Tajemství pramenů
Jennifer McMahon
Současnost Když sociální pracovnice Jackie zjistí, že má devět zmeškaných hovorů od své starší sestry Lexie, nebere to příliš vážně. Myslí si, že jde jen o další manickou epizodu, při které Lexie ztrácí kontakt s realitou. O to větší je její šok, když druhý den zjistí, že se Lexie utopila ve starém bazénu u domu jejich babičky. Jackie se vydává do domu, aby protřídila sestřiny věci. Zjišťuje, že Lexie tam byla proto, že se pokoušela odhalit tajemnou historii jejich rodiny a pozemku. Později se sama ponoří do pátrání a zjišťuje, že minulost tohoto místa je mnohem temnější a děsivější, než by si kdy dovedla představit… Rok 1929 Sedmatřicetiletá Ethel Monroeová touží po dítěti, ale všechny pokusy otěhotnět jsou marné a její zoufalství roste. Aby ji její manžel rozveselil, vezme ji na výlet do hotelu ve Vermontu, který leží nedaleko léčivého pramene. Ethel se doslechla, že tento pramen údajně plní přání. Doufá tedy, že se i její přání konečně vyplní. Netuší ale, že pramen stejně tak bere, jako dává…... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 2024 , KanopaOriginální název:
The Drowning Kind, 2021
Interpreti: Jitka Ježková
Pro mě je Jennifer McMahon taková Darcy Coates na steroidech, aneb co knihám Darcy chybí, je přímo zde, v knihách od Jennifer. Jmenovitě lepší úroveň psaní, vypracovanější zápletky a lépe vybudovaná strašidelná atmosféra. Pořád je to takový soft duchařský horor, ale baví mě to.
Tajemství pramenů je navíc inspirované skutečným místem (Brunswick springs, Vermont), což jen podněcuje mou zvědavost. Příběh se odvíjí ve dvou časových rovinách, čtenář tuší, že obě ženy, jedna z minulosti a jedna ze současnosti, budou mít spojitost, ale děj hned neodhaluje svá tajemství. Líbí se mi, jak se napětí stupňuje a jak se vše proplétá do sebe, to má McMahon zvládnuté na jedničku. Temná voda, která může skrývat všelicos, je sama od sebe děsivá. Kdo by se odvážil do hlubin, které lidské oko neprohlédne a nebál by se, že ho něco chytí za kotník? Ať už se jedná o širé jezero, nebo neprozkoumaná zákoutí oceánu, je to prostě děsivé. Kdyby měl někdo tip na hororově laděnou knihu o tom, co se skrývá v temných vodních hlubinách, sem s tím :)
Opravdu skvělá, bezvadná kniha!
Běžně po tomto žánru nesahám, ale jednu jsem již od paní autorky četla, tak proto - a znovu nezklamala.
Píše opravdu výborně, krásně, velice zajímavé téma a i když jsem si říkala, že je to samozřejmě nesmysl s tím jezírkem
/nechápejte mě špatně, píšu to v dobrém/,
tak mě ohromně bavila, zajímala.
Prolnutí s minulostí mě hrozně moc baví ve všech knihách, tady bylo také.
Jsem z ní opravdu nadšená a přečtu si všechny další od této výborné autorky. Knihu všem doporučuji!
Z knihy jsem nadšená. Příběh se mi líbil moc. Využívala jsem každou volnou chvilku a četla a četla. Bylo tam napětí i tajemno - přesně, jak to mám ráda. Knihu můžu jen doporučit.
Autorku a její knihy mám moc ráda . Bylo to dobré a napínavé čtení , ale asi mi unikla pointa 2-3 posledních stránek ?
Na tuhle knihu jsem se tak moc těšila, převážně protože se mi líbí autorčina tvorba a chybělo mi něco nového. Příběh byl hodně zajímavý, postavy o něco méně, docela mi z hlavy vyšuměly, ale zajímavý děj to zachraňoval. Než jsem se začala blížit ke konci a říkat si "Počkat! To jde nějak moc rychle! Já potřebuju víc informací! Víc všeho!". Jo, když jsem to dočetla, tak jsem si vážně říkala, jestli je tohle všechno? Přidala bych ještě tak aspoň padesát stran, něco mi tomu chybělo. Snad ta další kniha, kterou autorka napsala, se dostane na stejný level jako Zimní lidé.
Trosku slabší kniha autorky, která mě úplně nenadchla, vše se moc opakovalo, kdyby měla kniha o polovinu méně stran, tak to vyšlo na stejno..jinak je to teda taková pohádka, konec nenadchne ani neurazí, ale fakt se u tohodle snad nejde bát :D
Tohle vůbec nebyl špatný příběh. Dvě dějové linky a obě mě bavily, jen ten konec mi nějak uniká.
Pro mě to byla další skvělá kniha od této autorky. Obdivuji její nápady a propracovanost. Jak na sebe dějové linie navazují, každá kapitola prozradí o kousek více historie a zapadá tak do příběhu v přítomnosti. Já nemohu jinak, než tuto knihu, tak jako všechny od této autorky, zařadit do svých velice oblíbených. Opět mám díky autorce nad čím přemýšlet. Celý příběh a hlavně ten konec! Už teď se těším na další knihy.
Tajemství pramenů, podobně jako minulá kniha autorky, je trochu hororový a hodně mysteriózní příběh s vynikajícím námětem. Příběh je dobře vystavěný a výborný je i závěr.
Dvě dějové linky, které od sebe dělí devadesát let, spojuje jezírko opředené spoustou pověr. V jeho vodách se skrývá zvláštní síla a tajemství, jeho prameny léčí a plní přání, konají zázraky, ale pokaždé si vezmou něco na oplátku.
Námět je neotřelý, pozvolné odkrývání temné rodinné historie i historie pramenů, atmosféra domu i vykreslení postav, to vše je dobré, ale opět má příběh až moc pozvolné tempo. Některé scény by mohly být hodně děsivé a mrazivé, ale nepůsobily tak.
Celkově hodnotím vysoko, Jennifer McMahon píše dobře, její knihy mě baví. Na prvním místě z nich u mě ale stále zůstávají Zimní lidé. Třeba je autorka překoná některou z dalších knih :-).
Kniha je psaná ve dvou časových linkách, které se na konci začnou hezky spojovat.
První linka se odehrává v roce 2019 a je o psycholožce Jackie a její sestře Lexie, která trpí manickými stavy. Druhá začíná v roce 1929 a vystupuje zde sedmatřicetiletá Ethel, která zoufale touží po dítěti.
Obě dějové linky spojuje jeden pozemek ve Vermontu, na kterém leží jezírko, jež umí léčit kdejaké neduhy a plnit přání, ale také si vždy bere něco na oplátku.
Kniha se mi celkem líbila; mám ráda, když se v ději prolíná více časových linek. Příběh má hororový nádech a určitě v něm nechybí napětí a tajemno. Byla jsem zvědavá, jak se vše protne a jaká tajemství vyplují na povrh. Nicméně celou dobu mi přišlo, že mi tam něco chybí – možná nějaká akčnější jiskřička. Postavy i jejich osudy se mi líbily a o překvapení nebyla nouze. Nadšená jsem byla z konce – konečně nějaký netypický konec, který není zase tak moc předvídatelný
Musím říct, že autorčina kniha Zimní lidé se mi líbila malinko více, ale ani z této nejsem zklamaná a jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst.
Moje první kniha od autorky ani nevím co napsat tím, že očekávání bylo úplně jiné....
Možná trochu zklamání, četla se dobře předvídatelný děj, pomalejší tempo, musím pochválit obálku...
Kniha, která neurazí ani nenadchne, ale je to možná moje chyba nečetla jsem ji ve správný čas.
Výborné počteníčko. Ani chvilku jsem se nenudila. Nezapomeňte si knihu přibalit na dovolenou.
Opět jízda. A dokonce s koncem, který jsem nepředpokládala. Za mě nejlepší autorčina kniha.
Knížky od Jennifer mám ráda, typické duchařske horory. Ale u této jsem nebyla až tak nadšená jako u jejich předchozích knih. Celkově slabší příběh mi přišlo, více mě bavil příběh z minulosti, než přítomnosti. Určitě není kniha špatná, ale Jennifer umí i lépe.
Zasloužený plný počet hvězdiček a dosud nejlepší autorčina knížka! Tajemství pramenů je po velmi dlouhé době titul, který si zaslouží pozornost každého milovníka mysteriózní literatury. Přitažlivé prostředí, sympatické postavy a především děj, který není tuctový, nadsazený ani laciný a očekávaně předvídatelný. Tajemství pramenů si po celou dobu četby ponechávají svá tajemství a ta budou zřejmě i důvodem, proč si knížku zapamatuji a třeba se k ní i jednou vrátím. Voda je živel, nic naplat a člověk by k němu měl přistupovat s notnou dávkou respektu!
Má třetí přečtená kniha od autorky a opět nezklamala. Tak nějak jsem tušila, že to úplně horor nebude a dobře jsem udělala. U Zimních lidí jsem se opravdu bála, u této knihy ne, ale celou dobu čtení jsem měla někde vzadu v týle takové nepříjemné pocity .. Atmosféra starého domu, temné rodinné historie, jezírka a pramenů opředených různými bájemi a povídačkami byla dobře zachycena, tu jsem si užívala úplně maximálně. Byl zde hodně cítit silný ženský prvek, jak v současnosti, tak i v minulosti. Kniha není nabitá třeskutou akcí, je zde opět pozvolnější tempo, které vás však pomalu ale jistě vtahuje do příběhu a od určité chvíle vás už nepustí, jste vevnitř a nechcete odejít, možná tušíte, jak to bude, ale potřebujete vědět, jestli jsou vaše tušení správná. Nebudete-li očekávat horor, jak se bohužel píše na obálce, tak si myslím, že byste mohli býti spokojeni.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.
tajemství horory sestry matky a dcery léčivé prameny duchařské romány prolínání minulosti a současnosti
2017 | Zimní lidé |
2020 | Pozvaní |
2018 | Vermontské psycho |
2022 | Tajemství pramenů |
2023 | Klub monster |
Příjemný příběh, nejen duchařský, ale také o komplikovaném vztahu dvou sester a rodinném mlčení o důležitých věcech. Čte se pěkně, prolíná se tam vyprávění z minulosti a současnosti. Závěr mi přišel slabší, ale odpouštím to autorce, protože jsem si vyprávění o temném jezírku užila. Jennifer McMahon je moje oblíbená autorka, čekám od ní o chlup lepší kvalitu než od Darcy Coates. A opět nezklamala.