Šumava ještě tajemnější - Přízraky znovu ožívají
Veronika Rubínková
Ve své druhé knize se Veronika Rubínková znovu vrací do neprostupných šumavských hvozdů, zapadlých vesnic a prokletých samot, aby pátrala ve stržích, slatích, vesnických kronikách a prachem pokrytých archiváliích po záhadách, kterými toto pohoří oplývá víc než jakékoli jiné místo naší vlasti. Romantické scenérie, drsné povětrnostní podmínky a bohatá, byť mnohdy velmi krutá historie totiž spolu tvoří ideální podhoubí pro mysteriózní úkazy, tajná společenstva a děsivé příběhy. ... celý text
Naprosto souhlasím autory komentářů, vyjadřujících zklamání. Na rozdíl od "hltavého" díla Samota Christelhof a dost dobré knihy Šumava tajemná, se toto dílko vůbec nepovedlo. Jak se mi výše zmiňované knihy líbily, tak tento výtvor hodnotím jako značně odfláknuté "něco". Za mne škoda peněz i času.
Kniha se mi velmi libila a proto se tesim, az si prectu dalsi. Sumava je tajemna sama o sobe.. Krasna kniha
Tak jak jsem byla nadšená z prvního dílu knihy "Šumava Tajemná", tento mě zklamal.
Kniha mi také přišla, jak z internetu, kde o těchto místech hledám info na výlety.
Autorka, nejspíše v upřesnění všech informací, zachází do podrobností, díky kterým jsem pomalu nevěděla, o čem byl začátek kapitoly. Někde bylo hodně dat a historických souvislostí, že se tajemno úplně vytratilo.
Chtěla jsem knihu o Šumavě, ne si číst o Aztécích, alchymistech, runovém písmu a dalších věcech.
Líbí se mi obálka knihy, některé kapitoly mě nadchly a nalezla jsem nová místa k navštívení. Kresby jsou také pěkné.
Přesto jsem však byla zklamaná a v určitých pasážích mě čtení opravdu nebavilo.
Tato kniha mi tak z 80% přišla vygůglená na internetu. Například kapitola o čarodějnicích, o Keltech, o Sybillách a další. Sem tam úryvek z kroniky nebo starých novin.
Šumava pověsti pověry paranormální jevy strašidelné příběhy
2021 | Samota Christlhof |
2011 | Prokletá místa Čech a Moravy |
2009 | Šumava tajemná |
2010 | Šumava ještě tajemnější - Přízraky znovu ožívají |
2018 | Prokletá a tajemná místa Čech a Moravy |
Kniha plná temných a záhadných témat. Namátkou třeba čarodějnictví, diví lidé, skřet Stilzel, přízračné bitvy, menhiry, alchymie, záhady vimperského zámku, nebo třeba nacistický okultismus. Ale nejedná se pouze o záhadologickou knihu. Najdeme tady třeba záznam hrůzného zločinu v mlýně, popis pochodů smrti nebo porodní zvyky starých Šumavanů. Jedinou drobnou výtku mám k obrazovému materiálu. Ilustrační kresby bych doplnil v co největší míře konkrétním fotografickým materiálem.
Citace: Střízlivější odhady pak upozorňují na to, že důvodem projektu mohla být snaha nalézt stopy po původním germánském náboženství a tento materiál pak využít proti katolické církvi. Himmler dokonce neváhal založit i jakési čarodějnické komando (SS-Hexensonderkommando), které důkladně zkoumalo a evidovalo čarodějnické procesy a hlavně jejich oběti. Byla to skupina zhruba patnácti lidí, jejichž činnost neměla valné vědecké výsledky, ale spíše historickou hodnotu, protože v jejich záznamech zůstaly zaevidovány informace ze starých pramenů, které už dnes neexistují.