Svatodušní novéna
Vojtěch Kodet
Už ve Skutcích čteme, že se apoštolové s Matkou Páně modlili devět dní o seslání Ducha Svatého. Od té doby se křesťané modlí svatodušní novénu už každoročně, vždy před slavností Seslání Ducha Svatého.
Devítidenní průvodce k otevření se Duchu svatému zaujal i mé děti. Kupodivu se nenudily při modlitbě jako jindy, ale ztichly a zapojily se. Díky za tak hluboké dílko.
Využila jsem tuto novénu k zamyšlení a k přípravě na slavnost Seslání Ducha Svatého. Nejedná se o knížku, ale o menší publikaci, obsahující nejdůležitější texty na dané téma, které jsou uspořádány na devět dní a svým obsahem vedou k systematickému zamyšlení nad texty Písma svatého o Duchu svatém a tak je možno lépe se disponovat pro prožití slavnosti seslání Ducha Svatého, kterou prožíváme každoročně 50. den po Velikonocích.
Přestože se jedná o letniční téma, nechtěl jsem čekat na slova otce Vojtěcha až do konce jara. A mohu dosvědčit, že se jedná o podnětné a užitečné čtení v libovolném období roku. Já jsem záměrně volil čas Vánoc, od Štědrého dne k Novému roku je to právě devět dní, a taky je to období, kdy si oslava Božího zrození dost konkuruje se shonem a neklidem světských událostí. „Duchovní sedativum“, které nabízí v této knížečce otec Vojtěch na mě fungovalo velmi dobře a bylo mi cennou posilou v ten správný čas.
Jediná výhrada. Pokud si budu čtení této novény opakovat před Letnicemi (a jsem přesvědčen, že na to nezapomenu), tak si upravím seznam modliteb. Zejména ty rýmované z novény můj vkus míjely, dvojverší jako „člověk bez tvé pomoci / slábne a je bez moci“ nejsou mým šálkem. Ale to je drobnost, důležitější jsou ty pasáže vybízející k zamyšlení – tam otec Vojtěch dokáže být silnou inspirací.
Poměrně hodně lidí mi říkalo, že to je strašně mocná modlitba. A já nevím :-) . Přijde mi, že to takto posuzovat nejde. Člověk z ní nemusí mít nic, když ji čte bezhlavě takřka v mikrospánku, jen aby neporušil jeden den. Nebo pokud pochybuje o víře. Ale naopak může být obohacující, když se nad ní člověk zamyslí. Alespoň tak k tomu přistupuju já.
Podle mne je velmi problematické, pokud je to vůbec možné, komentovat novénu. Ta slova jsou určena k inspiraci, rozjímání, nasměrování. Novény nejsou beletrií. Jsou to po sobě jdoucí dny, ve kterých se necháváme zasáhnout slovem, případně v těch dnech intenzivně myslíme na něco nebo někoho u čeho ( koho) bychom toužili zažít proměnu. Jde o duchovní cestu, ne o "přečtení knihy" .
Tato konkrétní novéna je určená pro dny před Letnicemi, ale nejen pro ně.
Velmi pěkně zpracované texty novény k Duchu Svatému + inspirativní modlitby na závěr knížečky. Co dodat, kdo ještě neví, jak prožít přípravu na Letnice, pak doporučuji tento titul.
Už jen ten krásný obrázek na titulní straně, kterého je autorem sám Vojtěch Kodet! Krásně zpracovaná knížečka, na každý den krátký úryvek z Písma, krátký textík k zamyšlení a modlitba. Na konci jsou navíc hezké modlitby k Duchu Svatému a Panně Marii.
biblické citáty modlitby Duch svatý novény letnice
2021 | Bůh své bitvy neprohrává |
2000 | Svatodušní novéna |
2007 | Marta a Marie trochu jinak |
2008 | Jeho rány nás uzdravily - Křížová cesta |
2006 | Mariánské modlitby |
Inspirativní a zajímavé. Jednou z částí novény je zamyšlení a zde oceňuji, že bylo tak akorát, ani dlouhé ani krátké. Páter Kodet je inteligentní kněz a je mi radostí, když mohu poslouchat jeho přednášky nebo číst knihu.