Děsy Leigh Harkerové
Darcy Coates
Strašidelné domy série
Darcy Coates, autorka bestsellerových gotických hororů, přináší další mrazivý příběh o tichém domě na zapomenuté předměstské uličce, který skrývá smrtící tajemství... Tichý dům byl Leigh Harkerové jejím útočištěm více než deset let, dokud se věci náhle nezměnily. Záclony se samy rozhrnují. Rádia se vypínají a zapínají. A ve stínu dveří její ložnice se v noci rýsuje tmavá postava, která ji pozoruje a čeká, až konečně poleví a usne. Leigh, na konci svých možností, ale neochotná opustit svůj domov, se snaží najít odpovědi. Ale každý krok ji nutí k něčemu děsivějšímu, než si kdy dokázala představit. Ze zamčených dveří pod schody prosakuje jedovatý stín. Klika přes noc chrastí a nehty škrábou o dřevo. Její domov skrývá nebezpečná tajemství a teď, když je Leigh uvězněna v jeho zdech, se bojí, že už nikdy neuteče. Myslíte si, že jste v bezpečí? Mýlíte se.... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 2023 , FobosOriginální název:
The Haunting of Leigh Harker, 2021
Za mě to byla jedna z těch slabších knih. Nemohla jsem se začíst. Vadilo mi, že je hlavní hrdinka převážně sama, žádné dialogy a jen úvahy. Dočetla jsem, ale byl to tentokrát boj.
Knihy od Darcy je prostě sázka na jistotu. Její strašidelné domy naprosto miluji. Tato kniha se však od ostatních strašidelných domů lišila a to mě neskutečně bavilo. Tentokrát je vlastně příběh vyprávěn duchem, který ovšem není zlý. Příběh je za mě opravdu dobře napsaný, čte se to opravdu rychle. Dokonce je tam i dost zvratů takže jsem se ani chvilku nenudila. Není to za mě horor ze kterého bych nespala ale ta propracovanost je opravdu skvělá. Párkrát jsem měla husí kůži a chvilkama jsem měla slzy na krajíčku. Byl to pro mě až dojemný příběh.
Z knihy:
- „Nebylo to nic zásadního. Tisíc drobných ranek od papíru, které si člověk v průběhu života přivodí, může působit zcela bezvýznamně, ale když žádné z nich nedovolíte, aby se zahojila, zhnisají a slijí se v něco hnusného."
- Poučení, které z bajky pro děti plyne, je lehce srozumitelné: arogance vede k ponížení, vytrvalost nakonec k úspěchu.
Přečetla jsem pár komentářů a je zajímavé, jak se názory liší. Někdo hodnotí knihu jako nejlepší, někdo jako nejhorší. Já osobně knihu beru jako nejlepší od Darcy. Bavilo mě to a moc. Takhle nějak si duchařinu představuji.
Téměř do půlky mě to nijak nenadchlo, poté přišel zlom, který mě překvapil, nabralo to na obrátkách a hltala jsem každý řádek. Darcy má ode mě po dlouhé době plný počet bodů za skvělou práci.
Za mě jedna z těch lepších pro mě. Mám ráda tento námět a knížka mi připomněla jeden film. A to "Ti druzí". Přečteno/poslechnuto přes apku v mobilu ani ne za celou směnu. Za mě plný počet. Užila jsem si ji :)
Vůůůůůůůbec mě to nebavilo. Připadala jsem si jako na stáži u psychoanalytika, kterému lidé líčí své noční můry. Nedočteno.
(Připomnělo mi to jeden případ detektiva Columba Vražda jako autoportrét, kde díky analýze snů Columbo odhalí vraha.)
Tak mě naopak začátek dost nadchnul a druhá půlky knihy mi přišla moc roztahaná. Ale i tak to bylo dobré čtení, které jsem si užila.
Asi nejslabší díl celé série. Škoda. Nápad asi dobrý. Ale to je tak vše. Neodradí mě samozřejmě. Jen doufám že další díly budou skvělé jako vždy
Darcy Coates - Děsy Leigh Harkerové
Počet strán: 325
Vydavateľstvo: #edicefobos
Žáner: #horor
Po veľmi mätúcom začiatku sa dej rozbehol v celku pekne až mrazivo.
Kto je vlastne Leigh? A starší v jej dome duch, či tým duchom je sama Leigh?
Sára, nová obyvateľka domu ma zvláštnu schopnosť, dokáže vidiet duchov a po tom ako Leigh zistí, že je jedným z nich sa pokúsia sa zistiť čo sa jej vlastne stalo a prečo a čo ju drží na tomto svete.
Dej sa uz po tom divnom začiatku (samozrejme to potom zmysel malo) čítal skvelo a rýchlo ale i napriek tomu davam len 4 chybalo mi tam viac strachu ale nehovorím, že kniha bola zla.
Bola písaná z tej druhej strany a pátranie po tom čo sa jej stalo ma veľmi bavilo.
Koniec bol opäť prekvapivý a absolútne som nečakala, že to môže byť tak.
Za #spolocnecitanie ďakujem Petra Turnová Vlasta Śtěpánková Kattykitty De Peyrac Lucka Chlebníčková Lucie Dušková Jana Sterankova
Kniha č. 175/2024
#recenzieTerka #kniznarecenzia #skbookstagram #milujemeknihy2 #darcycoates #desyleighharkerove
Obsah:
#strašidelnýdom #horor #duch #napätie
Jak už tady bylo více krát zmíněno, chvilku trvá než se děj rozproudí ( něco kolem 100 stran), ale pak to překvapivě stojí za to. Dokonce jsem byla i naštvaná a trošku smutná na konci jak se vše vyřešilo - tak zbytečná smrt...
Tato knížka od Darcy byla bohužel ta slabší. Trvalo mi, než jsem se do ní začetla. Skoro jsem ji odložila, ten začátek byl na mne moc nudný, žádná přímá řeč a jen popis. Vůbec jsem nevěděla, jestli mě knížka chytne a bude bavit. Ale dala jsem jí šanci a nakonec se vše ukázalo jinak, než jsem si myslela. Hlavní "hrdinka" byla totiž popisována jako duch domu, kde žila a kde v nynější době žila starší žena, která ono ducha viděla a mluvila s ním. Chtěla mu pomoci na "druhou stranu", ale nebylo to jednoduché. Sama Leigh nevěděla, jak zemřela a nová nájemnice Sára se jí snažila pomoct. Nakonec zjistila, jak zemřela, ale z obou se staly kamarádky, takže Leigh i poté zůstala v domě, který byl dlouhou dobu, jejím domovem.
Opět se budu opakovat, když řeknu, že s knihami ze série Strašidelné domy od Darcy Coates je to u mě jako na horské dráze. Předchozí díl ze série se mi velmi líbil a v případě Děsů Leigh Harkerové opět zažívám velké zklamání, a přitom kniha ze začátku vypadala velmi zajímavě.
Kniha vypráví o samotářské Leigh Harkerové, která žije ve starém domě, ve které se v poslední době dějí podivné věci a co víc, objevuje se tu i tajemná postava, která vždy čeká na vhodnou příležitost Leigh ublížit, k čemuž se jednou postava odhodlá. Tím tak začíná příběh s nečekaným zvratem, a ještě nečekanějším koncem, který se z počátku jevil jako velmi děsivá kniha, které by ovšem slušelo ubrat sto stran a hlavní hrdince přidat trošku „osobnosti.“
První třetina knihy se mi velmi líbila, protože měla tu správnou děsivou atmosféru a přiznám se, že jsem měla po těchto stránkách těžké spaní. Poté přišel celkem zajímavý plot twist, od kterého už to ale šlo dolů a příběh se stal jednou velkou nudou a já po dlouhé době musela u knihy přeskakovat i stránky, protože mě opravdu nebavily. Je těžké psát na tuhle knížku recenzi, aniž bych prozradila nějaké spoilery, tudíž jenom naznačím, že v knihách vždy čteme příběh člověka bojujícího proti přízrakům, v této knize je to ale jiné a trošku otočené.
Příběh se ale opravdu neskutečně vlekl a nějaké finální odhalení „záporáka“ mi spíše vyvolalo úsměv na rtech a mnoho otázek, protože obsahovalo skutečně dost nelogičností. Opravdu mě to zklamání z této knihy mrzí o to více, že ze začátku byl příběh slibný, protože byl velmi děsivý a plný skvělých vypjatých scén, které byly nervy drásající. První plot twist byl také velmi zajímavý a sliboval „jinou“ knihu, ovšem asi ne tak „jinou“ knihu, kterou jsme pak dostali.
Výborná! Chycena za úplně jinou nit než ostatní domy. Na straně 113 se příběh zlomí a pak už není možné se odtrhnout. :)
Kniha byla místy zdlouhavá, opakující se situace občas už trochu nudily, ale když člověk vydrží do strany 100, kde se příběh zlomí a nabere spád, pak už se to čte opravdu dobře.
Tak já jsem asi objevila Ameriku :) Stále jsem si říkala, co na té Coates všichni mají, jestli jsou její knížky tak skvělé.....Jo! jsou! úplně strašně moc, nevím, co budu dělat, až je přečtu všechny :) Tohle byla tak úžasná knížka, psaná z pohledu někoho, u koho byste to vůbec nečekali. Jdu číst další :)
Zatím nejlepší kniha, co jsem od autorky četla. Prvních 100 stran se četlo docela těžce, ale vydržela jsem a pak to stálo za to. Zbytek knihy jsem přečetla za 2 dny :).
tajemství horory strašidelné domy
2019 | Duch domu Ashburnů |
2019 | Tajemství sídla Craven Manor |
2021 | Kořist |
2020 | Přízraky domu Carrowů |
2021 | Hlasy v bouři |
Dosť mi vadil štýl písania (priebehový prítomný čas). Kniha nebola zlá, aj námet sa mi páčil, no ku knihe sa už nevrátim.