Tady byla Britt-Marie

Tady byla Britt-Marie
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448516/bmid_tady-byla-britt-marie-IjB-448516.jpg 4 1706 1706

Román o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté. Nejhezčí věc, kterou můžete o vesnici Borg říct, je to, že leží u silnice. O Britt-Marii zase někdo řekl, že je pasivně agresivní, zpomalená a hašteřivá babizna. A to není hezké vůbec – i když možná ne úplně nepravdivé. Britt-Marie po čtyřiceti letech manželství opustila město a manžela, který ji podváděl, a přijela do Borgu. Borg zasáhla finanční krize a nechala po sobě jen cedule s nápisem „Na prodej“ a pizzerii, která je cítit pivem. Britt-Marie nesnáší fotbal. Fotbal je to jediné, co v Borgu zůstalo. Tohle nevypadá na začátek krásného přátelství, to rozhodně ne. Ale když děti z fotbalového týmu v Borgu potřebují trenéra tak zoufale, že se nakonec rozhodnou přijmout kohokoliv, tak je detaily jako třeba ten, že ona opravdu, ale opravdu dělat kouče nechce, nezajímají. Tady byla Britt-Marie je román o tom, jaké to je mít předsudky (ne že by Britt-Marie nějaké měla, to samozřejmě ne), o ukládání příborů ve správném pořadí (vidličky, nože, lžíce, v tomhle pořadí, ale Britt-Marie na tom přece netrvá!) a o přírodě vedle silnice. Je to příběh o druhých šancích, prvních výkopech a o tom, že jedlá soda vyčistí skoro všechno.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Host

Britt-Marie var här, 2014

Ella_85
11.02.2021 5 z 5

Uz v „Babicce“ mne rozcilovala, ale i tak jsem si ji oblibila. Pribeh o ni je moc pekny

Petras99
31.01.2021 4 z 5

(SPOILER) Hlavní hrdinka opravdu nevzbuzuje sympatie od prvních stránek, ale doporučuji vydržet! Líbilo se mi postupné odhalování jejího dětství, což ledacos vysvětlilo, realistický popis života na vesnici, na kterou svět zapomněl... A potěšil mě závěr - opravdu jsem se "bála" že se k manželovi vrátí :-)

Bláža9
27.01.2021 5 z 5

Fredrik Backman je naprosto geniální spisovatel. Dokáže napsat knihu, která je tak zábavná a zároveň neuvěřitelně moudrá. Pro někoho je Britt-Marii hašteřivá babizna, pro mě je to dáma s velkým srdcem, která rozhodně nemá předsudky :-) za mě úžasná kniha a už se těším na další

Dida86
19.01.2021 5 z 5

Nemám předsudky :)

Lucyiel
10.01.2021 5 z 5

Má druhá kniha od Backmana. A opět nadšení! Mě tyhle knihy o neobyčejně obyčejných (nebo obyčejně neobyčejných?) životních cestách baví víc a víc. Je pravda, že Oveho (Muž jménem Ove) jsem si zamilovala hned na prvních stránkách a k Britt-Marii jsem si tu cestu hledala o chvilku déle, ale přirostla mi k srdci, baba jedna hašteřivá. Celý svůj dospělý život se řídím tím, že nic není jen černé nebo bílé. Nakonec se z té (zpočátku se jen černě jevící) babči vyklubala pěkně barevná a zajímavá ženština se srdcem na pravém místě a dokonce i s nějakou tou chlapskou koulí =) Zábavné, dojímavé, inspirativní čtení. Jsem zvědavá na další knihy z pera tohoto autora.

Zuzkanka
05.01.2021

Leckdo by řekl, že Britt Marie je protivná stará bába a možná to tak i je, ale mně se po ní bude stýskat. Knížka víc rozvíjí její minulost a tak se není moc čemu divit. I přesto, jaká je, si dokáže najít své místo a lidi, kteří ji mají rádi. Nebo možná právě proto? Opět hořko vtipný příběh, který má hořký konec a opravdu jsem doufala, že....... ale nebudu prozrazovat. Britt Marie je sice stará protivná bába, ale má zlaté srdce. A Valerie Zawadská je prostě skvělá! (posloucháno jako audiokniha)

maryska09
04.01.2021 5 z 5

Knihy mistra Backmana jsou skvělé všechny a tahle není výjimkou. Skvělý příběh o fotbalu, který vůbec o fotbalu není, plný lásky, vlídnosti, žalu a naděje. Doporučuju všem.

Kája95
02.01.2021 5 z 5

Ač se to může zdát z počátku neuvěřitelné Britt-Marii si prostě zamilujete.
Kdo už něco četl od Backmama ví že se může těšit na humor,ale i hlubokou myšlenku,jinak než 5ti hvězdičkami hodnotit nelze

DitaV.
30.12.2020 5 z 5

Nádhera. Kniha mne opravdu pohltila, Britt-Marie byla tak mile šáhlá,až byla uvěřitelná. Bylo to mé první setkání s Fredrikem Backmanem, ale určitě ne poslední. Našla jsem tu laskavý humor i životní moudrost a jsem naprosto nadšená.

Sofós
29.12.2020 2 z 5

Asi půjdu proti proudu. Nejdříve jsem měla pocit, že to bude Owe v sukních. Ale nebyl...☹️ Děj se na můj vkus táhl a nebyl moc zajímavý. A Brittino "ha" mě neskutečně iritovalo. Nedočetla jsem, ale nevylučuji, že se ke knize ještě někdy vrátím.

Vendula39
26.12.2020 4 z 5

Úžasně napsaná knížka. Místy byla až komická a zaregistrovala jsem hodně nadsázky. Například vysazení na špatně seřazené příbory, vyprané dresy a podobně. Komické bylo i to její uklízení, místy jsem měla pocit že tou jedlou sodou spraví sama i rozbité auto. Nejúsměvnější momenty byly při samotném hraní fotbalu, ta živost těch dětí, i když jsem o nich pouze četla.

Lily101
20.12.2020 5 z 5

Úchvatná a mimořádně čtivá (což u autora rozhodně není náhoda ani výjimka!) kniha. Možná jsem čekala trochu víc fotbalu jako bylo hokeje u knihy “Medvědín”, ale to je ryze můj problém.

Chvíli mi u knihy činilo problém pochopit ironii, ale to se u čteného textu může stát a byla to má chyba, že jsem brala autorovy slova příliš vážně až doslovně.

Nechápu, proč jsem s knihou tak otálela, ale ono možná jsem k té knize potřebovala napřed “dozrát”, ať si z ní víc odnesu. A ty moudra...jak já zbožňuji moudra v knize, obzvláště hlubší myšlenky, a Backman mi dopřál...ten pocit radosti a pohlazení po duši v intelektuálním smyslu. Moc děkuji, byl to skvělý čas strávený nad knihou a to, že autor už v době vydání knihy (dnes už je to běžnější a možná se z toho nakonec stane za x let klišé) myslel v poděkování na čtenáře, je prostě moc milé gesto.

P.S.-Jistá podoba s knihou “Muž jmenem Ove” od stejného autora mě také (jako další recenzenty pode mnou) napadla při četbě také, ale...mi se kniha: “Tady byla Britt-Marie” líbí víc. Asi je to především charakterem postavy, kdy je mi o něco sympatičtější Britt-Marie, avšak občas...však nikdo není dokonalý, že ;-)?

Boby17
09.12.2020 5 z 5

Ha. Ta knížka mě dostala! Téměř celá byla smutně úsměvná, ale ten konec mě úplně sebral. To jsem byl úplně naměkko! Jinak, než všemi hvězdami, hodnotit nemůžu.

Veruci
01.12.2020 5 z 5

Další skvělá kniha od F.B. Ta protivná baba si mě získala a každou chvíli mi v mysli proběhne nějaká ta její průpovídka. Občas by stálo za to zkusit zareagovat podobně, jako to umí Britt-Marie.

EvikU.
27.11.2020 5 z 5

Knihu jsem přečetla na dva zátahy. Je moc čtivá, alespoň pro toho kdo má rád tohoto autora. Už ví, co má v jeho knihách čekat. Neotřelý humor, ale i hluboké myšlenky. Všichni jsme tak trochu "Britt-Marie". Samozřejmě, že nesoudíme, to opravdu ne. Ale ten soused má ale odvahu když.... Je spousta věcí, které nevědomky hodnotíme, aniž bychom tím mysleli něco zle. Je to přirozený. A Frederik to v tomto románu hezky ukázal a i to, že spoustu věcí v životě řídíme podle někoho. Pořád se někomu přizpůsobujeme, až třeba po létech můžeme zjistit jestli jsme žili svůj život. Opravdu zajímavá kniha. Doporučuji.

mataj
11.11.2020 5 z 5

Britt-Marie se mi dostala pod kůži. Čím víc jsem ji poznávala tím víc se mi líbila a stejně tak i malá vesnice Borg i se všemi svými svéráznými obyvateli. Krásná a dojemná kniha o jedinečné "hašteřivé babizni", která nemá předsudky, nedá dopustit na jedlou sodu a přes to, co má zapsáno v seznamu, vlak nejede. Doporučuji k přečtení.

Anna27
01.11.2020 4 z 5

Backman umí skvěle popsat povahy postav. Je to obyčejný příběh jedné obyčejné ženy, neděje se tu nic závratného a přes to cítíte tu hlubokou myšlenku, kterou chtěl autor předat. Není to nudné, je to zajímavé a baví vás to. U Britt-Marie mi na začátku akorát trošku vadilo, že žila neustále s vědomím toho, že ať udělá cokoli, vždy ji bude zajímat, co si o tom myslí ostatní. To musí být strašně omezující život a nejvíc jsem jí přála, aby začala žít tak, jak si sama přeje a neřešila okolí. Byla trošku podobná Ovemu, ale zas jiným způsobem. Určitě doporučuji přečíst.

ivusse
29.10.2020 5 z 5

Kniha předčila moje očekávání. Příběh plný emocí, který mě několikrát dostal. Fandila jsem Britt, držela palce dětem, sympatizovala s Borgem...

Warty
28.10.2020 5 z 5

Je to moje několikátá kniha od tohoto autora a přesto, že jsou příběhy podobně vystavěné, každá je originál. Místy veselé a místy smutné se spoustou věcí k zamyšlení. Prostě skvělé.

betička
26.10.2020 5 z 5

Od autora jsem již četla několik knih. Jsou tak trochu přes kopírák - což ale nemyslím špatně. Zkrátka, když čtete knihu od F. Backmana, tak se musíte připravit na psychologický rozbor povahy a chování jednotlivých postav - toto je daleko důležitější než samotný děj. Čtenář se najednou ocitá, po čas čtení, v přitomnosti mnoha takových lidí, se kterými by v reálném světě tolik času rozhodně netrávil, protože by je šmahem odsoudil - jsou divní, otravní, nesnesitelní atd. Knihy ale ukazují, že pokud si člověk udělá čas, drží na uzdě předsudky a rychlé odsouzení a hodnocení, tak má možnost pod povrchem objevit zajímavé osobnosti. Ne jinak to je u této knihy :-) Příběh je o svérázné "staré" paní, která se rozhodla k nečekanému kroku (opustit manžela). Tentokrok překvapil zřejmě i ji samu a najednou se ocitá sama a je ztracená ve světe, který není tak přímočarý a jednoduchý jaký by ho ona chtěla mít ... nejde jen odškrtávat položky v seznamu.