Medvědín přehled
Fredrik Backman
Medvědín / Medveďovce série
1. díl >
Co se může stát, když si na bedra naložíme tíhu snů ostatních lidí. Pro většinu lidí neznamená vítězství na juniorském mistrovství v ledním hokeji nic moc, ale pro obyvatele Medvědína to znamená všechno. Takové vítězství by totiž mohlo přitáhnout pozornost k upadajícímu městečku: přilákat státní dotace i talentované sportovce, kteří by dali Medvědínu přednost před většími městy v kraji. Takové vítězství by rozhodně znamenalo všechno pro hubeného teenagera Amata, který je všude mimo led za otloukánka; pro Kevina, hvězdu juniorského družstva, stojícího jen krůček od zářivé budoucnosti v NHL; i pro Petera, obětavého sportovního ředitele HC Medvědín, jehož vlastní profesionální hokejová kariéra skončila tragédií. Tým má šanci splnit sny celého města. Jenže jedné noci během zapíjení semifinálového vítězství se cosi odehraje mezi Kevinem a Peterovou dcerou — a najednou je všechno jinak. Jako vlny po rybníce se celým Medvědínem začnou šířit obvinění. V honbě za úspěchem týmu je obtížné rozpoznat hranici mezi pravdou a lží, slepou loajalitou a opravdovou důvěrou. Nakonec musí jeden mladý muž najít odvahu říct nahlas to, co nikdo zjevně nechce slyšet.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Medvědín. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) Hokej jako střed vesmíru na maloměstě někde na zmrzlém severu. Stejně jako je drsné počasí, jsou takoví i místní lidé, kteří vidí jen budoucí úspěch juniorského týmu a o ničem jiném se nebaví. Ti, kteří se do Medvědína přistěhovali, to mají těžké, protože jsou vnímáni jako narušitelé. Nejsou stoprocentně oddaní místnímu klubu, nežijí jeho úspěchy a dovolují si proti němu třeba i něco říct. Taková je i rodina sportovního ředitele Petera, který se sice v Medvědíně narodil, pak ale odešel do zahraničí za kariérou a vrátil se sem s manželkou a dvěma dětmi. Ti nemají v žilách medvědínskou krev a hokej vnímají jako něco, co jim bere otce rodiny a co je přestěhovalo do nehostinných končin, se kterými se neumí sžít. Rozdílných pozic v medvědínském společenství využije hvězdný hráč juniorského týmu Kevin a surově na party napadne Mayu, Peterovu patnáctiletou dceru. Třebaže existuje svědek znásilnění, který vypovídá na policii, je mnohem víc těch, kteří viděli vyzývavě oblečenou holku, která se s Kevinem dobrovolně bavila, takže jestli se něco stalo, je to její vina. Medvědín je semknutý a pevný v názoru, že nejlepší hokejové hráče, kteří můžou tohle zapadlé město konečně dovést k úspěchu, nebude nikdo obviňovat. Pro Mayinu rodinu tak nastává peklo, plné výhrůžek, a taky dalšího přímého násilí. Je to silná kniha a jsem ráda, že ji napsal muž, a velmi dobře.
S Medvědínem to u mě bylo podobně jako u některých komentářů, resp. uživatelů – číst knihu o hokeji, navíc takhle tlustou! Proč bych do toho měla vůbec jít, ztrácet čas, který bych mohla věnovat knihám o něčem, co mě baví mnohem víc? A odpověděla jsem si: ale je to Backman, tak to aspoň zkus!
Náhodou jsem jako předešlou knihu četla Rozčarované, takže jsem měla možnost posoudit, jak se podobné téma dá uchopit naprosto odlišně a jak zajímavé může být obojí prostředí pro nás čtenáře. Přiznám se, že Backmanova hokejová story měla sice velkou sílu a oslovila mě velmi razantně, ale současně mi připadala zbytečně zdlouhavá, zásadní motivy se občas opakovaly, byť v mírně obměněném znění.
Ale nebyl by to F.B., aby nevytvořil velmi aktuální a čtivé dílo. Jen si nedokážu představit, že tohle je první díl trilogie – o čem budou ty další?
„Když se člověk stane rodičem, už se pak napořád cítí jako moc malá peřina. Ať se snaží všechny přikrýt sebelíp, vždycky je někomu zima.“
„Lidé postávají mlčky s pootevřenýma očima a přivřenými mozky, až elektronické vstupní karty potvrdí píchačkám jejich existenci.“
„V dospělosti prožíváme dny, kdy máme pocit, že meleme z posledního. Najednou nevíme, za co vlastně tak dlouho, úporně bojujeme, jsme pohřbení ve skutečnosti a všednosti a ptáme se, jak dlouho to ještě vydržíme. Skvělé je, že všichni takových dnů ustojíme víc, než si myslíme. Děsivé je, že nikdo neví, kolik přesně.“
„Kultura je jak to, co podporujeme, tak to, co tolerujeme.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Medvědín v seznamech
v Přečtených | 3 069x |
v Mé knihovně | 745x |
švédská literatura znásilnění Švédsko mezilidské vztahy lední hokej severská literatura společenské romány zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2014 | Muž jménem Ove |
2017 | Medvědín |
2020 | Úzkosti a jejich lidé |
2015 | Babička pozdravuje a omlouvá se |
2016 | Tady byla Britt-Marie |
Pro mě první autorův román. Syrové, reálné, úplné. Vztahy, život v malém městě, tvrdý koníček, adolescence, rodina.