Tak sladce voní domov
Anna Šmalcová
Tato kuchařka je inspirovaná 60 rodinnými recepty, které byly po mnoho let vylepšovány a staly se velice oblíbenými nejen u nás doma. Provoňte si domov chutnými recepty Najdete zde jak recepty na výborné kynuté buchty a koláče, tak na křehká a třená těsta, nechybí ani smažené pochoutky a recepty z listového nebo litého těsta. Ať už se budete chystat péct svatební koláče, nebo jen něco drobného k nedělní kávě, najdete to právě v této ojedinělé kuchařce. Stačí si jen vybrat. Pojďte si provonět domov chutnými a vyzkoušenými recepty, které vytvoří tu pravou, vanilkou provoněnou, domácí atmosféru.... celý text
Přidat komentář
Za sebe nemohu jinak, než doporučit a to všemi deseti. Zvláště, pokud vzpomínáte na báječné koláče své babičky, ale bohužel nemáte ten správný, osvědčený, recept. Pevně věřím, že si tady každý najde to své a bude tuto kuchařku střežit jako oko v hlavě.
Tato kniha je skvělá! Autorka pochází ze Severní Moravy, takže to je nám blízké. V knize se nachází 60 rodinných receptů. Kniha je rozdělena na 2 části – KYNUTÉ a NEKYNUTÉ MOUČNÍKY. V knize nalezneme jednoduché i složitější recepty, takže si myslím, že si vybere naprosto kdokoliv. V knize nalezneme také různé rady. Knihu hodnotím na 100 %.
Kniha obsahuje ÚVOD. Na každé dvoustraně se nachází jeden recept. Na levé straně najdeme suroviny a postup přípravy, na pravé straně fotografii příslušného dezertu. Postup je přehledný, stručný a srozumitelný. Fotografie jsou moc pěkné a jsou laděny do tmavého pozadí.
Je to česká kuchařka, takže nespornou výhodou je, že suroviny lze zakoupit v jakémkoliv obchodě a nachází se zde jenom klasické české osvědčené recepty, určitě žádné experimentování.
Kniha má kvalitní papír, kniha neobsahuje pravopisné chyby ani překlepy, což oceňuji. Kniha je v měkké vazbě, určitě by si zasloužila pevnou vazbu, ale knihu jsem četl, několikrát v ní listoval včetně mé mamky, takže vazba je stabilní. Je radost držet takovou knihu v ruce a kochat se těmito recepty včetně fotografií a vůbec nejlepšího ze všeho bude, až nějaký recept vyzkoušíme. Lákají mě tyto dezerty: Moravské koblihy, Ostružinové koláče, Skořicové kroužky, Bublanina, Citronová bábovka, Maková bábovka a mnoho dalších receptů. Při pročítání jednotlivých receptů bych se nejraději hned do něčeho zakousnul. Co může být lepšího než cítit vůni připravované dezertu v troubě, následné vychladnutí a potom samotná konzumace s čajem nebo kávou?
Knihu doporučuji pro všechny čtenáře, kteří rádi pečou a mají rádi české recepty. Kniha je rovněž ideální jako dárek pro všechny, kteří rádi pečou a myslím si, že tato kniha udělá těmto lidem radost.
Tato kuchařka od Anny Šmalcové je sladká nejen svým názvem, ale i dobrotami uvnitř. Lákala mě již svou titulní stranou a po prohlédnutí vnitřku jsem věděla, že jsem natrefila na další poklad do mé kuchařkové sbírky. A ještě větší byla má radost, když jsem zjistila, že autorka je má krajanka a já v knize nalezla spoustu našich krajových sladkých receptů - např. prajzské koláče, které peče i má tchýňka a nesmí chybět na žádné naší rodinné oslavě. A valašské frgály? Další sladká dokonalost!
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky
Autorovy další knížky
2019 | Cupcakes |
2010 | Kouzelné krajky z papíru |
2021 | Tak sladce voní domov |
2015 | Sladké dárky |
2012 | Kouzelné krajky z papíru 2 – krabičky a dekorace |
Tato tenká kuchařka na pohled, ale bohatá na spoustu rychlých a oblíbených koláčů a buchet. Některé známé, které již dělám, jiné méně. Překvapilo mě, že i kynuté těsto jde udělat na víc způsobů. Pokaždé je trochu jiné složení v poměru mouka, droždí, vejce, cukr, ale i třeba v některém přidané jiné ingredience jako je majonéza, vanilkový cukr a jiné. S pokaždé jiným zpracováním a jinou náplní nám vznikne každý koláč jedinečný.
Co mi přijde super, že se nedělá zvlášť kvásek. Dají se do robota odvážené věci, máslo nakonec a nechá se kynout. Rychlost, radost. Buchty, koláče (frgály) znám, ale podle kuchařky z kynutého těsta vyzkouším určitě Dádovy tašky, Kokosový koláč, Koláčky Ágnes, Rychlé šátečky, Slezský koláč a postupně i další.
V druhé polovině knihy jsou nekynuté moučníky. Různá rychlá těsta, křehká těsta, ale i mačkaná těsta nebo recepty z listového těsta. Takové ty recepty na které je skoro vždy chuť a není to zase tak složité. Splní to účel, ale nemusí se být v kuchyni celý den. Z náplní převládají jablka, tvaroh, mák, ořechy, povidla, marmeláda, ale i čerstvé ovoce.
Z těchto receptů brzy vyzkouším Berlínské řezy, které jsou z křehkého těsta, ořechová náplň přikrytá piškotovým těstem. Dále pak Listové rolky, Mřížkový koláč a obměny bábovek. Vyzkoušela jsem Olejovou bábovku. Asi nejrychlejší recept. Žádné šlehání bílků, pěkně dohromady a vypadá i chutná skvěle.
Daleko ji nosit nebudu, zůstává se mnou v kuchyni. Doporučuji.