Šeptající mrtví
Darcy Coates
Strážkyně hrobů série
1. díl >
Slyší jejich šepot. Keira je bez domova, pronásledovaná a zoufale se snaží uniknout prudké bouři. Útočiště najde v opuštěné zahradníkově chatce. Ta stojí na okraji hřbitova a ze všech stran ji obklopují hroby: některé nedávné, jiné stovky let staré a všechny zanedbané. A ve tmě slyší šeptání neklidných mrtvých. Hřbitov ožívá nezřetelnými spektrálními siluetami, v jejichž čele je žena, jež zemřela příliš brzy. Keira je jediným člověkem, který ji vidí, a nyní se stala jejím novým cílem. Keira je odhodlaná duchovi pomoci do příštího života. S nečekanými novými přáteli zkoumá minulost zesnulé ženy, přičemž odhalí příběh plný klamu, nešťastné lásky a vraždy. Minulost však není tak prostá, jak se zdá, a Keiře rychle dochází čas.... celý text

Popravdě jsem čekal větší odvaz. Svoji strašidelnou atmosféru to jistě má, ale nebál bych se to nabídnout k přečtení svým dětem. Rozhodně mě to na pokračování nenavnadilo a když už, tak jen z nouze nejvyšší. 60%

(SPOILER) Je to první kniha z vícedílné série. Chápu, že se asi můžu dozvědět v dalších knihách pár věcí: proč hlavní hrdinka ztratila paměť, proč umí komunikovat s duchy a pomáhat jim. Kdo je třeba na fotografii, kterou má jako náhodou v kapse... Kniha nebyla špatná, ale místo hororu se tváří jako popis jednoho malého městečka, jeho obyvatel (méně či více šílených a tajemných) a jedné velice smutné události, kterou hlavní hrdinka s trochou štěstí dokáže napravit. Hororových momentů je zde opravdu málo a byť jsem knihu přečetl hladce, tak na další knihy v sérii mě nijak nenalákala.

Dalo se to číst, je to kniha na posezení, když se mi do ruky dostane další díl, tak si ho přečtu. Nechci kritizovat, protože bych sama nic nenapsala, ale Darcy by mohla zvolnit ve vydávání a vymyslet opravdu příběh s velkým P. Na druhou stranu se to dá číst v noci :-).

Od této spisovatelky nic nečekám. Kdysi jsem si koupila dvě její knihy, jednu přečetla a potom obě prodala, protože to je strašně prvoplánový a ta snaha o tajemno je tak velká, až je to spíš srandovní. Po sérii Hřbitovní královna jsem hledala něco podobnýho a řekla si že toto zkusím a dám jí ještě šanci. No, jsem ráda, že jsem za tento výplod nedala ani korunu. Na vyčištění hlavy dobrý, ale Pulitzerovu cenu nikdy nedostane.. až budu potřebovat něco nenáročného, tak sáhnu po druhým dílu. Víc se mi líbila knížka Šepoty ze záhrobí.

Ačkoliv jsem zprvu nemohla hlavni hrdince přijít na chuť (příliš všeho), nakonec jsem vzala Keiru na milost a duchařské dobrodružství jsem si užívala. Příjemná pro mě byla investigativa a postava Zoe. Knihu jsem zhltla a pustila se hned do pokračování.

Taková roztomilá duchařina které sice nemám co vytknout, na druhou stranu nevidím důvod pro vyšší hodnocení. Zapomenutelné a vlastně tak trochu o ničem. Po dalších dílech série už nejspíš nesáhnu.

Keira se probere zraněná v lese, zná jen své jméno a jinak nic, amnézie…zjistí, že umí vidět mrtvé a umí s nimi komunikovat...Kdo má rád knihy s duchařskou tématikou, můžu jen doporučit. Uvidíme, jaké budou další díly.

Nova série od Darcy Coates začíná. Pořízeno v podobě audioknihy :)
Definitivně bych tento díl zařadila do oddechovek, jelikož dějová linie se táhla a moc jste se toho nedozvěděli.
Autorka nešla moc do hloubky a hlavní hrdinka s výpadkem paměti Vás moc neobohatila.
I tak si odpočnete, protože byla namluvená svižným tempem.

Heh, co to sakra bylo? :) Tuhle autorku čtu celkem ráda (i když žádné extra velké kvality v ní nespatřuji) právě proto, jak jsou její knihy oddychové a nenáročné, což tahle kniha splňuje do puntíku. Měla jsem pocit, že čtu YA literaturu a prakticky celou dobu se v knize vlastně vůbec nic nedělo. Nějaká zajímavější akce přišla až cca na posledních 40 stranách spolu s rozuzlením, ale do té doby se tam jen kecalo a kecalo. Napětí bylo, co by se za nehet vešlo (když to srovnám s autorčinou knihou Pod hladinou, kde jsem celou první polovinu byla napnutá jak malý trencle), natož abych mohla říct, že jsem se bála. Celé pozadí Keiřiny minulosti a amnézie bylo sice zajímavé, ale co si budeme namlouvat, bylo to podané jako ve Správné pětce a ve finále jsme se nedozvěděli opět nic. A do toho vystupují na povrch Keiřiny schopnosti, nad kterými by se červenal i Jack Reacher a připadal by si zcela neschopný.
Suma sumárum, kniha byla naprosto oddychové a nenáročné čtení, které mi za dva dny spadne do škatulky "šedý průměr". Nicméně pokračování si asi přečtu, protože oddechovek není nikdy dost a jo, prostě mě zajímá, co je Keira vlastně zač a odkud přišla :).

Šeptající mrtví jsou klasická příjemná duchařina bez potoků krve. Od autorky jsem četla jen pár knih a jejich atmosféra je hodně podobná. Ale líbí se mi styl jejího psaní a přesně tahle atmosféra. Není to určitě horor. Takže pokud máte rádi tento typ příběhů je to dobrá volba. A brzy se pustím do dalších dílů.

Kniha má ne příliš originální, ale dobře napsaný příběh. Neměla jsem mrazení a pocit napětí. Přesto jsem se zájmem poslouchala dobře zkombinovaný děj v současnosti i v minulosti. Způsob psaní evokuje 19. století, přitom by se měl odehrávat kolem roku 2020. Jedna z lepších autorčiných knih, určitě si přečtu
i tu další.

Asi jsem měla příliš velká očekávání, protože anotace vypadala fajn. Jenže on tam ten avizovaný horor tak nějak vůbec nebyl. O tom, co se vlastně stalo Keiře se nedozvíme vůbec nic. Tak snad v dalším díle.
Ale postavy byly sympatické, četlo se to celkem rychle.

Dole Nikusha to shrnula přesně. Nedokážu říct, čím by ta kniha měla být výjimečná, ale vdechla jsem ji za 3 večery. Darcy psát prostě umí, takže i těch pár nelogičností v ději lze snadno odpustit. Dobrá oddechovka, není to extra hrůzunahánějící.

Tajemná Keira, trhlá Zoe a oddaný Mason.
Originální série o dívce, která ztratila paměť, ale jedno ví jistě. Vidí duchy....
Tajemné, místy děsivé, zároveň vtipné a moc dobře našláplé, že toužím číst další díly!!!

Darcy je prostě skvělá! Opět série, která vás chytne a nepustí. Hlavní hrdinka je super a držíte jí všechny prsty, co máte. Rozhodně se těším na pokračování!

Svižné tempo, zajímavý děj a Darcy se mi fakt čte skvěle.
Určitě se vrhnu i na další díl.
duchařské rományAutorovy další knížky
2019 | ![]() |
2019 | ![]() |
2021 | ![]() |
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
Tak tohle jsem nečekal když jsem si knihu v knihovně půjčoval.
Kniha tak školní mládež tam se skoro 190 stran nic zvláštního neděje kniha je tak slabá jak když dáte dvě kapky sirupu do plné sklenice vody. Další díl ani nebudu hledat v knihovně.