Tajná dcera
Shilpi Somaya Gowda
Najde svou skutečnou matku? Dojemné líčení osudů žen z různých světů, jež strhne čtenáře přesvědčivostí a hlubokou pravdivostí. Život doktorky Somer se odvíjí přímo ideálně: Právě se vdala a zahájila lékařskou kariéru v San Francisku. Pak ale přijde rána z čistého nebe – dozví se, že nikdy nemůže mít vlastní děti. A ve stejném roce se v Indii chudá matka Kavita rozhodne zachránit novorozenou dceru před jistou smrtí tím, že ji odloží do sirotčince. Ten krok ji bude pronásledovat až do konce života a ovlivní nejen její osud, ale i osud ženy na opačném konci světa. Somer s manželem adoptují Ašu z bombajského sirotčince. Aša prožije ve Státech šťastné dětství, přesto však pátrá po svých indických kořenech i po tom, proč ji biologičtí rodiče odložili. Nakonec dospěje ke smíření s oběma protichůdnými světy, do kterých patří. Román Tajná dcera ukazuje nevyzpytatelné cesty osudu i dalekosáhlé důsledky, jež má každé naše rozhodnutí pro nás i naše rodiny, včetně neporazitelné síly lásky ve všech jejích podobách.... celý text
Ne že by se to špatně četlo.... ale jednotlivé postavy jsou vylíčeny velmi schematicky a vcelku povrchně. Stejně tak chybí hlubší vhled do indické společnosti a tento nedostatek nezachrání ani řada indických slůvek v textu, která působí spíše rušivě (navíc nejsou přeložena přímo dole na stránce, ale ve slovníčku na konci knihy, takže stále listujete tam a zpět). Takže pokud je to opravdu pravdivý příběh, rozhodně mohl být zpracován zajímavěji. Škoda.
Určitě zajímavá kniha o životě v Indii toho opravdu mnoho nevím.O obrovských rozdílech mezi chudými a bohatými, mezi ještě chudšími a ještě bohatšími. O kastách a jejich nepřekročitelnosti. Toto v této knize není,je zde jen naznačeno jak odlišná je to kultura a jak odlišné je smýšlení lidí.
Malá Uša měla obrovské štěstí,že se dostala do Ameriky,kde mohla studovat, žít v blahobytu. Přesto nebyla úplně spokojená a potřebovala znát svoje kořeny. A zase měla to štěstí a tu vůli , že to dokázala. Poznala život v rozvětvené indické rodině lékaře a tedy té šťastnější části indie,ale poznala alespoň okrajově bídu bombajského slumu.Po tomto dobrodružství se mohla vrátit do ameriky a žít svůj život. Jak by asi probíhal kdyby si ji v sirotčinci kam ji odložila zoufalá matka nevybral zajištěný indský lékař žijící v americe ?
Autorka nám aspoň trošičku dala nahlédnout do složité indické současnosti, bylo to velice poučné.
Je to prostě země s obrovskými rozdíly ,s obrovskými problémy a pro Evropana ,aspoň myslím,nepochopitelným způsobem myšlení a konání.
Krásná kniha. Stojí za to si ji přečíst. Barvité líčení arabského světa. Člověka vtáhne do děje tak, že neviděné a nezažité se stává skutečným.
Úžasná knížka. Není co vytknout, líbily se mi rozdíly mezi oběma kulturami, indickou a tou americkou a líbilo se mi, že příběh vyprávělo víc lidí, takže poznáte víc pohledů na celou věc. Rozhodně doporučuju.
Nádhera! Tohle je tak úžasně napsaná kniha,že mě mrzelo,když jsem dočítala poslední stránku. To prolínání dvou kultur, ostrý kontrast bídy v Indii a životní úrovně
v Americe,a přesto tak silný lidský příběh dvou zcela odlišných rodin.Co dokáže mateřská láska? Více nebudu prozrazovat,to si musíte prožít s Kavitou, Ašou
a Sommer.
Krásná kniha, dojemná, nemohla jsem se od ní odtrhnout, tekly i slzičky. Rozhodně stojí za přečtení. Není jen o mateřské lásce, ale popisuje i prostředí, ve kterém matky své děti vychovávají.
Krásný a dojemný příběh, jedna z nejkvalitnějších knih, které jsem v poslední době četla. Doporučuji všem přečíst :)
To jsem si pofňukala :-). Kniha určená výhradně pro ženy matky !! Každá ji musí mít, kdo ji nemá alou do knihovny, knihkupectví, kamkoliv shánět!! Nebudete litovat.
V knize se nachází mnoho dojemných situací a námětů k přemýšlení. Především otázky kolem mateřství a postavení ženy ve společnosti a rodině. Na druhou stranu mám dojem, že těch závažných témat je trochu přespříliš (rakovinu a eutanazii bych už vynechala). Skoro mi to přišlo jako citové vydírání ve stylu hollywoodského scénáře. Škoda té podbízivosti a přeplácanosti, méně je někdy více.
Motiv opravdu skvělý, knihu jsem měla dlouho v "chystám se číst" a když jsem ji konečně objevila v knihovně, byla jsem šťastná.:-) Příběh to byl krásný a líbilo se mi, jak se střídaly a prolínaly příběhy různých lidí. Tím, jak byla napsaná, bych ji sice nezařadila mezi knihy, které by ve mně zanechaly nějaké zvláštní pocity a vzpomínky, jak jsem zpočátku možná trochu očekávala, ale byl to čtivý, příjemný román. Postavy mě nijak šíleně neokouzlily, ale cestu jsem si k nim taky našla. Pokud to shrnu, nějaké výtky bych našla, ale byl to na druhou stranu sám o sobě tak silný příběh, že nemůžu nedat plný počet bodů.
P.S. Moc se mi líbí obálka :-)
Nádherná kniha. Velice čtivý a zajímavý způsob popsání dvou kultur navzájem se protínajících skrze hlavní hrdiny. Knížka mě natolik oslovila, že jsem si ji pořídila i do vlastní knihovny :-)
Pěkně napsaný příběh dvou rodin, jedné americké (ale s manželem indického původu) a druhé indické. V té první rodině chybí vlastní dítě a v indické rodině se narodí nejprve dvě "nepotřebné" dcery, z nichž jedna má díky neuvěřitelně odvážné matce šanci na život. Jejich osudy se propojí....
Výborné čtení, které donutí k zamyšlení, doporučuji.
Dojímavý příběh o životě v Indii, o pocitech adoptované dívky i jejích rodičů, biologických i adoptivních. O rodině, o střetu rozdílných kultur. Nutí k zamyšlení.
Úžasný příběh o životě chudých lidí v Indii, kdy matka ochránila svou dceru před smrtí odložením do sirotčince, ikdyž se s tím nikdy nevyrovnala. O pocitech strachu ze ztráty dcery adoptivní americké matky a dceřino hledaní sebe sama a své rodiny.
Člověk si pak uvědomí, jak si my Evropané žijeme dobře, ikdyž se nám to tak mnohdy nezdá, ale vězte, že jindy jsou na tom lidi mnohem hůř a to, co my považujeme za běžnou věc, je u nich často nedosažitelný nadstandard.
Výborná kniha. Sice na začátku jsem uvažovala, zda ji nemám odložit, přišlo mi to až moc kruté. Ale jsem ráda, že jsem to nevzdala. Kniha nám dala nahlédnout do míst, kde je Indie hodně chudobná, do jejich kultury, nepichoputelné touze po chlapcích a v klidu zabíjet narozené holčičky, ač v této knize se nám snažili popsat všechny postavy tak, že jsme je víceméně chápali.