Tajomný nindža
Jiří Janoš
V poviedke Tajomný nindža sa môžu čitatelia bližšie oboznámiť so svetom japonských stredovekých majstrov tajného učenia neviditeľnosti, ako sa niekedy slovo nindža prekladá do európskych jazykov...
Dobrodružné Literatura česká
Vydáno: 1990 , SmenaOriginální název:
Tajemný nindža, 1986
Vynikající a skvělá kniha od našeho známého japanologa a koreanisty Jiřího Janoše o nindžích, čtena velmi dávno v mém skoro ještě dětském věku. Jako kluk jsem ji hltal. Velká nostalgie.
Autor je japanista, takže znalost reálií je tu jako velké plus. Jinak je vidět, že nindžové měli poměrně monotonní žitot, podobně jako jiní vojáci.
Dva nezávislé příběhy, které spojuje společné téma – nindžové a jejich umění. Děj obou je celkem předvídatelný, nepříliš komplikovaný, zajímavá je hlavně spousta dobových reálií z Japonska v 17. století. Vzhledem k tomu, že autor je japanolog, zdá se, že jsou celkem věrohodné, a to je asi hlavní přínos téhle knížky.
Velmi oceňuji stylový ilustrační doprovod, který vypadá velice dobře, navzdory novinovému papíru, na kterém je tištěn.
S dobrodružstvím to nemí mos společného, šlo spíše o naučnou knihu s dějem na pozadí.
Ale! Pokud toto přijímáte, jde o knihu velice dobrou. Pro mě šlo hutný zdroj informací o ninjutsu a Japonsku celkem. Doporučuji.
Japonsko pro děti 17. století nindžové dobrodružné romány
1994 | Tajemná země Nippon |
1986 | Tajemný nindža |
1997 | Dokonale utajená Korea |
2007 | Japonsko a Korea |
Líbí se mi japonská auta. Chválím japonskou elektroniku. S touhle průpravou jsem ale na tuhle knížku nestačil. Oba příběhy jsou plné intrik, vražd, sebevražd (pardon, seppuk) a hlavně postav, v jejichž jménech jsem se totálně utopil. Jen jsem si konečně zvykl na jednoho hrdinu, už sešel ze světa jednou z výše uvedených možností. Možná nemám ten správný vztah k japonské historii. Zato mám splněný další bod čtenářské výzvy 2023. :)