Tajná stezka
Paul Brunton
Podtitul: Technika k duchovnímu nalezení Sebe pro moderní svět Meditativní báseň v próze známého myslitele a mystika uvádí čtenáře na cestu duchovního hledání sebe sama a svého místa v moderním světě.
Literatura světová Duchovní literatura
Vydáno: 1991 , Iris RROriginální název:
The Secret Path, 1934
![nevermore3 nevermore3](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/319365/m_nevermore3-hkc.jpg?v=1668613868)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nedá se říct, že forma by 100% vyhovovala všem, někde jsou obtížnější, jinde zase opakující se pasáže, nicméně nikomu se nic nestane, když si tuto knihu přečte. i kdyby byl bytostný pragmatik, tak alespoň pro zajímavost.
![juvelinokivi juvelinokivi](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31267/31267-57h.jpg?v=1518118848)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
"Bůh byl svržen z trůnu a rozum se stal korunovaným vládcem filozofie. Nyní se věda těší našemu největšímu uctívání. Vědec je papežem dneška a sedí ve Vatikánu světské autority. Přijímáme jeho učené objevy s nábožnou, posvátnou úctou. Věříme jeho slavnostním prohlášením tak, jako kdysi celá Evropa věřila zásadám a dogmatům církve. (...) Mám hlubokou úctu k intelektuálním schopnostem a trpělivému charakteru vědce. Věřím, že jeho práce má své pravé a užitečné místo v životě. Nevěřím však, že toto místo je nejvyšším." (Tajná stezka, 1935)
![Malefisto Malefisto](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/17806/malefisto-bqf.jpg?v=1627387464)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá knížka, která je pro mě svou hloubkou srovnatelná důležitými mystickými knihami jako je Bhagavadgíta, Ohnivý keř, Jóga sůtra a jiné. Jednoduchým a čtivým způsobem vysvětlená duchovní cesta pro člověka 20.století.
![vojtech2786 vojtech2786](https://www.databazeknih.cz/img/users/85_/85524/m_85524.jpg?v=1459855063)
Tento velmi nadaný spisovatel vyádril v jedné knize všechno důležité učení okultismu potřebné pro zdárný začátek zapojení se do evolučního tvoření budoucnodti naší rasy, mohu-li to takto interpretovat. Ale s tím gangsterem je to dosti nepřesné, protože je to mířeno na povolání či přesvědčení člověka. Spíše bych řekl že je velice důležité sí v sobě uvědomit zrnko opravdového já a vše se začne oběvovat samo a to aniž by Vám někdo něco řekl nebo vás něco učil, učení pak už jen osvětlí již Vám známou pravdu..
![Avalong Avalong](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34601/avalong-Vww.jpg?v=1542791708)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Najcennejšie učenie sveta zhrnuté v jednej knihe podané spôsobom prijateľným a pútavým aj pre západnu civilizáciu. Ak by som mal vybrať z knihy jednu vetu, ktorá by popísala o čom v skutku hovorí, bola by to táto:
"V chrámovém tichu duše pocítí, že i jen myslet znamená svatokrádežný hluk."
Hĺbka tejto vety mi nedá neutíšiť sa, stále a stále keď si ju prečítam.
![tonda0 tonda0](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25417/tonda0-PiF.jpg?v=1549658813)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Velmi kvalitní knížka. Autor v ní svými slovy popisuje učení Advaity. Tedy hledání jednoty, jednoho boha, jednotné síly uvnitř nás. Říká evropským stylem v podstatě to stejné, jako celé učení Ramana Maharišiho, s kterým se Brunton setkal. Nelekejte se nějakého náboženství. Jde o uvědomnění si životních souvislostí. Doporučuji
Část díla
![]() |
Předmluva |
![]() |
S mudrcem z východu 1934 |
1995 | ![]() |
1991 | ![]() |
1994 | ![]() |
Kniha rozhodně není napsána dokonale. Některé pasáže jsou velice zdlouhavé a autor občas až příliš ”vysvětluje„. Přesto ale musím knihu vřele doporučit. Jsou v ní obsaženy a výborně popsány nádherné myšlenky. Skutečně dokáže inspirovat..