Muž jménem Ove přehled

Muž jménem Ove
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191816/bmid_muz-jmenem-ove-Joe-191816.jpg 5 4497 4497

Ovemu je 59 let. Řídí saaba. To, že byl na pozici předsedy družstva vystřídán už před pár lety (což on sám považuje za převrat), mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku. Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí — začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. Příběh, který od začátku promění všechny, kdo se s Ovem dostanou do styku. Román Fredrika Backmana o starém vzteklounovi odvedle komicky ztvárňuje řadu situací, které nám jsou důvěrně známé. Je to kniha, jež dokáže stvořit svůj vlastní svět, ale zároveň nám říká něco důležitého o nás i naší době. Příběh se nese ve stejném duchu jako film Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

En man som heter Ove , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž jménem Ove. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1252)

kramlinka88
dnes 5 z 5

„I jeden sluneční paprsek může prostoupit mnoho tmy.“

Kniha o ztrátách a nálezech, o bolestech života, smutku, truchlení, ale hlavně o lásce. O nekonečné a věčné lásce, která nezná hranic :-)

Je to příběh, kdy se v jedné vteřině smějete na celé kolo a v další vteřině už hledáte kapesníčky...je to kniha plná neskutečné škály emocí, a zároveň je plná vlastně úplně obyčejných věcí. Je to kniha, ve které se dozvíte, jak málo někdy stačí, aby se váš život odvíjel úplně jinak. Je to kniha, která si zabere místo ve vašem srdci a už tam zůstane :-)

Ove - jediné co na začátku víme je, že je morous. Je mu 59 let a je sám. Je hnusný na lidi, lidi jsou hnusní na něj, jediné co miluje je jeho auto. Ano i takto by se to mohlo zdát.... Ale jakmile se vám začne odvíjet příběh Oveho od mládí, zjistíte, že vlastně vše, čím si musel projít, na něm zanechalo nějakou stopu, slupku, další a další slupky, až byl celý obalený a zatvrzelý proti celému světu. A vy najednou zjistíte, že má právo být takový jaký je. Život se s ním nemazlil, ale to už nikdo nevidí nebo možná nechce vidět. Pro lidi je to jenom osamělý starý mrzout...Přitom on chce být jen potřebný a užitečný a chce si zachovat svou důstojnost.

„Chlapa dělají činy, ne slova."

Za každým takovým člověkem se ale skrývá nějaký příběh. Lidé nebývají zlí ze své podstaty, ale vždy je formují jejich zážitky a zkušenosti a také to, jak se k nim v životě chovali jiní lidé - možná taky zahořklí. Já sama se s tím stále učím pracovat...

O této knize jsem věděla už pár let, ale nějak se mi pořád vyhýbala. Konečně dozrál její čas a já musím přiznat, že jsem ji absolutně propadla. Miluju Oveho, miluju kocoura, miluju mameluka, Pervenah, Jimmiho, Sonju, Anitu, Runeho, miluju celý tenhle příběh, celou knížku, od první do poslední strany. Neskutečně se mi zaryla do srdce a musím si ji pořídit a vím, že jsem ji nečetla naposledy.

Viděla jsem také film (Muž jménem Otto), kde Oveho ztvárnil Tom Hanks. Já Toma miluju, ale bohužel ani v tomto případě film knihu nepředčil.

Věřím, že spousta lidí knihu četla. Ale kdo ještě ne, moc moc moc doporučuji, opravdu stojí za to a nebudete litovat :-)

„Proto lidé říkali, že Ove vidí svět černobíle. Zato ona hrála barvami. Všemi jeho barvami.“

AlbionFoxyFox
24.06.2024 5 z 5

Příběh sám o sobě nebyl tak originální a šokující, ale samotné zpracování a volba různorodých postav a momentů kombinujících minulost a přítomnost mě uchvátily. Poslední 3 strany mě rozbrečely na vlakovém nástupišti. Skvělý zážitek (kniha, ne pláč na veřejnosti).


Pančelka
22.06.2024 5 z 5

Tohle byla tak. krásná. knížka. Nejdříve jsem se nad osudy toho protivy musela pousmívat. Na konci mě kniha dostala až k slzám. Moc doporučuji. Oddechové čtení.

všechny komentáře

Související novinky (5)

Tipy na filmy a seriály podle knižní předlohy

07.04.2024


100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


Uteč, dokud můžeš, a další knižní novinky (4. týden)

22.01.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (10)

Dneska už lidi neumějí uvařit poctivý kafe. Stejně jako už nikdo nepíše rukou. Na psaní mají počítače a espreso jim vaří stroje. A kam asi směřuje společnost, kde už nikdo neumí psát rukou ani uvařit kafe?


Co by to bylo za lásku, odejít od někoho, když přijdou těžkosti? Opustit ho, když je na dně? Tak mi řekněte, jestli je to láska!


Láska je podivuhodná věc. Dostaví se úplně znenadání.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Muž jménem Ove v seznamech

v Právě čtených71x
v Přečtených6 025x
ve Čtenářské výzvě1 327x
v Doporučených751x
v Knihotéce1 118x
v Chystám se číst1 654x
v Chci si koupit326x
v dalších seznamech37x