Sůl moře

Sůl moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321897/bmid_sul-more-9Ky-321897.jpg 5 2773 2773

V roce 1945 se druhá světová válka chýlila ke svému konci a poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich měla co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, které jste národnosti a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: chtějí přežít. Autorka knihy V šedých tónech se vrací do dob druhé světové války se svým novým románem, jenž vrhá světlo na jednu z nejhorších – přesto téměř neznámých – válečných tragédií... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: ekniha , CooBoo

Salt to the Sea, 2016

MikyMrky
29.05.2019 5 z 5

Typ knih, které opravdu miluji. Úžasný příběh, čtivě napsané z pohledu více postav a jako bonus, podklad knihy se zakládá na faktech. Takže čtete něco, co vás baví a ještě se dozvíte něco zajímavého, co jste nevěděli. Super

kyssling
27.05.2019 5 z 5

Tak to řadím do top 30 všech mnou přečtených knih, vedle Zoly, Dostojevského, Motýlka, Hrozen hněvu apod ... Velmi smutný, ale přesto krásný příběh.

Jitty82
23.05.2019 5 z 5

Smutný příběh o největší evakuaci v dějinách na záchranu uprchlíků, vojáků, nemocných a zraněných před valící se Rudou armádou.

Leeonteena
21.05.2019 5 z 5

Právě jsem dočetla a téměř nemám slov. Loni jsem četla autorčinu prvotinu, V šedých tónech, a úplně mě nezasáhla tak jak jsem očekávala. Proto jsem po Soli moře sahala s rezervou. No a kniha mě naprosto nadchla. S postavami jsem se sžila od první stránky a jejich počínání jsem sledovala se zadrženým dechem. Po dlouhé době kniha co mě opravdu chytla za srdce.

Beruska18
15.05.2019 4 z 5

Opět jeden ze silných příběhů z období 2. světové války.

IolausObssesion
08.05.2019 5 z 5

tak tohle je silný příběh a osudy lidí... Hravě tahle tragedie strčí komerční Titanic do kapsy....

souc
06.05.2019 5 z 5

Opravdu silný příběh

kap66
29.04.2019 4 z 5

Autorka mě nedávno zasáhla silnými šedými (Lininými) tóny. Zásahy do srdce i mozku jsou její silnou stránkou, v mém případě zcela jistě. Všichni víme, do jaké tragédie vyústí Sůl moře, ale stejně ji čteme: pro její uvěřitelnost (danou autorčiným studiem materiálů) a pro její působivost (danou trpkými zkušenostmi autorčiny rodiny a samozřejmě i jejími spisovatelskými schopnostmi).
Ruta Sepetys se v knížce V šedých tónech převtělila do jediné dívky, což byla šťastná volba; uvěřila jsem jí všechno. V Soli moře si to zkomplikovala: charaktery tří postav - Joany, Emilie i Floriana - jsou i na malé ploše postupně vykresleny a jsou pochopitelné a lidské. Autorka jim chtěla ještě poskytnout protipól; Alfred není ale ten, kterého by si tyto osobnosti (což všichni tři opravdu jsou) zasloužily – je to vysmívaný outsider, omezený obdivovatel Hitlera, žádná osobnost; iritoval mě po celou četbu. On ale jenom ubral jednu hvězdu, dobrý pocit z celé knížky ve mně zůstává.

martina.riz
29.04.2019 5 z 5

Zajímavě napsaná kniha, četla jsem jedním dechem

lenka31
27.04.2019 5 z 5

Velmi čtivě napsaná kniha,přečtená jedním dechem.

i.stefany
25.04.2019 5 z 5

Dechberoucí příběh tří mladých lidí prchajících před válkou na zaslíbenou loď, která znamená spásu. Bohužel tahle loď to nebyla, tahle přinesla jen zkázu. I já se řadím mezi ty, kteří mají o hrůzách války jen obecné povědomí, ale tato kniha mi přinesla nejen další poznatky a zjištění, ale i vnitřní uspokojení z toho, že lidé bez rozdílu rasy, věku a postavení na společenském žebříčku v krizových situacích drží spolu, ať se děje, co se děje. Moc jsem všem držela palce a i když jsem zpočátku váhala, zda dokážu knížku vůbec přečíst, najednou se nedalo přestat. Doporučuji všem věkovým generacím, aby se nikdy nezapomnělo na válečné hrdiny.

rozalupe
25.04.2019 5 z 5

Velmi silný příběh, na který člověk ještě dlouho nemůže přestat myslet...a přitom psán tak lehkou čtivou formou... více takových knih

Evžen82
21.04.2019 5 z 5

Miluju příběhy, které mě nenásilnou formou vzdělávaji. Tahle kniha se mi líbila mnohem víc než V šedých tónech, u které jsem měla problém se začíst. Přečetla jsem ji za dva dny. Čtyři prolínající se příběhy posouvají děj svižně kupředu, a právě to napětí, kdo je kdo a co provedl, nutí čtenáře číst dál. Líbilo se také nenápadné propojení s předchozí knihou.

LeHor
19.04.2019 4 z 5

Četlo se to hezký i když příběh popisuje těžké chvíle.

Capkomi
12.04.2019 4 z 5

Uvěřitelný příběh, zasazený do skutečné události druhé světové války, o kterém se moc nemluví, přestože se jedná o největší námořní katastrofu. Kniha vás nenásilně vzdělá a obohatí.

Klobouk dolů před prací autorky - ať už z hlediska získávání informací, stylistického nebo z hlediska umění udeřit v tu správnou chvíli. Každé jedno slovo má v knize svůj smysl a význam - velmi intenzivní dílo.

Na můj vkus bylo ke konci až moc červené knihovny, ale věřím, že tím chtěla autorka aspoň trochu vyrovnat tu zkázu - proto pouze 4 hvězdy.

hapac
11.04.2019 5 z 5

Uf, tak to byl pro mne čtenářský zážitek, ještě teď mne cosi svírá. Skvěle vykreslené postavy a jejich osudy. Jak jasně, stručně v krátkých kapitolách popsána taková lidská tragédie na konci války. Strhující.

Kate72
09.04.2019 3 z 5

Asi bych uvítala klasické vyprávění příběhu. Čtení po stránkách o jmenovitých hrdinech mě vůbec nebavilo. Na druhou sranu jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, protože o této udalosti jsem slyšela jen z doslechu. Bylo to opravdu hrozné, děsivé a neuvěřitelné, tolik zmařených životů. Ale pokud mám hodnotit zpracování této knihy, tak za mě opravdu pouhé tři hvězdičky. Kniha V šedých tónech se mi od autorky líbila více.

petunkav

Těžko komentovat.....
Děj a životy lidí z knihy velice zajímavé - ale podle mě ne moc dobře zpracované. Velice krátké kapitoly. Než jsem se začetla, byl konec a už se odehrával děj s jinou postavou.
Pro mě takové "skákavé". Jsem lehce zklamaná.

Terezulina
09.04.2019 3 z 5

Knížka se četla dobře, ale nemůžu dát plný počet hvězdiček, protože na můj vkus to bylo místy až moc takový holčičí, růžový, zamilovaný, nevím jak to napsat líp.

HanaMalina
25.03.2019 5 z 5

Přiznám se, že začátek knihy byl pro mě malinko obtížný, protože se zde střídají kapitoly Joany, Emilie, Floriana a Alfreda. Než jsem zjistila kdo je kdo a postavy kolem nich, tak mi to chvilku trvalo, ale pak se to neuvěřitelně rozjelo a nepřestala jsem číst.
Velmi zajímavá kniha o jedné z největších námořních katastrof, o které jsem neměla ani ponětí. Knihy s válečnou tématikou moc nevyhledávám, ale tahle byla velmi dobře napsaná a doposud pro mě neznámá autorka mě opravdu mile překvapila.