Tatér z Osvětimi

Tatér z Osvětimi
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382011/bmid_tater-z-osvetimi-V67-382011.jpg 4 4434 4434

Kniha Tatér z Osvětimi vznikla podle skutečného příběhu, jenž souvisí s jedním z nejznámějších symbolů holocaustu – čísly, která měli vězňové vytetována na předloktí. Když se slovenský žid Lale Sokolov stal v tom strašlivém místě tatérem a musel označovat své spoluvězně čísly vyvedenými nesmazatelným inkoustem, využil svou nepatrnou volnost k činům. Díky své práci mohl vyměňovat šperky a peníze z majetku zavražděných židů za jídlo, které pomáhalo ostatní vězně držet naživu. Kdyby byl dopaden, čekala by ho jistá smrt. Za své přežití mu vděčí mnozí. O holocaustu existuje bezpočet knih. Tato je však unikátní. Lale Sokolov velmi dobře věděl, co spoluvězně i jeho samotného čeká, a byl odhodlán nejen přežít, ale také žít naplno. To, co poznal, je sice strašlivé, ale současně plné naděje a odvahy. A v jeho vzpomínkách má své místo kupodivu také láska. V řadě vězňů čekajících na tetování stála i zděšená, chvějící se dívka. Pro Lalea – trochu drzého hazardéra – to byla láska na první pohled. Jeho a Gitin příběh, ověřený podle všech dostupných dokumentů a déle než sedmdesát let nevyprávěný, potvrdil jejich syn. Jen sotva mohli tehdy doufat, že se ho dočkají. Při čtení budete možná slzet, děj knihy vás však také povzbudí. Neboť to, co je v lidech nejlepší, přežilo i v situaci ze všech nejhorší. Heather Morrisová se narodila na Novém Zélandu, žije a pracuje v australském Melbourne. S Lalem Sokolovem se seznámila v roce 2003 a toto setkání jim oběma změnilo život. Vzniklo mezi nimi přátelství a Lale ji pověřil, aby světu předala i ty nejniternější podrobnosti z jeho života za holocaustu.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , CPress

The Tattooist of Auschwitz, 2018

michaela2173
11.03.2020 1 z 5

Kniha bez jakékoli hloubky. Cílem bylo pravděpodobně přiblížit téma komukoli, ale absolutně nepostihuje ty hrůzy, ke kterým docházelo. Není divu, že pak mnozí toto téma zlehčují.

TerezaJágrová
19.12.2018 5 z 5

Já ke knize nemám slov. Úplně mi vzala dech. Přečetla jsem ji jedním dechem. Je to jedna z knih u které jsem si jistá,že mi zůstane v paměti. Je to silná kniha. Moc doporučuji.

buchyna
06.05.2019 5 z 5

Bolestný příběh plný lásky a naděje, který se čte jedním dechem. Kniha byla na můj vkus snad až příliš krátká a přečetla jsem za dva večery. Jen mi možná trochu v závěru chybělo malé ohlédnutí za osudy dalších kteří se v knize objevili (Dana, Ivana, Jakub, Pepan, Leon), ikdyž samozřejmě chápu, že mnohé není dohledatelné. I tak
5*.
"Zachráníš jednoho, zachráníš celý svět."

Zrzka1
26.11.2019 2 z 5

Moc nechápu hype kolem této knihy. Ani by mě nenapadlo, že by výpověď oběti holokaustu (zpostředkovaná někým jiným, a to je možná ten problém) mohla být takový kýč. Love story z koncentračního tábora (respektive některé její detaily) mi nepřišla moc reálná. Kniha je psaná jednoduše, pro masy. V porovnání s jinými beletristickými díly o holokaustu (namátkou Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou, Hana) patří ke slabším, povrchním, po jazykové i dějové stránce

M.Bo.
24.01.2020 4 z 5

Knížka je zajímavá, zarazilo mě, kolik lásky v ní je vzhledem k tomu v jakém prostředí se odehrává. Oproti jiným knížkám s podobnou tématikou působí až zvláštně, obdivuhodně, jak lidé v těchto podmínkách dokázali žít. Napsáno dobře, za pár chvil přečteno.

klaraj093
07.02.2020 5 z 5

Knih na toto téma už mám pár načteno.. Takže už jsem věděla co mě zhruba čeká.. Nicméně tohle byl zas jiný pohled a byl velmi zajímavý..

zandu
08.02.2020 5 z 5

Velmi čtivá kniha, nemohla jsem se odtrhnout. Myslím, že je psána velmi umírněně. Ale krásně. Jeden z mála, kdo měl tehdy neuvěřitelné štěstí a přežil.. Tahle kniha si v mojí knihovně místo zaslouží, určitě si ji casem přečtu znovu.

Kekulinka
11.03.2020 5 z 5

Kniha je velmi čtivá, přesto, že se jedná o prostředí koncentračního tábora nedokázala jsem se od ní odtrhnout.

Ctenar1202
14.03.2020 2 z 5

Četla jsem celkem dost knih s tématikou 2. světové války, ale tato kniha líčila život v koncentračním táboře jako takovou dovolenou....Pohádka z Osvětimi... Hlavní postava si zajde k plotu pro nějake to jídlo a čokoládu od dělníků, schová si to do svého pokoje a pak si dává rande se svoji holkou...kdyby tuto knihu četl některý žák, který probírá ve škole tématiku druhé světové války, tak si po dočtení řekne, že se v koncentračních táborech vlastně nic hrozného nedělo.... Z celé knihy mě nejvíc bavil epilog, kde byl shrnutý Laleův život po válce.

pecinka21
21.04.2020 5 z 5

Mrazící příběh podle skutečné události, který mě oslovil, byl napsán skvěle, autorka umí psát i když vás při čtení mrazí. Určitě doporučuji

barusa.s
09.06.2020 5 z 5

Velmi silný příběh. Knihy s tématem holokaustu se Vám téměř vždy dostanou pod kůži. Zde je to umocněno láskou vznikající mezi Lalem a Gitou na pozadí hrůz, které jsou všude kolem nich. A i přes to všechno se nakonec dočkají svého happyendu a společného života. Kniha se četla sama...

karitter
11.07.2020 4 z 5

Čtivé. Četla jsem bez přestání a velmi mě kniha bavila.
Zajímavě převyprávěný osud člověka. Popis z koncentračního tábora je celkem odlehčený, nepopisuje to vyloženě jako takovou krutost, jaká to možná ve skutečnosti byla. Nicméně v tom nepřeberném množství knih o holocaustu možná oceňuji, že je alespoň tato takovým "odlehčením".
V knize asi spíše převládá milostná a vztahová linka či tematika nad popisem teroru, nicméně věřím, že jsou tací, kteří to ocení.
Nebyla to kniha, kterou bych hned před závěrem obrečela, ale třeba při doslovu kapka padla.

Za mě povedené zpracování tématu a příběhu.

Juvka
25.10.2020 4 z 5

Knihu jsem dostala jako dárek od kamarádky. Nemám moc ráda knížky s touto tématikou, ale jelikož jí kamarádka vychválila, tak jsem neodolala. A rozhodně nelituji. Osobně si nechci představovat ani bych nechtěla zažít to co lidé v koncentračních táborech. Sice je to knížka se šťastným koncem, ale celý příběh je plný emocí. A obdivuji lidi, kteří dokážou o tom co se jim stalo, takhle vyprávět.

Etule
26.11.2020 2 z 5

Přestože mě kniha v období, kdy vyšla nesmírně zaujala, jakmile jsem si ji pořídila do knihovny nějak jsem se k ní nemohla "dokopat". Nakonec se tak stalo díky výzvě, protože to je jediná kniha o holokaustu, kterou doma mám.
Upřímně jsem od ní čekala mnohem, ale opravdu mnohem více. Čekala jsem svíravou atmosféru koncentračního tábora a dostala jsem... Hm, já vlastně ani nevím. Rozhodně to, ale nevyvolalo ty emoce, které jsem očekávala. Bála jsem se, že budu jediná, kdo to tak má, ale naštěstí dle komentářů tomu tak není. Oproti Schindlerově seznamu, který jsem poslouchala jako audioknihu, opravdu slabý odvar. Škoda.

Gaboskaaa
29.01.2021 5 z 5

Knihy o holocaustu mam rada. Tater z Osvětimi me velmi dlouho lákal, moc hezky se cetl, i kdyz sila tematu mi prijde v nekterych jiných knihách vetsi.

Petrasuvicka
24.02.2022 3 z 5

Dobré. Stručný sloh mi nevadil, naopak jsem ho docela vítala.
Ale...
Musím opravdu souhlasit s mnohými komentáři níže. Některé záležitosti hlavního hrdiny v Osvětimi jsou skoro sci-fi. Vzhledem k tomu, že mám z téhle tématiky docela načteno, jsou jisté záležitosti prostě mírně řečeno přitažené za vlasy. Ale s tím se musí srovnat každý čtenář sám, někomu to možná nepřijde a nechci vypichovat konkrétní věci, abych zbytečně nespoilerovala.
Tentokrát za 3, sice jsem na toto téma četla hůře stravitelná díla, ale nějak se nemůžu smířit s absurdním a nelogickým štěstím slovenského tatéra...

š.m.i.k
25.02.2023 3 z 5

Líbilo se mi to, zaujalo od začátku do konce, dobře se to poslouchalo (audiokniha), ale takhle to prostě být nemohlo, nevěřím, proto jen 3*... Autorka to podle mě hodně "učesala" a do štítků bych tím pádem přidala ještě "pro ženy". Jsem ráda za vyloučení nechutných kruťáren, ale dílo mi vyznělo trochu naivně a na toto těžké téma až moc romanticky. Určitě oceňuji epilog s informacemi o skutečných lidech z příběhu.

Petr874
20.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Knihu jsem si pořídil díky doporučení z internetu. Kdybych věděl, že se to bude motat hlavně okolo lásky, tak bych asi změnil knihu. Protože to je to poslední, s čím bych si chtěl spojovat koncentrační tábory.
Ale přejděme k samotnému dílu. Samotný obsah nebyl aš tak špatný. Přijde mi, že trošku přikrášlený. Např.: že hl. hrdina ze všeho vyvázne nebo, že má všude kontakty. Ale budiš. Taky ten konec. Přesunou ho do jiného tábora, kde uteče skrz díru v plotu a nikdo nic. Najde Rusy a ty si z něj udělají sluhu (dostane oblečení a luxusní jídlo) a bezproblémů uteče do Bratislavy. Odkuď odchází a za 3 dny najde úplně random Gitu. To mě dostalo, nebudu lhát.

Klára90
26.09.2021 4 z 5

Po celou dobu knihy jsem moc nevěděla, co si o tom všem myslet. Příběh mi přišel skoro až bláhový, takový ve smyslu, že vlastně o nic tak hrozného nešlo a stylem psaní, hlavně teda prvotní kapitoly, mi připomínal referát na základní škole…na druhou stranu v žádném případě nechci nikterak zpochybňovat vzpomínky a zážitky Lela, tak nějak jsem v určité chvíli na styl knihy přistoupila a brala to tak, že to nejkrutější jen nebylo zmíněno a že příběh je převyprávěním vzpomínek a ty se zaměřily na jediné světlo naděje v hrozných časech a to byla láska. Samotný Lale mi přišel jako houževnatý člověk, uměl v tom chodit a pomáhat ostatním. Možná některé podstatné okamžiky v příběhu nezmínil, ale já rozhodně nesoudím, to snad, při troše zdravého rozumu, ani nejde. Knihu jsem původně chtěla ohodnotit 3*, ale závěrečné dovětky mě přesvědčily o 4. Je to úplně jiný příběh, než na který jsem u takové literatury zvyklá, byl napsán tak nějak bez emocí - slzu jsem neuronila ani jednu, také tam ty hrůzy jsou popsány jen tak náznakově, takže to opravdu srdcervoucí. Ale prostě je to příběh který se stal, četla jsem ho s veškerou pokorou a s odstupem času po přečtení jsem ráda, že jsem ho přečetla a dočetla.

Keika
23.05.2020 5 z 5

Velmi poutavý příběh, kdo má obavy, co mu takový tatér může nabídnout a že se bude knížka odehrávat pouze u vstupní brány, směle se pusťte do čtení a nebudete litovat. A pokud už máte knížku přečtenou a zajímá vás, co se vlastně dělo s Cilkou, knížka má druhý díl. =)