Švestkový dvůr
Jan Drozd
Mladým čtenářům určené vyprávění o příbězích malého a pak dospívajícího chlapce, zavátého osudem na jižní Slovensko, na starý panský dvůr poblíž Komárna, kde jeho otec získá místo zahradníka. Odehrává se na konci první republiky a za druhé světové války, jejíž ničivé dílo však kraj ušetří
Milá, i když trochu smutná knížka. Na začátku se malý chlapec Jiří stěhuje spolu s rodiči z jihomoravského městečka na jižní Slovensko. Stěhování je nedobrovolné - otec v době hospodářské krize přišel o práci zahradníka a nové zaměstnání se mu naskytlo až několik stovek kilometrů daleko. Nové živobytí je těžké a rodiče obtížně přivykají novému domovu, ale jak už to bývá, děti to tak nevnímají. Jiří se brzy spřátelí s dětmi z ostatních, povětšinou Maďarsky mluvících rodin ve Švestkovém dvoře a prožívá s nimi svoje malá dobrodružství - koupání v řece, pasení dobytka, chytání ryb a nejrůznější hry, ke kterým stačí to, co se najde doma nebo venku. Namísto školy, která v místě není, musí pracovat jako všichni tzv. deputátníci ve dvoře. Přesto je z knihy cítit štěstí dítěte, které vnímá a raduje se z prostých krás a běhu ročních období. Možná i díky tomu, že spoustu věcí prostě ještě nechápe - třeba nespravedlnost, kvůli níž umírá jeho kamarádka, protože není nikoho, kdo by k ní přivedl a zaplatil doktora. Pak přichází 2. světová válka a po ní změna společenských poměrů směrem k socialismu (čemuž se, vzhledem k bídě, v jaké obyčejní lidé ve Švestkovém dvoře i jinde v Maďarsku žili, vlastně nelze vůbec divit). Rodina se krátce poté stěhuje zpět na jižní Moravu - rodiče radostně, Jiří, z kterého je mezitím mladík prožívající jednu ze svých prvních lásek, se loučí těžce - ale život už je zkrátka takový...
Díky čtenářské výzvě jsem se konečně rozhoupala přečíst si knížku rodáka z mé vesnice. Je to taková jednoduchá, nenáročná knížka na večer. Chlapec Jiří popisuje zážitky ze statku, jeho první lásku, povodeň, koňský lazaret za války, smrt blízké osoby.
2003 | Autoři Slezských písní |
1947 | Sedláci z velkého dvora |
1966 | Švestkový dvůr |
1993 | Pohřbívání živých |
1999 | Pátá dimenze |
Útlá novela o dětství a dospívání se odehrává v období před a během druhé světové války na panském dvoře poblíž Komárna. Autor líčí pěkné okamžiky z chlapcova dětství, které se střídají s těmi tragickými. Přesto je z knihy cítit, že chlapcovo dětství a dospívání je spíše šťastné a Jirka se dokáže radovat i z maličkostí. Přestože pracuje od útlého dětství, čas na zábavu se svými vrstevníky si vždy najde. Autor nás nenásilně seznamuje se slovenskými zvyky a tradicemi. V závěru se román zabývá sociálními problémy poválečné doby.