Sůl moře

Sůl moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321897/bmid_sul-more-9Ky-321897.jpg 5 2773 2773

V roce 1945 se druhá světová válka chýlila ke svému konci a poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich měla co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, které jste národnosti a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: chtějí přežít. Autorka knihy V šedých tónech se vrací do dob druhé světové války se svým novým románem, jenž vrhá světlo na jednu z nejhorších – přesto téměř neznámých – válečných tragédií... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: ekniha , CooBoo

Salt to the Sea, 2016

lipi
26.01.2019 5 z 5

Nejsem moc na knihy s vojenskou tématikou, ale tato kniha mne stále přirahovala. Ze začátku se mi zdály jednotlivé kapitoly divně ukončené, ale během pár stránek jsem pochopila a bylo to samozřejmé. Hezky psaný příběh, který krásně zapadá do dalších příběhů zúčastněných hrdinů. Kniha se četla velmi dobře, byla zajímavá a nehektická. Proto plné hodnocení.

ivusse
20.01.2019 5 z 5

Kniha, která se mi vryla pod kůži. Vryly se mi do hlavy některé pasáže, kvůli kterým jsem sáhla pro kapesník. Zejména jde o ty, kde figurují děti. Pak odvaha a statečnost lidí... Díky této knize jsem se něco dozvěděla o velké tragédii. A tak na ní myslím, na utrpení lidí... Silný příběh, smutná historie.

terka95
13.01.2019 5 z 5

Nebyla to kniha, kterou bych nemohla odložit, ale po přečtení jsem nad příběhem a událostmi hodně přemýšlela. Vyhovovaly mi krátké úderné kapitoly, příběh rychle odsýpal. O útlaku baltských států ani o námořních katastrofách s civilisty za války jsem nevěděla, stejně tak o Jantarové komnatě, operaci Hannibal.. Příběh je o tom, jak se spojují cizí lidé různých národností a věku, aby si pomohli, ale zárověň vyprávění o tom, jak většina "kope" pouze za sebe a mění se v sobce, protože jinak o kejhák přijdou oni. Je vidět, že si autorka dala ohromné množství práce s hledáním informací. To dokazuje i nespočet lidí, se kterými byla v kontaktu, jak s experty, tak s potomky lidí, kteří na Wilhelmu Gustloffovi cestovali.

Pavlína79
12.01.2019 5 z 5

Úžasná kniha, plná utrpení a lásky. Láska, všechno zjemní, zatají dech, vyvolá úsměv, bušení srdce i zčervenalé tváře. A ani mráz, smutek nebo samotná válka není pak tak strašná. Láska je svět sám pro sebe. I když tento příběh není o lásce, tak ukazuje, že díky ní zvládneme vše - pro lásku k rodičům, dětem, milencům, láska ... bez ní nemá smysl nic.
Potěšilo mě drobné propojení s autorčinou první knihou V šedých tónech.

elenai
06.01.2019 4 z 5

Začátek knihy byl pomalejší, měla jsem problém se začíst a sžít se s postavami (Alfred si moje sympatie nezískal vůbec), byť byly jejich osudy tak kruté a nemilosrdné. Ale teď tady ležím a civím a bolí mě srdce z toho, co bylo. Jak válka nespravedlivě bere vše, a obvzlášť těm nevinným. Závěr knihy pro mě byl silný a autentický, nezapomenu na něj. Mimo jiné chci ocenit, jakou práci si autorka dala s hledáním zdrojů. Umožnila mi doplnit další střípek do dějin 2. světové války viděný ovšem z úplně jiného pohledu, než na jaký jsem jako čtenářka zvyklá.

maja11231
05.01.2019 5 z 5

Velmi krásná kniha. Válečné knihy moc nečtu ale od téhle knihy jsem se nemohla odtrhnout. Hlavní postavy jsem si hned zamilovala. Příběh mě velice zaujal. Je zajímavé že o lodi
Wilhelm Gustloff ví jen málo lidí a přitom to byla největší námořní katastrofa. Na Wilhelm Gustloffovi zahynulo více lidí než na Titanicu a Lusitanii a to jsou známější a každý jejich příběh zná.
Jsem ráda že jsem knihu dostala a přečetla si tenhle příběh. Nebýt této knihy asi bych se nikdy nedozvěděla o největší námořní katastrofě v dějinách lidstva. Bylo zajímavé se dostat do doby druhé světové války. Velmi autorku obdivuji.
Knihu Sůl moře řadím mezi nejlepší knihy s válečnou tématikou. Nesmírně jsem si knihu užila.
Určitě doporučuji ❤

Ilonidas
04.01.2019 5 z 5

Další nádherná kniha.
Tolik bolesti, tolik utrpení, tolik ztrát.
Vůbec jsem netušila, co se dělo mimo hlavní boj během druhé světové války. Samozřejmě kromě koncentračních táborů.
To bohužel nelze nevědět.
Nicméně, ani na tuhle smutnou událost by se nikdy nemělo zapomenout. Jsem vděčná autorce, že mi ji odhalila.
Tahle kniha ve mně zanechá stopu hodně hluboko..

Mr.Pajek
04.01.2019 5 z 5

Zacinam tuhle spisovatelku dost zboznovat. Opet nadherne napsane.

marketa4006
02.01.2019

Stejným tématem se také zabývá kniha Güntera Grasse Jako rak (Im Krebsgang) z roku 2002.

mi-380
31.12.2018 5 z 5

Téma uprchlíků před hrůzami války a strachu z krutých dobyvatelů je nekonečné, nevyčerpatelné. Autorka během střídavého vyprávění čtyř nesourodých hlavních postav spojila několik podstatných válečných událostí: Východopruskou operaci, atentát na Hitlera, tajemství Jantarové komnaty, operaci Hannibal a tragédii lodi Wilhelm Gustloff. Joana, Emilia, Florian a Alfred vzpomínají na dobu před válkou i během ní, popisují vzájemné vztahy, opatrně odkrývají tajemství. Ve vší té bídě dalšího z mnoha pochodů smrti cítíme, že vším prostupuje vlásek naděje. Naděje, že když je opravdu třeba, to dobré v nás dokáže vítězit. Alespoň u většiny z nás, i když každý mluvíme jinou řečí.
100 % (zatím 1175 hodnotících s průměrem 93 %).

PS: Najdeme tu propojení s knihou V šedých tónech: Joana a Lina jsou sestřenice.

artep1605
31.12.2018 5 z 5

Strhující kniha, kterou jsem přečetla během několika hodin.

Petra186
31.12.2018 5 z 5

Když pominu téma knihy, tak moc krásná knížka. Drsný příběh mladých lidí, kteří se prali s osudem, neumím a ani si to nechci představit, co prožívali. Určitě stojí za přečtení.

Lumíček
29.12.2018 5 z 5

Hodně drsná kniha. Všichni bychom si měli vážit doby, ve které žijeme. Obdivuji ty, co dokázali přežít. Člověk by nejraději zavřel oči a nečetl dál, ale je potřeba je otevřít a nezapomenout. Moc jsem soucitila a obdivovala Emilii...těhotenství a porod v tak drsné době! Pak to odloučení, bylo mi z toho vážně smutno. Tolik dětí přišlo o rodinu a naopak!!
Kniha mě opravdu vtahla. Jen ten námořník mě děsně rozčiloval.

Hendrychova.K
29.12.2018 5 z 5

Pfuu, co na to říct. Prostě bomba. Nemám slov. Rozhodně všem doporučuji.

LieselM
29.12.2018 5 z 5

Nepřímé navazování na román V šedých tónech. Kniha nepostrádá nic z vytříbeného jazyka, který autorka mistrovsky uplatnila už ve zmíněné prvotině. Vřeje doporučuji :-)

helča5
29.12.2018 5 z 5

Skvělá kniha ukazující charakter lidí v napjatých situacích a nesmyslnost války,hrdinství i zbabělost.

asanita
27.12.2018 5 z 5

Velmi poutavý příběh stejně jako V šedých tónech a Potrhaná křídla, kterým provázaly nezapomenutelné postavy (líbilo se mi obzvláště střídání jednotlivých pohledů). Autorka skvěle zachytila atmosféru 2. světové války během putování protagonistů k lodi Wilhelm Gustloff a při popisu krutostí čtenáře opravdu nešetřila. Zároveň se ale v knize objevuje zvýšená ochota ostatních si během války pomáhat, takže se tyto dva kontrasty navzájem vyvážily. Popis jak se hrdinové dostávali na loď byl také ohromný a plavba jakbysmet.

frantisek0724
27.12.2018 4 z 5

Přečetl jsem tzv jedním dechem.Hezky napsaný,poutavý román,vrcholící největší námořní tragédií v dějinách.Doporučuji.

hzd
27.12.2018 5 z 5

Moc krásná knížka, zajímavý příběh. Jen trochu dlouhý začátek. Konec by mohl být naopak delší. Zajímalo by mě, jak to bylo dál. Díky krátkým kapitolám se moc hezky četla. Doporučuji.

ally74
26.12.2018 5 z 5

Nádherná a velmi smutná kniha..........příběh, na který nezapomenu