Strnadův efekt

Strnadův efekt
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516547/strnaduv-efekt-TBP-516547.jpg 4 117 117

Matěj Strnad vedl relativně spokojený, obyčejný život. Možná by rád víc vídal svého syna z prvního manželství, rád by měl lepší práci a rozhodně by chtěl něco zlepšit ve svém milostném životě, ale vlastně byl spokojený. Potom se ale po celé Zemi začaly objevovat podivné mimozemské portály. Z nich vycházelo záření, které pomalu zabíjelo lidstvo. Matěj by tuto katastrofu býval vnímal s podobnou zděšenou bezmocí jako zbytek lidstva, jenže jeden takový portál se náhodou objevil přímo před ním. Všichni kolem Matěje zahynuli, on se probudil v nemocnici s mimozemským kusem technologie v těle a schopností zavírat portály. Jenže z portálů začala vyskakovat podivná chromová monstra jejichž jediným úkolem je Matěje zabít. Matěj Strnad, skladník z Mostu, eskortovaný armádou České republiky, musí nyní zavírat portály a tím zachránit lidstvo. Matěj tomu říká „bizarní schopnost, o kterou se neprosil“. Zbytek světa tomu říká… Strnadův efekt... celý text

cetriolo
10.11.2024 5 z 5

(SPOILER) Jan Kotouč prostě umí, tahle kniha chytne a nepustí. Našlapané akcí od začátku až do konce. Co mi trošku nesedělo je ta premisa. Generátor se spustil před 7 miliony let, ale to už přeci na naší planetě byl život... Ale tak je to spíše detail :)

hnusák
21.10.2024 4 z 5

Tedy mohu říci, že jsem se královsky bavil, kniha má šťávu a neotřelý námět. Využití portálů mimozemským byrokratem a výroba chromáků ze zdroje, který zde byl již možná od dob dinosaurů, moc pěkné. Ale co se to vše hrabe na jednoho obyčejného skladníka z Mostu, sic měl namále, ale nakonec mu to nandal ( tedy tomu byrokratovi :-) )

uzivatel90562
03.10.2024 4 z 5

Poslechnuto jako znamenitě namluvená audiokniha. Poslední dobou je pro mě hrozně osvěžující dostat do ruky (ucha) českou knihu. Ten rozdíl je tam okamžitě znát, ve stylu humoru, v chování postav... A tady jsem si všech možných referencí užíval dosytosti.
Kniha je příjemně odlehčená, celkem příjemně odsýpá a hlavní antagonista je svým pojetím neuvěřitelně originální a zábavný. Uznávám že druhou "epickou" polovinu jsem si užíval mnohem méně, než třeba bitvu o Bítov, většina postav je poměrně plochá a daly by se najít i další chyby, přesto jsem si knihu užil, hodně se nasmál a mohu ji doporučit, všem co chtějí něco lehčího a echt českého.

Hzjena
11.09.2024 3 z 5

(SPOILER) Škoda...

Nápad velice povedený, hlavní hrdina sympoš, záporák dobře pojatý (jen mohl dostat větší prostor), ale celkově to nějak nefunguje... Dlouho jsem přemýšlel co mi na tom vlastně vadí. Možná zbytečné taktizování od poloviny knihy? Možná až neuvěřitelná volnost hlavního hrdiny (opravdu by nechali pobíhat po hospodách jediného člověka s takovouto vlastností, místo toho aby ho v nějaké laboratoři pitvali?). Možná protože nevěřím, že by celý svět nechal nějakou blbou prťavou Českou republiku, aby zachraňovala lidstvo?

Odpověď je ne. Všechno tohle bych dokázal přejít, aniž by mi to kazilo dojem z knihy. To největší/nejhorší velký špatný, co mi zkazilo knihu, bylo celkové chování lidstva. Proč asi vlády všude na světě tají vše co by mohlo způsobit paniku? Protože to způsobuje paniku. Všechny UFO, veškeré nevysvětlitelné nálezy, celou Antarktidu a jen satan ví co všechno nám tají. Bohužel v této knize lidstvo ví že má pár měsíců života a nic se neděje... Byl by chaos, panika, totální anarchie... V půlce knihy mi to došlo a neustále mi blikalo v hlavě jaká je to blbost...

Doporučuju kouknout se na mini sérii Carol a konec světa na Netflixu, tam je hezky vidět jak by svět vypadal, kdyby to měl za pár.

P.S. Pane Kotouč, bylo mi jasné už od prvních zmínek v knize, že jste členem historických šermířů, ale nemusíte je cpát na sílu do vašich knih a ještě z nich dělat elitní bojovníky, kteří nosí svoje muškety proklatě nízko... Je to trapé

protokol
11.09.2024 5 z 5

Skvelá kniha, neskutočne som sa zabával, hlavne keď tu knihu počúvate ako audyoknihu. či už príbeho ktorí bol nenáročný pretkaný huorom, až po užasnú slovenčinu nahovorenú českým hlasom. pre mňa kniha čo zabaví nielen situačným humorom ale aj sarkazmom, a najdu sa aj vážne okamžiky ale tich tam je našťastie menej. kdo sa chce zabaviť nech si túto knihu ptrčíta , ale podľa mňa je audyokniha oveľa lepšia.

Timkim
10.08.2024 3 z 5

Dal jsem to, ale že by to byla pecka, to tedy ne. Spousta politiky, předháněni se v kompetencich, do poloviny ok, ale potom už jen nuda. Druhá polovina těžce nezáživná. Někomu se může líbit, ale já nedoporučuji. 55%

playada
09.08.2024 1 z 5

Já nevim. Já asi končím. Jsem na kapitole osmnáct. Vždycky u toho usnu. Tuším, že uhlici nakonec porazí chromaky a tím pádem není co řešit. Kniha je asi určena válečným stratégům. Je tam detailně popsáno kdy, kde a kdo nasadil zbraně, stíhačky, atd. Nevím, proč autor odsuzuje určitou skupinu obyvatelstva ( " Oni nevěří zpravodajství ČT, nenechali se očkovat proti covidu, věří na ilumináty, za vším vidí Sorose, mají holé lebky, vytetované haknkrojce a žijí v paneláku"). Toto klišé si mohl pan autor odpustit, třeba i tito lidé si zakoupili jeho knihu..

Isew
06.08.2024 3 z 5

Líbil se mi Byrokrat. Jeho úvahy a motivace. Měl dostat víc prostoru. Akční hrdina z hnědouhelné pánve. Jak jiné s porovnáním s těmi nabouchanými a vycvičenými akčními hrdiny. Když jsi zkrátka jediný kdo může, tak musíš. Ke konci to trochu ztrácelo dech, ale konec vše napraví.

Ailee
06.08.2024 4 z 5

Velmi milé překvapení. Od knihy jsem moc nečekala. Tedy ne že bych ji podceňovala, ale není to něco, co obvykle čtu, takže jsem spíš nečekala, že mě to bude takhle bavit. Bylo to vtipné a svižné. A některé situace byly vysloveně komické, ale tak pěkně to do příběhu zapadalo, na rozdíl od snah jiných knih, až jsem se smála nahlas.

LenkaWal
05.08.2024 5 z 5

Tak tohle bylo super. Uz dlouho po autorovi pokukuju a konečně jsem objevila knížku, na které začít, protože je sama. A skvělé. Bavila jsem se. A občas velmi. Miluju akční příběhy protkané humorem.
Palec vzhůru a půjdu asi konečně zkusit nad českými zeměmi slunce nezapadá.

Ospalý_Táta
29.07.2024 5 z 5

Konečně svět nezachrání průměrny Američan v obleku ale skladník z Mostu! Výborné.

MrBlueberry
28.07.2024 3 z 5

Jasné, priame a akčné. Kotouč nesklamal, ani neprekvapil.
Prišlo mi to, ako odbočka od jeho bežného štýlu. Úvaha, čo by sa dialo keby,... zaobalená do akčného sci-fi románu.
Zaujímavé, že sa snaží vyhýbať klišé, ale stále ho to tiahne do takých situácií.
Fajn odpočinkové povrchné čítanie/počúvanie.

harrym
27.07.2024 4 z 5

Pěkně se to čte, ale nemá to žádnou hloubku. Začátek s Byrokratem je pěkně vypilovaný, je radost ho číst. Od poloviny knihy už to upadá trochu do repetivnosti. A je velká škoda, že byrokrat nedostal víc prostoru a jeho linie je v zásadě zcela upozaděna. Určitě by bylo zajímavé, kdyby se např. Byrokratické ústředí nebo rasa xyz pídila po průběžném reportu ze zakázky a Byrokrat se z toho snažil nějak vykličkovat.
Dál mi vadí trochu logické nelogičnosti. Byrokrat se pohrdavě vyjadřuje o životních formách na bázi uhlíku, ale přitom mu nevadí, že celá biosféra (kterou chce zachovat pro rasu xyz) je na bázi uhlíku.

Belanna
26.07.2024 5 z 5

Jak se z obyčejného člověka stane neobyčejný.
Příběh se mi moc líbil. Nejen, že měl zajímavý námět, ale zaujala mě kombinace různých žánrů, žádný z momentů nebyl zbytečný, všechny postavy zaujímaly svoje předem určené místo.
Vše provázel skvělý humor. Matěje jsem si oblíbila a vcelku mi přirostl k srdci i byrokrat. Bavila jsem se.

dpxcz
23.07.2024 5 z 5

Od Jana Kotouče mám za sebou zatím sérii Českých zemí, ale tahle kniha je doposud to nejlepší, co jsem od něj přečetl. Výborná oddechovka, která se čte sama, strany letí jedna za druhou. S hlavní postavou jsem souznil a možná by bylo i zajímavé, kdyby nepřežil. Vtipné byly části se zebrou skákající portály a byrokratem.

Bašťák
01.07.2024 4 z 5

Češi odvracejí mimozemskou invazi a zachraňující svět. A proč vlastně ne? :-) Akční, občas vtipná oddechovka, asi tak jako jedna epizoda Hvězdné brány.

Grohlinka
28.04.2024 3 z 5

Docela fajn nápad s portály, nejvíc mě bavily části s odstřelovači, byrokratem a posádkou vesmírné stanice. Jako oddechovka v pohodě, ale na lepší hodnocení tomu chybí hloubka, vývoj postav, celkově postavy jsou velkým kamenem úrazu, žádná není dostatečně propracovaná, dostatečně sympatická a skladník, který není obyčejný skladník, jak se nám autor snaží celou knihu vnutit je nesympatický slizký blb. Plusové body za zebru.

Tazz1
23.04.2024 5 z 5

Jako jo, co jako říci? Líbilo...
Ale vážně, tohle se opravdu povedlo. Mix různých žánrů, různých míst a různých akcí. Škoda jen, že si autor nevyhrál více s byrokratem a jeho lodí. Ale není to nic, co by knize škodilo a zřejmě to ani nebyl záměr.
Bítov a Cornštejn, oblast mého mládí, kde jsem na chatě trávil každé prázdniny. Tedy vše co bylo v této oblasti popisováno, to jsem hned viděl v barvách a obrazech.
Ale co vyzdvihuji nejvíce, to je nápad a fantazie. Vůbec ten motiv a vše kolem. Že bude kniha dobře řemeslně zpracována, že se bude držet napětí, které čtenáře nepustí, o tom jsem ani nepochyboval. Takže smekám, díky a těším se na další knihu...

cendar
21.04.2024 5 z 5

světové sci-fi napsané od českého autora, dlouho jsem nečetl takhle dobře napsanou knihu

Madla81
29.03.2024 5 z 5

Jedním slovem: Pecka! Neuvěřitelně zajímavý příběh mixující v sobě sci-fi, military žánr a humoristiku mi vyloženě sedl. Z každé stránky čišela autorova hluboká znalost vojenského prostředí a fííha, ty rešerše musely být opravdu důkladné, protože skladník z Mostu, Matěj Strnad sedostane do spousty bizarních situací anavštíví (mnohdy i nechtěně) spoustu neskutečně zajímavých míst, jejichž popis je neskutečně uvěřitelný. jan Kotouč umí mistrovsky odehrát velký příběh plný akce, napětí, ale i humoru, který tu vážnost příjemně odlehčí. Na některých místechjsem se fakt smála nahlas, k hlavnímu hrdinovi jsem si vytvořila pevný vztah a fandila mu od začátku do konce. Všichni aktéři příběhu, i ti úplně okrajoví, jsou výborně auvěřitelně napsány, a věříte jim každé slovo, každé gesto. Hlavní postava situ projde opravdu velkým vývojem, ale jestli se Matěji Strnadovi podaří zachránit lidstvo, to už si musíte přečíst sami.