Synové a milenci
David Herbert Lawrence
Autobiografický román anglického spisovatele, jenž svými pracemi, zejména románem Milenec lady Chatterleyové, vyvolával v čtenářích i kriticích právě tak nadšení, jako bouře odporu. V tomto díle svého tvůrčího mládí, jež je obecně uznáváno za práci mistrovskou, soustřeďuje pozornost k vždy novému problému lásky mateřské a synovské. Zachycuje složitý problém dospívání i staví pomník své matce, která ve zvroucnělém vztahu k němu nacházela odškodnění za své ztroskotavší manželství.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1962 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
Sons and Lovers, 1913
Kniha, která byla napsána před více než 100 lety. Doba modernismu, ač Lawrencuv styl není jednoznačně takový.
Vidíme do nitra hlavních postav, jejich myšlenky a vnitřní boje. Silný příběh, ale věřím, že ne pro každého.
Kde to bolo napísané, že z obľúbenej knihy nám nemusia zostať spomienky na príbeh, postavy, alebo miesta, ale na prežité pocity pri čítaní? A práve tie by som už v spojení s touto knihou nikdy nechcel zabudnúť.
Ľudské charaktery tu boli vykreslené tak, ako nikde inde (z toho čo som zatiaľ čítal). Mnohé scény a osoby sa mrazivo podobali na tie, ktoré poznám z môjho života. A vďaka tomu, že som vyrastal blízko baníckeho prostredia, táto téma je mi blízka.
Túto knihu si zamilujete alebo sa pri nej unudíte...
Nedočítané . Myšlienku to iste má ale ku mne sa nedostala ani za svet. Nevedela som sa stotožniť s postavami a prostredím. Možno dozreje čas a ja sa k nej vrátim . Preto nedám hodnotenie .
Nechal jsem se zlákat některými zdejšími pochlebnými recenzemi. Za mě spíše ztráta času a dílo považuji za podprůměrné. Nejzajímavější je první část z dospívání chlapců a se zaměřením na hornické prostředí. Následující románky Pavla již dílo nerozvíjejí, ale spíše postupně klesá a cyklí. Možná jako zhutnělý film by byl zajímavější. Jako vzopmínková kniha na mládí - například s poetickým Pagnolem - nesrovnatelné. Už mi pak došel čas a nervy a na 270. stránce ukončil četbu. Za mě od desíti k pěti.
Ač klasik a angličan (obé má oblíbená kategorie), jeho styl psaní mě neoslovil... Nikdy jsem pořádně nechápala, nebo možná jen nesouhlasila, jednání a motivace hlavních postav. Navíc mi byly krutě nesympatické. Bohužel... Ale chápu, že ve své době šlo asi o přelomová stěžejní díla.
Veľké dielo, u nás veľmi nedocenené. Nikdy som o Lawrencovi nepočul a preto som mal pochybnosti či Synov a milencov vôbec čítať, mal som strach, že ide o brak. Po pár stranách mi bolo jasné, že je to kniha mimoriadna. Nechápem prečo sa Lawrence neobjavuje v školských osnovách.
Čítanie klasiky človeka väčšinou nesklame, pokiaľ má rád knihy, v ktorých cítiť staré časy. Na Synov a milencov som počula samé chvály a po prečítaní by som knihu určite odporučila, no keďže som pred ňou čítala Middlemarch, trochu mám pocit, že S&M jej nesiaha ani po päty. Každopádne veľmi dobré čítanie, trochu monotématické, mám radšej bohatšie a rozvetvené príbehy.
Kde autor žil, tak si moc slávy neužil. Vážili si ho jinde, ne doma. A to proto, že tam kde žil, tak se lidem líbila maximálně červená knihovna, většina z nich nevěděla co to beletrie je. On si na to asi zvykl, protože čím více zlosti vyvolal, tím přesněji zapisoval řadu lidských charakterů, a právě tenhle rozsáhlý autobiografický román je důkazem, že v každé době žije hodně blců, jen ti blci neví, že jsou blbci. Díky tomu jsou i nadále blbci a jiné hlavní potřeby než kolektivně blbnout, nemají.
2008 | Milenec lady Chatterleyové |
2005 | Synové a milenci |
2004 | Ženy milující |
1999 | Duha |
1966 | Panna a cikán a jiné povídky |
Fakt nie pre každého, ale dočítal som, a pravdepodobne budem pokračovať v sérii... Veľmi podrobne rozobraté osobnosti!!!