí ze stopařova průvodce se natrvalo uhnízdily v mojí hlavě i v mém slovníku, nenapadá mě jak tomuto dílu vzdát větší pochvalu než právě toto přiznat.
Možná to někteří (možná většina) z vás nevědí, ale Douglas Adams spolupracoval s firmou Infocom na velmi úspěšné počítačové hře založené na Stopařově průvodci, psal se rok 1984. Ve světě se prodalo přes 350000 kopií této hry a D.A. potom mohl, také díky tomuto úspěchu, trávit svůj život posloucháním "jak mu za oknem sviští dedlajny". Pokud byste v sobě našli dostatek trpělivosti pro textovou hru, pak vězte, že tenhle skvostný počin se dočkal před pár lety oživení a BBC4 hostuje "Hitchhikers guide to the galaxy" ve dvou grafických verzích. (viz. http://www.bbc.co.uk/radio4/hitchhikers/game.shtml) Hra běží online ve flashi a můžete ukládat pozice a loadovat. Začíná stejně jako kniha, ale pak se rozběhne jiným směrem a vy si můžete plně vychutnat Douglasovské "rozhovory a popisy", leč jednu drobnost budete muset překousnout - hra je pochopitelně anglicky.
Ještě jednu poznámku ke knize: Setkal jsem se s lidmi, kteří "Stopaře" prostě nedokázali číst. Měl jsem původně samizdatové vydání na A4 a celá úvodní scéna (L. Prosser, digitální hodinky a pytlík buráků) se vešly na dva listy. O "Stopaře" byl emnormní zájem a vždycky když jsem ji někomu půjčoval, činil jsem tak s poučením, že pokud dotyčného kniha nezaujme již na těchto dvou listech je pratrně nekompatibilní a nemá cenu aby dále četl. Takže ochutnávku dvou listů bylo možno provést o přestávce a pokud to nezafungovalo mohl ji zkusit ochutnat někdo jiný. Dlužno uznat, že "Stopař" nechutnal jen několika málo nešťastným lidem, o kterých jsem díkybohu již nikdy neslyšel.

Jak někdo nemůže mít rád tuto knihu? Je to Douglassův, nebojím se říct, geniální počin. Inspiroval stovky dalších autorů. Zaslouží si plné hodnocení!
2003 | ![]() |
1991 | ![]() |
Knihu som si prečítal len na základe hodnotenia členov na databazeknih.cz a ako milovník sci-fi literatúry som sa potešil , že si prečítam novú geniálnu sériu. Môj pocit po prečítaní knihy sa nedá popísať inak ako veľké sklamanie. Od dobrej sci-fi vyžadujem aj keď je príbeh nereálny možnosť si to predstaviť, vytvoriť si svoj zvláštny virtuálny svet. Ale skúste si predstaviť: ,,Veľký hyperlalokový všeanalogický neutrónový oponovač,,. Ak je však toto ten pravý anglický humor tak sa ospravedlňujem , že mu nerozumiem.