Tajná dcera přehled
Shilpi Somaya Gowda
Najde svou skutečnou matku? Dojemné líčení osudů žen z různých světů, jež strhne čtenáře přesvědčivostí a hlubokou pravdivostí. Život doktorky Somer se odvíjí přímo ideálně: Právě se vdala a zahájila lékařskou kariéru v San Francisku. Pak ale přijde rána z čistého nebe – dozví se, že nikdy nemůže mít vlastní děti. A ve stejném roce se v Indii chudá matka Kavita rozhodne zachránit novorozenou dceru před jistou smrtí tím, že ji odloží do sirotčince. Ten krok ji bude pronásledovat až do konce života a ovlivní nejen její osud, ale i osud ženy na opačném konci světa. Somer s manželem adoptují Ašu z bombajského sirotčince. Aša prožije ve Státech šťastné dětství, přesto však pátrá po svých indických kořenech i po tom, proč ji biologičtí rodiče odložili. Nakonec dospěje ke smíření s oběma protichůdnými světy, do kterých patří. Román Tajná dcera ukazuje nevyzpytatelné cesty osudu i dalekosáhlé důsledky, jež má každé naše rozhodnutí pro nás i naše rodiny, včetně neporazitelné síly lásky ve všech jejích podobách.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajná dcera. Přihlašte se a napište ho.
Od této autorky jsem již četla knihu Zlatý syn, takže o indické kultuře života jsem si toho dost zjistila, I tak při čtení o rozdílných kastách a životě v Indii mě šokovalo. To, jak tam zacházejí s dívkami, těžký a chudobný život na venkově, ale ještě ubožejší v městských slumech. Kavita , Čaklí, jak jí něžně říkal její manžel Džasu taky čekali od života více. První holčička ..., po narození druhé holčičky , které dala maminka něžné jméno Uša, se Kavita vzepřela a zanesla ji do sirotčince, ve víře, že bude mít lepší život.
Uša, přejmenovaná na Aša se ocitne po adopci v Americe a má opravdu krásné dětství. V dospělosti odjede na studijní stáž do Indie, kde žije u rodiny svého otce. Jako každé adoptované dítě začne pátrat po pravých rodičích.
Závěr asi, jak pro kterého čtenáře. Z knihy ale může čerpat každý.
Nesoudit jinou kulturu, nežijeme tam. Je zde hodně víry v lepší život, kdy Kavita a Džasu se upli na vytouženého syna, ale ... život je samá překážka, přes které tu byli vždy pro sebe a rodinu. Opět je zde téma adopce, které je teď v Americe hodně propíráno, protože mnoho dětí tam přivezli jen na turistické nebo lékařské vízum , dodatečně nezažádali o vízum americké a tyto děti jsou nyní ve velkých problémech.
Je dobré, že v knize je slovníček, který mi při čtení hodně pomohl. Představovala jsem si nádherně oblečené ženy v úžasných barvách sárí, při konzumaci velice dobrého, kořeněného indického pokrmu s krásným, něžným oslovením.
- Udělala jsi moc správnou věc , čaklí.
(SPOILER) Zajímavá knížka. Hezky se četla. Bylo smutné, že se Aša znovu nepokusila najít svoje pravé rodiče.
Osudový román o hledání identity na rozhraní kultur
28.04.2016
Kniha Tajná dcera v seznamech
Nevyhovovala mi šíře tohoto románu a naopak jsem postrádala hloubku. Autorka tlačí na city a sentiment a přitom tak nějak jen po povrchu. Kultura Indie mě ničím neláká.