Tajné operace 2. světové války

Tajné operace 2. světové války
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166067/bmid_tajne-operace-2-svetove-valky-pLS-166067.jpg 4 4 4

Kniha přibližuje podíl tajných služeb jednotlivých mocností na vývoji 2. světové války. Zaměřuje se na dosud převážně neznámé osudy jednotlivců, kteří se tajných akcí účastnili a často při nich i zahynuli. Představuje tak tajné operace, bez jejichž znalosti nelze pochopit vývoj celého válečného konfliktu. Autor ve své knize vypráví o přepadeních, atentátech, únosech a riskantních špionážních misích. Poutavě rozebírá například přepadení Hitlerovy pevnosti v prosinci 1941, snahu vypátrat tajnou Hitlerovu zbraň, pozadí atentátu na Heydricha, Himmlerův plán na zavraždění Stalina, italský pokus o zničení britské námořní základny v Alexandrii prostřednictvím sebevražedných dobrovolníků, práci americké špionážní služby na rozluštění japonské vojenské šifry a mnoho dalších zajímavých akcí. Některé mise jsou obecně známé, tajemství jiných se naopak nepodařilo zcela odhalit dodnes. Všechny však přinášejí svědectví o výjimečné odvaze a obětavosti jako odkaz platný i v dnešní době.... celý text

Vojta411
29.12.2024 3 z 5

Kniha popisuje vybrane tajne operace 2sv valky.Neni jich ve vysledku moc,myslim asi 24.Jsou rozdeleny na atentaty,sabotaze,unosy a jeste neco.Kazda kapitola obsahuje sest akci prislusneho typu.

Obcas mi na zacatku vadilo,ze autor obcas do fakticke casti knihy plete obraty o statecnosti,odhodlani apod.,coz mi prislo u historicke knihy trochu mimo.

Na druhou stranu jsou operace popsany do relativniho detailu,a to vcetne prozitku tech,kdo je prezili.A v kontextu techto pribehu mi ve finale slova o hrdinstvi,obetovani a odvaze,prisla na svem miste.

Nektere operace mi byly zname.Ale vetsina pro mne byla novinkou.