Sůl, tuk, ocet, žár
Samin Nosrat
Tato netradiční kuchařka vydaná v angličtině prestižním nakladatelstvím Simon & Schuster zapůsobila jako hotové zjevení. Nejméně 20 významných deníků a časopisů včetně londýnských Times ji nominovalo na knihu roku, v žebříčku New York Times se umístila mezi bestsellery roku 2018 a získala cenu Jamese Bearda, udělovanou nejlepším kuchařským knihám. Záhy se také dočkala překladů do mnoha cizích jazyků. Její autorka shrnula desetiletí své profesionální praxe do čtyř jednoduchých prvků, bez nichž se žádné jídlo neobejde. Sůl, která zvýrazňuje chuť, tuk, který je nositelem chuti a zároveň ovlivňuje konzistenci jídla, ocet a každá další kyselá přísada chuť vyrovnává, a pak nastupuje žár, tedy tepelné zpracování. V knize samozřejmě nechybí recepty, ale nejde zde jen o suchopárný výčet ingrediencí a popis přípravy – všechno je podáno vtipně a se švihem. Podobně originální a výstižné jsou i ilustrace a množství grafů, které napoví i začínajícím kuchařům a kuchařkám, jak, proč a kdy co uvařit a s čím jednotlivá jídla kombinovat. Ačkoliv je dost prostoru věnováno různým úpravám masa, na své si přijdou i vegetariáni. Na samý závěr jsou uvedena vzorová menu pro různé příležitosti. Věříme, že se tato kniha stane vítaným obohacením nejen knihovniček, ale zejména kuchyní českých čtenářů a čtenářek.... celý text
Přidat komentář
Pro úplné začátečníky i zkušené kuchaře. Trocha vědy, někdy až příliš osobních příběhů... na konci je dostatek receptů. Milé ilustrace
Ach, to byla nádhera. Sůl tuk ocet žár je pro každého kuchaře, který chce pokročit o kousek dál, než je přesné smíchání surovin podle receptu nebo improvizovat s nejistým výsledkem.
Autorka návodně vysvětluje, jakou zásadní roli hraje zmíněná čtveřice při přípravě jakéhokoliv jídla. Správné množství nebo technika posunou jakkoliv obyčejný pokrm do nadprůměru.
A tím to nekončí. Čtivý, vtipný a nevtíravý osobní příběh doplňuje spousta vychytávek např. návod, jak pokrmu dodat chuť z nejrůznějších oblastí světa a navíc je zde řada receptů. U nich mě trošku mrzí pouze kreslené znázornění. Ale alespoň mám o důvod víc vyzkoušet je, prohlédnout a ovonět na vlastí pěst.
Sůl tuk ocet žár je jednoznačně naprosto výjimečná kuchařka. Nabízí nadstandardně zpracované techniky, postupy i recepty. Vše pěkně naservírováno na pořádné porci lásky k jídlu. Není moc knih, jejichž pročítání mě přímo nutí vyrazit do kuchyně, takhle mezi ně ale rozhodně patří.
Kuchařka, která není ani tak o receptech, jako o základech vaření. Čte se velmi dobře, z knížky je zcela jasné, že autorka vaření miluje a po každé kapitole jsem měla chuť, hned vše vyzkoušet. Kromě toho je knížka krásná i po vizuální stránce, některé grafy už mi visí v kuchyni.
Kdo má rád Kuchařku pro dceru, protože v ní autorka vysvětluje, co a proč se stane, když... tomu se bude líbit i tahle kniha. Výtvarné zpracování se mi taky velmi trefilo do noty. No a právě jsem upekla čokoládové muffiny s olejem místo másla a hádejte, co - fakt jsou měkký a nadejchaný, jak muffiny z Lidlu, paráda!