Storočie šakalov
Václav Pavel Borovička
Známe svetové kriminalistické prípady od anarchistu Ravachola cez Mansonovu sektu až po reverenda Jonesa.
Těžiště této knihy faktů jsou události cca 70. let minulého století na poli zločinu. Jsou zde tedy příběhy teroristů, vrahů, loupežníků a jiných zločinců především ve Francii, Itálii, Německu a USA. Obsahují mnoho zajímavých detailů této doby popsaných optikou socialistického tábora, který byl samozřejmě čistý jako pověstná lilie a za vším hledej CIA. Nevím, zda autor použil tento náhled pouze z pragmatických důvodů, aby kniha mohla vůbec vyjít anebo z radostného vlezdoprdelkování, dnes už je to ale jedno. Mne to alespoň přimělo podívat se se strejdou Googlem a tetou Wiki, jak se na tyto událostí dívají ostatní dnes, ať už na atentáty na papeže, Reagana, Lennona, činnost Rote Arme Fraktion, Brigate Rose, Charlese Mansona, hromadnou sebevraždu členů sekty v Guyaně a další a další. Nelituji.
Autor literaturu faktu zvládá opravdu mistrně a pro čtenáře ji dokáže napsat tak, že výsledek je poutavý a čtivý.
20. století česká literatura terorismus atentáty mezinárodní vztahy skutečné kriminální případy střelba historie a fakta
2007 | Atentáty, které měly změnit svět |
1983 | Mistři tajné služby |
2000 | Andělé smrti |
2002 | Sekty satanských bohů |
2001 | Procesy, které vzrušily svět |
Zase jsem si to přečetl. Je zajímavé, že toto dílko vidím v jiném světle.