Anglická lekce
Natasha Boyd
Středomořská série série
< 2. díl
Téměř před deseti lety Andrea unikla násilnému manželovi a nyní vede život, který si nikdy neuměla představit. Chráněná a v anonymitě pracuje na luxusní jachtě. A pak je tu ten panovačný a sexy trn v patě: šéf ochranky, Evan Roark. Andrea už však má skrývání dost a nehodlá dál nechávat minulost, aby diktovala každé její rozhodnutí. Jenže do života jí mluví i Evan, čímž ji přivádí k šílenství. O to víc, že je do něj zamilovaná a jeho neustálá přítomnost její city jen zesiluje. Vždycky tu pro ni byl, její sexy ochránce a maják, ale i ona potřebuje vyrazit do světa a poznat nové lidi – za přitažlivost, kterou k němu cítí, přece může jen jeho neustálá přítomnost! Jenže byla sama tak dlouho a jen Evan se jí dokáže dotýkat způsobem, který v ní vyvolává touhu po něčem víc. Co se bude muset stát, aby oba podlehli přitažlivosti, která je mezi nimi déle, než si uvědomují? Dokáže Evan nemožné – porušit všechna svá pravidla, strhnout zdi, které kolem sebe vybudoval, a říct jí pravdu, kterou téměř deset let skrýval?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , MetaforaOriginální název:
Stolen English, 2022
Nemuzu dat vic nez prumer. Bohuzel dvojka nedosahuje kvalit jednicky.
Porad kolem sebe jen krouzili a tipovali, kdo co jak rekl nebo myslel. Nebo jak se kdo podival nebo nepodival. Nebo jak toho a onoho lituje nebo nelituje a proste aaaaaaa porad dokola.
Zkratka ja mam rada primocarost a nechodit kolem horke kase. Dokazu pochopit, ze si nekdo neveri nebo si vystavi urcite hradby, ale 10 let si drzet takovy odstup a nepochopit, ze mate pred sebou lasku sveho zivota?
Jo a po majakove scene jsem to uz tezce dolitla ocima. Celou knihu samy chlad a domnenky a odstupy a hradby a pak takovej dojak? Achjo, jaka skoda.
Kurňa já se tak těšila na příběh plaché, nesmělé Andrei, která si prošla v minulosti peklem v podobě krutého, násilnického manžela. Evan, sexy bodygárd pro kterého Andrea byla vším od prvního momentu. Udělal by pro ni cokoli!
Po přečtení knihy, jsem lehce zklamaná. Čekala jsem prostě víc :-) víc akce, vášně, náboje. Čekala jsem i větší zápletku s manželem. Asi mám prostě bujnou fantazii no :-D Za mě to bylo takové ploché, i když tihle dva si určo svůj příběh se šťastným koncem zasloužili .-)
První díl se mi líbil o dost více.
(SPOILER) O poznání slabší než úvodní díl. V pozadí příběhu je sice silné téma domácího násilí a z toho plynoucí neustálé Andreiny obavy a její život v permanentním stresu. Trochu mi vadilo Evanovo hlemýždí tempo ve sbližování s Andreou. Jenže v závěru se ozřejmil způsob, jakým před lety Andrea unikla z toxického vztahu. A to mi přišlo značně překombinované, což muselo snížit hodnocení.
Andrea se tak trochu schovává před životem, především před životem se svým násilnickým manželem. Práce na jachtě k tomu vytváří ideální příležitost a zároveň jí přináší tolik potřebné bezpečí. Po letech se konečně odhodlá změnit svůj život, rozvést se, dát výpověď a zjistit, co od života vlastně chce. Ne všechny tyhle body se ale líbí šéfovi ochranky Evanovi. Je to pro něj jen práce a zvyk všechny ochraňovat nebo je to s Andreou jiné? I on toho musí o sobě hodně zjistit a obzvlášť obtížná je komunikace pro takového muže činu.
Parádní příběh, ve kterém se řeší vážná témata násilí a komunikace ve vztahu, ale také strachu a sebevědomí.
Příběh plný hlubokých dlouholetých emocí, nepochopení, strachu a naděje. Bylo to pěkné a ráda jsem se vrátila do jižní Francie, nicméně musím přiznat, že první díl se mi líbil více.
Tenhle knížka byla tak úžasně napsaná.
Moc se mi příběh o Andree a Evanovi líbil. Hltala jsem stránku za stránkou a celou knihu přečetla za dvě hodiny.
Knihu si přidávám mezi mé oblíbené.
První díl sem četla už před nějakou dobou, takže přiznávám, že ne všechno jsem si pamatovala, snad jen ten pocit. A ten byl u prvního dílu jaksi lepší, asi tady chyběla Dauphine.. ;-) Každopádně i když jsem možná od knížky čekala trochu víc, líbilo se mi to. Celé to téma domácího násilí prolínající se příběhem bylo zajímavé, i když uchopené poněkud zvláštně. Tu ochranitelskou část jsem Evanovi věřila, přeci jen bodyguard, ale že by dokázali tak dlouho kolem sebe kroužit a nic? A pak najednou bum? Ta rádoby zdrženlivost a chození kolem horké kaše, to mi trochu vadilo.
Každopádně letní čtení fajn a i návrat na jih Francie, užila jsem si to.
Tohle bylo dechberoucí, jiskřivé, vášnivé, bolestné, radostné. Bože tolik emocí se mnou už dlouho necloumalo. Kniha se nedala odložit, jakmile jsem se ponořila do stránek nešlo vypnout. Tohle jsem už dávno nezažila. Od Boyd si přečtu i jídelní lístek a její knihy musí zdobit mou knihovnu. Chtěla bych začít od začátku a znovu se ponořit do příběhu Andreji a Evana. Útěk z reality je tak slastný a opojný.
,, Chci pro tebe život, Slunečnice, "pokračoval.,, Musíš toho ještě tolik prožít. A abys mohla, musíš být svobodná".
,, Proč mi tak vlastně říkáš? "
Odmlčel se. Pak se ke mně přitiskl. Neobjímal mě, jen vedle mě neškodně ležel.,, Je to moje oblíbená květina. Skládá se z tisíců maličkých květů. Tisíc krásných drobností, které tvoří celek. Máš v sobě tolik života. Vždycky jsi měla. Každý den záříš o něco víc. A nemůžu se dočkat, až se otočíš ke slunci".
Díky takovým knihám mám pocit, že je svět ještě v pořádku. Děkuji ze srdce za tyhle okamžiky.
,,Násilí nezná pohlaví,adresu,rasu,národnost a výši příjmu".
Příběh je plný bolesti,citů a emocí.
Andrea dlouhé roky utíká před svým těžkým životem, který vedla s tyranským mužem.
Evan je bezpečnostní ochranka ve společnosti kde oba pracují.Stáva se jejím bodigárdem,stalkerem,mužem který po ní touží,ale...drží se zpátky.
Andrea je příliš zlomená a boji se dotyků, intimity...nikoho si nepouští k tělu. Cestu, kterou si k sobě nachází je velmi dlouhá, bolestivá a plná strachů z minulosti.
Postupem k sobě objevují lásku...ta ovšem nevězní,ale osvobozuje.Lásku,která nevyvolává strach,ale euforii.Lásku,která nezanechává modřiny,ale je tichá a radostná.
Francouzská lekce byla boží, pěkně šarmantní a vášnivá po francouzsku.
Anglická lekce je jako svěží letní deštík, který máte rádi, ale když ho je moc, je to už otrava...
Mohla to být pěkná novelka,nicméně na konci už se mi zdálo že autorka čtenáře mučí natahováním příběhu. Číst po sté o tom, že on se jí přece nemůže dotknout protože je zatraceně ctnostný chlápek
a naopak ona nemůže oslovit jeho, protože je zatraceně ctnostnej chlápek co určitě nemá zájem, je po sto první už vážně těžký.
Ale i tak to bylo fajn oddechové čtení plné středomořského sluníčka :)
bylo to boží!
Čtení jsem si fakt strašně užila :)
Romantiku jsem teď četla po delší době a nemohla jsem vybrat lépe :) většinu knihy jsem si myslela, že tato předčí Francouzskou lekci.. nakonec drobnost rozhodla a nestalo se tak, ale je v těsném závěsu.
Pravdou je, že jednička nějak byla lepší,
ale moc se mi líbila ta soudržnost kamarádů a pěkný konec.
Popravdě mě to zasáhlo víc, než jsem čekala. Jako bych se ztratila uprostřed
moře a někdo zhasil světlo majáku a nechal mě napospas ledové vodě.
Majáky přece nezhasínají.
Je krásné být Angličan a být tak dlouho pryč, protože
spatřit znovu ty bílé útesy je téměř nábožný zážitek.
„Jaké jsou tvoje oblíbené nesexuální věci?“ zeptala jsem se.
„Začni ty.“
„Hmm. Knihovny. Knihy. Deštivé dny. Západy slunce. Vánoční stromky. Kamenné domy. Sprostý majáky.“
Otřásla se mu hruď. „To mám být já? Jsem sprostej maják?“
S úsměvem jsem přikývla.
„No, jsem rád, že jsem se dostal do tvojí top desítky.“
„Bylo to v náhodném pořadí.“
„Díky, že jsi mě vzal domů.“
Rozhlédla jsem se kolem sebe. Oheň, který začínal postupně prohřívat
místnost, mě příjemně hřál do zad. Za chvilku se vrátil Evan se
dvěma kouřícími šálky čaje. Jeden mi podal.
„Nemáš zač, Slunečnice.“
„Myslím tím zpátky do Anglie. A zpátky k tobě.
A k tvojí rodině. A sem, samozřejmě.“
„Co tak miluješ na čtení?“
Klekla jsem si do středu místnosti.
„Zachránilo mi život,“ řekla jsem. „Ve svých nejtemnějších chvílích jsem
vždycky mohla na chvíli uniknout do jiného světa.
„Na co si připijeme?“ zeptala se Meg.
„Na lásku,“ řekl Rod popuzeně. „Na co jiného.“
„Na lásku,“ souhlasila Meg.
„Na lásku,“ přidal se Evan.
Kuchař zvedl malou lahev minerálky. „Na lásku,“ zopakoval a věnoval mi úsměv.
Lásku, která nevězní, ale osvobozuje. Lásku, která nevyvolává strach, ale euforii.
Lásku, která nezanechává modřiny, ale je tichá a radostná.
„Na lásku,“
ÚŽASNÉ LETNÍ ČTENÍ. Tahle STŘEDOMOŘSKÁ SÉRIE se opravdu povedla. Pokud nevíte co si vzít na dovolenou, klidně si tuhle krásku přihoďte do kufru – nebudete litovat. Nejde jen o prvoplánovou romantiku. Natasha Boyd do svých knih vždycky propašuje něco navíc a tady to bylo opravdu velké.
Hlavní hrdinka Andrea se 9 let skrývá před svým manželem. Neuvěřitelné! Chce se, ale už posunout dál, takže vyleze ze své ulity a jde pro to něco dělat. To se mi líbilo hodně, že už si Andrea dokázala říct dost a zkusit žít normálně svobodně. Docela hodně prozrazuje anotace, já už bych raději nic víc dalšího nepřidávala, ať z toho čtení taky něco máte.
Nesmírně jsem si čtení užila, a kdyby Natasha chtěla napsat nějakou další romantiku z tohoto prostředí, vůbec bych se nezlobila.
Tak poslušně hlásím:-), že se jednoznačně řadím do týmu Francouzská lekce. Ta "anglická" byla po všech stránkách slabší, opravdu ji chyběla ta přímořská lehkost, rozmělnění klišé příběhu více dějovými linkami a taky ,pro mě, to tak mezi Andreou a Evanem nejiskřilo jako mezi hrdiny první knihy. A potom ten překlad, hned jsem se koukala jestli se nezměnila překladatelka a ono jo. No, těch hrdelních zvuků, mručení a bručení tam bylo víc jak dost:-), na druhou stranu, tentokrát jsem já pár pasáží ( kdy jsem se nestyděla:-)) četla dceři a nasmály jsme se :-). Ale dočetla jsem , N. Boyd psát umí, to je jasné, a v rámci romantických příběhů mi její styl bude vždy sympatičtější než třeba styl D. Steel. Knížka tak na tři a půl* , k celkově čtyřem jí pomohlo místo, kde jsem ji četla. K moři, na dovolenou, je jako stvořená. Ale neodpustím si...nechce autorka zase , místo naznačeného pokračování této serie, napsat nějaký historický příběh? Jde jí to skvěle:-).
Pokud si chcete přečíst skvělý letní příběh ze slunečné Francie, plný napětí, vášně, lásky, a přátelství, určitě neváhejte a knihu pořiďte. Mně se moc líbila a náramně jsem si ji užila. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách :)
Skvělá letní romance, která vás pobaví , hezký se čte a žádné táhle popisy. V knize je i vážně téma, jak se s tím hrdinové poperou ? Život jim klade i překážky, ale většinu knihy jsem se usmívala a byla jsem dobře naladěna. A ta chemie mezi nimi byla úžasná, autorka píše svižně a chytlavě.
Že by se chystal další díl? Konec by tomu našeptával.
Francouzská lekce bol skvelý romantický príbeh, takže som sa na Anglické lekce veľmi tešila. Oba príbehy spadajú do rovnakej série a voľne na seba nadväzujú. Musím sa priznať, že Anglická lekce mi prišla o niečo slabšia ako tá Francouzská. Príbeh ako taký bol fajn a čítanie ma bavilo, no k wow efektu mi tu niečo chýbalo.
Andrea za sebou mala ťažkú minulosť, ktorá ju neustále dobiehala a bránila jej si naplno užívať život. Bola to bojovníčka a snažila sa začať odznova (čo sa mi na nej páčilo), no občas ju prepadli jej démoni a vyvolali v nej pochybnosti o sebe samej. O jej tajomstve vedelo len pár ľudí, túto časť svojho života si pevne strážila a nerada o nej hovorila. Ani si nedokážem predstaviť, že by som musela žiť v takomto strachu a byť stále v pozore.
Evan bol starostlivý muž s hlavou i srdcom na správnom mieste, ktorý by pre svojich blízkych urobil prvé i posledné. Bol však aj veľmi tvrdohlavý a tak prísne sa držal svojich zásad, až ma tým frustroval. Niekedy som mala chuť si od zúfalstva nad jeho správaním obúchať hlavu o najbližšiu stenu. Na jednej strane mu rozumiem, najmä po tom všetkom, čo sa odhalilo na konci knihy, no na druhej strane som nechápala, prečo sa tak zubami nechtami bráni láske a šťastiu. Hlavne ma štvalo, že svojím chovaním chtiac-nechtiac ubližuje Andrei, ktorá si to nezaslúžila.
Vzťah týchto dvoch bol ako na horskej dráhe. Od začiatku bolo jasné, že k sebe cítia niečo viac než priateľstvo, hoci Evan by to nikdy nahlas nepriznal a tváril sa, že si len robí svoju prácu. Vždy, keď som mala radosť, že sa konečne trochu posunuli vpred, Evan sa stiahol a prišiel s tou istou obohratou pesničkou. Opäť sa ukázalo, aká je vo vzťahoch dôležitá vzájomná komunikácia. Obdivujem Andreu, že s ním mala toľko trpezlivosť a že aj napriek mnohým odmietnutiam to s ním nevzdávala a dávala mu najavo, čo od neho chce a ako sa cíti. Aby som mu však len nekrivdila, Andreina bezpečnosť preňho bola na prvom mieste a nedovolil by, aby jej niekto skrivil čo i len jediný vlások. Bol jej veľkou oporou a vždy sa naňho mohla spoľahnúť.
Nad celým priebehom visel určitý tieň nebezpečenstva a hrozby, ktorú predstavoval Andrein (bývalý) manžel. Autorka do príbehu zakomponovala citlivú tému domáceho násilia a priznám sa, že celý čas som tak nejak čakala, odkiaľ ,,vyskočí" násilnícky ex a obávala sa, čo spôsobí.
Som rada, že sme mali možnosť opäť stretnúť i ďalšie postavy, ktoré sme spoznali už v predchádzajúcej časti. Na konci nám autorka načrtla zaujímavý pár a vôbec by mi nevadilo, keby títo dvaja dostali vlastnú knihu.
Bála jsem se, že zápletka bude příliš jednoduchá, ale nakonec se to neskutečně zamotalo :)
A oba byli zlatíčka, četli se to samo :)