Muž jménem Ove přehled
Fredrik Backman
Ovemu je 59 let. Řídí saaba. To, že byl na pozici předsedy družstva vystřídán už před pár lety (což on sám považuje za převrat), mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku. Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí — začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. Příběh, který od začátku promění všechny, kdo se s Ovem dostanou do styku. Román Fredrika Backmana o starém vzteklounovi odvedle komicky ztvárňuje řadu situací, které nám jsou důvěrně známé. Je to kniha, jež dokáže stvořit svůj vlastní svět, ale zároveň nám říká něco důležitého o nás i naší době. Příběh se nese ve stejném duchu jako film Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2014 , HostOriginální název:
En man som heter Ove, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž jménem Ove. Přihlašte se a napište ho.
Audiokniha.
Muž menom Ove sa hnevá. Hnevá sa na celý svet. Na svojich nepodarených susedov, na mužov "v bielych košeliach", na úrady, systém, celý vesmír...
Ale niekedy stačí málo, len auto zacúvané do záhonu, aby sa ľudský život zmenil.
Krásne smutné, vtipné, dojemné čítanie.
Občas ku koncu trochu sentimentálne, ale odpúšťam, pretože to bol príbeh o Ovem. A Ove si 5 hviezdičiek zaslúži:).
Pripomenul mi môjho dedka...
"Smrt je podivuhodná věc. Lidé se chovají tak, jako by snad ani neexistovala, přestože je to jeden z největších důvodů žití vůbec. Někteří si díky ní uvědomí, že žijí tvrdě, zatvrzele a nevraživě. Jiní potřebují vnímat její neustálou blízkost, aby si vůbec dokázali uvědomit, co je jejím opakem. A jsou i tací, kteří se myšlenkou na smrt zabývají natolik, že se usadí do čekárny dávno předtím, než se smrt ohlásí. Lidé se jí děsí, ale největší hrůzu mají převážně z toho, že si vezme někoho jiného než je samotné. Na smrti je nejstrašnější to, že by mohla projít kolem. A nás tu nechat osiřelé."
Tipy na filmy a seriály podle knižní předlohy
07.04.2024
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
Uteč, dokud můžeš, a další knižní novinky (4. týden)
22.01.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Dneska už lidi neumějí uvařit poctivý kafe. Stejně jako už nikdo nepíše rukou. Na psaní mají počítače a espreso jim vaří stroje. A kam asi směřuje společnost, kde už nikdo neumí psát rukou ani uvařit kafe?“
„Co by to bylo za lásku, odejít od někoho, když přijdou těžkosti? Opustit ho, když je na dně? Tak mi řekněte, jestli je to láska!“
„Láska je podivuhodná věc. Dostaví se úplně znenadání.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Muž jménem Ove v seznamech
v Přečtených | 6 249x |
ve Čtenářské výzvě | 1 403x |
v Knihotéce | 1 165x |
v Chystám se číst | 1 671x |
kočky přátelství prvotina zfilmováno stáří švédská literatura mezilidské vztahy senioři sousedéAutorovy další knížky
2014 | Muž jménem Ove |
2017 | Medvědín |
2020 | Úzkosti a jejich lidé |
2015 | Babička pozdravuje a omlouvá se |
2016 | Tady byla Britt-Marie |
Veľmi krásny príbeh jedného starého pána.
Dalo by sa povedať, že ten kto pána Ove nepozna povie si, že je to stary paprda, ktorý si mrmle popodnos.
No pán Ove má veľké srdce.
Vtipne napísaný príbeh nas zavedie do jednej ulice kde žije pokojným životom, nikto ho neotravuje až dokiaľ sa do susedného domu nenastajuje rodina, ktorá mu život obráti.
Vtipné zážitky zo záchrany mačky, či umenia šoférovať a Oveho spomienky na svoj život s milovanou ženou, nie raz mi ušla slza, na jeho SAB (nechcem vedieť čo by povedal na moju Mazdu - ešte, že nemam Volvo )
Úžasná oddychovka a určite si pozriem aj film - dúfam, že nebudem sklamaná