Střízlivění
Petr Hampl
O českých národních rozcestích v době hroucení liberální hegemonie a nadvlády Západu. Kniha obsahuje esej Střízlivění a delší rozhovory s profesory Budilem, Drulákem a Kellerem.
Jakkoliv má pan Hampl občas zajímavé postřehy, celkově se nemohu zbavit dojmu, že se nemůže rozhodnout jestli zastávat revoluční myšlenky nebo spíše ideje mírného pokroku v mezích zákona.
Zmatená mi ale přijde i struktura knihy. V první polovině prezentuje vlastní myšlenky, které namnoze působí recyklovaným dojmem, což ale asi není úplně na závadu. Druhou část tvoří rozhovory s pány Budilem, Drulákem a Kellerem. Ty jsou sice zajímavé, ale umocňují dojem, že kniha je pouze slepencem různých textů. To přináší pro autora nečekané riziko - z mého pohledu je nejzajímavější pasáží knihy právě rozhovor s panem Kellerem. Možná bude proto příště lépe nechodit ke kováříčkovi, ale rovnou ke kováři.
Asi nejlepší tuzemský počin na poli společenských věd v tomto století. Crossdisciplinární syntéza aplikovaných a empiricky otestovaných poznatků z politické sociologie, geografie, filozofie a k tomu hypotézy nápravných opatření.
BRAVO - Petr Hampl zraje jako víno. Střídmý ale čtivý styl dokáže do útlé knížečky vložit manifest (nebo spíše kšaft) umírajícího národa českého. Teď již jen získat mocenské prostředky k jeho naplnění!
Navíc společnost profesorů Druláka a Kellera vytváří doslova hvězdné trio na poli českých společenských vědátorů.