Tatér z Osvětimi

Tatér z Osvětimi
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382011/bmid_tater-z-osvetimi-V67-382011.jpg 4 4434 4434

Kniha Tatér z Osvětimi vznikla podle skutečného příběhu, jenž souvisí s jedním z nejznámějších symbolů holocaustu – čísly, která měli vězňové vytetována na předloktí. Když se slovenský žid Lale Sokolov stal v tom strašlivém místě tatérem a musel označovat své spoluvězně čísly vyvedenými nesmazatelným inkoustem, využil svou nepatrnou volnost k činům. Díky své práci mohl vyměňovat šperky a peníze z majetku zavražděných židů za jídlo, které pomáhalo ostatní vězně držet naživu. Kdyby byl dopaden, čekala by ho jistá smrt. Za své přežití mu vděčí mnozí. O holocaustu existuje bezpočet knih. Tato je však unikátní. Lale Sokolov velmi dobře věděl, co spoluvězně i jeho samotného čeká, a byl odhodlán nejen přežít, ale také žít naplno. To, co poznal, je sice strašlivé, ale současně plné naděje a odvahy. A v jeho vzpomínkách má své místo kupodivu také láska. V řadě vězňů čekajících na tetování stála i zděšená, chvějící se dívka. Pro Lalea – trochu drzého hazardéra – to byla láska na první pohled. Jeho a Gitin příběh, ověřený podle všech dostupných dokumentů a déle než sedmdesát let nevyprávěný, potvrdil jejich syn. Jen sotva mohli tehdy doufat, že se ho dočkají. Při čtení budete možná slzet, děj knihy vás však také povzbudí. Neboť to, co je v lidech nejlepší, přežilo i v situaci ze všech nejhorší. Heather Morrisová se narodila na Novém Zélandu, žije a pracuje v australském Melbourne. S Lalem Sokolovem se seznámila v roce 2003 a toto setkání jim oběma změnilo život. Vzniklo mezi nimi přátelství a Lale ji pověřil, aby světu předala i ty nejniternější podrobnosti z jeho života za holocaustu.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , CPress

The Tattooist of Auschwitz, 2018

alexis818
13.05.2020 3 z 5

Jako všechny knihy na toto téma je to silný příběh o neskutečných krutostech,které se děly během 2.sv. v.Mrzí mě to,ale tentokrát musím napsat,že uchopení této lidské tragedie bylo poněkud neštastné.Ve vyprávění jako by něco chybělo,něco,co vás chytí za srdce.Asi to bylo,alespon pro mě,psané tak nějak povrchně.Jinak,samozřejmě,vždycky budu obdivovat lidi,kteří tuto hrůzu přežili i ty kteří nepřežili.Čest jejich památce.

Mandalka74
30.08.2018 5 z 5

Dnes dočteno. Tušila jsem, že mě kniha zasáhne, ale zasáhla mě mnohem víc než jsem čekala. Nejen všemi hrůzami, jako všechny knihy z tohoto období, ale i dobře napsaným příběhem. Pro mě tento příběh patří mezi nejlepší, nejlépe zpracované příběhy z Osvětimi, které jsem četla.

Slovenský žid Lale Sokolov byl tatérem v Osvětimi. Měl lepší podmínky, větší volnost než ostatní, ale nemyslel jen na sebe. Snažil se pomáhat ostatním. Vyměňoval šperky a peníze z majetku zavražděných židů za jídlo, které pak rozdával ostatním vězňům, kterým to pomáhalo přežít. Riskoval tak stále, při dopadení by ho čekala jistá smrt. Příběh je plný hrůzy a bolesti, ale také odvahy, naděje i lásky. Lale na tomto hrozném místě našel i lásku, dívku jménem Gita.

Žil podle hesla: "Pokud se ráno probudíš, pak je hezký den". Knihu doporučuji všem, co se zajímají o období 2. světové války. Při čtení jsem použila spoustu lepíků a došlo i na slzičky. Na tuto knihu a příběh Lala a Gity nezapomenu.

Šerďa2012
10.01.2019 5 z 5

Čtivé, napínavé. Hrozné, když si uvědomíme, že se to vše stalo. Jak málo stačilo, aby jste přišli o život. Jaké hrůzy museli lidé zažívat a s jakými vzpomínkami museli žít po celý život? Uvědomuje si dnešní generace jaké má štěstí? Můžeme jen doufat, že se podobná zvěrstva už nebudou opakovat.

PavkaHu
17.04.2019 4 z 5

Jsem ráda, že pro rozmělnění hrůz byl k dispozici milostný příběh. Sice nemohl vyvážit strašlivou mašinérii koncentračních táborů, ale alespoň dal čtenáři naději.

Alex.rrr
12.09.2019 5 z 5

Krásná kniha, přečtená jedním dechem asi za 3 hodinky. Na knize se mi líbí, že nepopisuje dění koncentračního tábora jako takového, ale přežití dvou mladých lidí. I přesto je vidět, že situace byla v táboře strašlivá. Nikdo nemůže hodnotit něco co nezažil ( a ani zažít nechce byť na jeden den). Trochu jsem se zarazila, že se Lale vrátil z trestu, ale dobrá. Příběh je to silný a byla jsem zvědavá na závěr příběhu. Kniha se mi líbila i více než Hana. Na tyto knihy jsem opatrná, že nerada prožívám v knihách utrpení a zde to bylo sice napsáno okrajově, ale všichni si můžou domyslet, co následovalo a jak to dopadalo. Viz jeho příběh s Leonem a s Naďou.

Nikola_
17.01.2020 5 z 5

Tato kniha je za mě velmi povedená, myslím, že o těchto věcech by se mělo stále mluvit a tato knihu celou situaci vykresluje ne až tak drastickým způsobem, proto se dá, alespoň za mě trochu lépe číst..

betička
28.01.2020 5 z 5

Úžasná kniha, která popisuje hrůzu holokaustu aniž by je zbytěčně popisovala detailně. Krásně popsána snaha přežít a nalezení lásky i v těchto šílených podmínkách.

tezzpoletsar
28.02.2020 5 z 5

silný, hezký příběh, až se člověku nechce věřit, že tohle všechno někdo zažil za jeden život... určitě stojí za přečtení.

Annabelka
18.03.2020 5 z 5

Pěkná kniha podle skutečné události. Chvilkami se mi zdálo až neuvěřitelné, že ve spoustě chvílích vůbec mohl přežít. Včetně připomínámí červené knihovny. Každopádně kniha vtáhne do děje a pěkně se čte

Renáta41
22.03.2020 5 z 5

Velice čtivá kniha, chvílemi psaná až moc hezky, ale rozhodně stojí za přečtení.

IvanaM
02.05.2020 5 z 5

Kniha přečtená za 2 dny. Neuvěřitelný příběh, dle skutečné události! Čistota lásky, bezmezná víra a velká naděje, i přes krutosti války.

pestas
04.05.2020 5 z 5

Precteno temer jednim dechem. Lale mi byl povahove hrozne sympaticky. Silny pribeh plny hruz, lasky, odhodlani....

Nany_cz
09.09.2020 4 z 5

Velmi špatně se mi čtou knihy s tématikou koncentračních táborů a tak jsem dlouho zvažovala, zda si tuto knihu přečíst. Avšak po přečtení jsem velmi ráda, že jsem sebrala odvahu.
Líbilo se mi, že i přes veškeré hrůzy, které si musel prožívat, dokázal Lale riskovat svůj život pro pomoc ostatním. Co bych ale v knize s touto tématikou opravdu nečekala, je láska. Především proto, že v tak hrozném prostředí, kdy vězni netušili zda se dožijí dalšího rána, měli někteří vůbec na lásku pomyšlení.
Z celé knihy mě pak zaujala a utkvěla mi v paměti věta, kterou Lale uvedl: "Pokud se ráno probudíš, pak je to hezký den."

klarkys
23.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Bála jsem se, že není vhodná doba na čtení knihy s tímto tématem, ale bylo to napsané tak, že situace, ze kterých vstávají vlasy, zůstaly nepopsané a nevysvětlené.
Život v koncentračním táboře byl pro Lalea asi o něco snesitelnější, jako tatér měl možnost pomáhat lidem a udržet naživu sebe i svou lásku.
Přišlo mi, že konec byl odvyprávěn moc rychle a nahrubo, kdoví, jestli spisovatelkou, nebo samotným hlavním hrdinou.

Knihomolka97
30.03.2022 5 z 5

Mé hodnocení nebude nijak dlouhé, protože netřeba mnoho slov. Velice silný příběh, který mě chytil za srdce. Některé scény mě dost znechutily, jiné zase dojaly. Smutné a krásné zároveň. Chvilkama jsem i neudržela slzy.
Lale měl sakra štěstí, co si budeme. Ale jeho odhodlání pomáhat druhým bylo úžasné a obdivuhodné. Hned bych některým lidem dala tuto knihu přečíst...

jajcak
13.07.2022 3 z 5

Souhlasím s názory některých čtenářů, že události v knize jsou mnohdy popisovány velmi nevěryhodně. Ačkoli je to kniha založená na skutečnosti, právě toto mi při čtení vadilo. Jinak se četla hezky, je psána poutavě.

Veronika_1998
19.06.2020 2 z 5

Knih o 2. světové válce mám dost načteno, takže tato kniha je pro mě průměrná. I když byl příběh čtivý, některé situace mi přišli neuvěřitelné. Ovšem je to silný příběh o lásce, kterým jsem to přála.

Ehwaz
29.06.2020 3 z 5

Opět jsem na rozpacích. Dobrá kniha mne má rozplakat, rozesmát, rozesmutnět... má ve mně vzbudit emoce. Příběh mi při čtení musí být vidět na tváři. Tato kniha je fakticky zajímavá, ale po stránce emocí absolutně studená. Jakoby ji psal někdo, koho se vůbec netýká, koho téma vlastně ani nezajímá. Jen do jakési literárně dobré podoby shrnul fakta získaná z vyprávění. Čte se dobře, ale pod kůži se nezaryje. Poučila mne, ale nenadchla... možná jako scénář k filmu podpořený především obrazy...

KnihoholkazOv
29.01.2022 2 z 5

Přibližně od poloviny jsem měla hodně velký problém knihu dočíst. Příběh mi přišel, až příliš přibarvený, chvílemi jako by do něj zasáhli scénáristé z Hollywoodu. Přečetla jsem desítky knih na tohle téma a tahle je jedna z mála, které mě absolutně neoslovily.

_Brunetka_
20.07.2022 4 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

Tohle je, zdá se mi,pořád hodně diskutovaná knížka. Takže pojďme můj názor zařadit buď do příznivců nebo odpůrců. A za pomyslných zvuků famfár říkám,že jsem 101% příznivec. A teď už na vás budu chrlit plusy. Tahle knížka navzdory mým obavám (slyšela jsem,že se někomu četla špatně) byla až luxusně čtivá. Vážně tam nebyly žádné pomalé rozjezdy a žádné dlouhé a utahané popisné pasáže. Chytlo mě to od prvních stránek a vyplivlo až na konci. Navíc já jsem velkým milovníkem 2.světové války v knihách,takže tohle pro mě byla víceméně nutnost. Dále oceňuju to,že je to na motivy skutečného příběhu,cítíte se tomu podle mě tak nějak blíž. A Lale? Toho jsem si maximálně oblíbila, mně se tak strašně líbil ten jeho optimismus v každé situaci,ochota,kterou choval k ostatním vězňům a taky ta naděje,které se nehodlal vzdát. Zároveň nemyslel sám na sebe a riskoval kvůli pohodlnějšímu pobytu vězňů v Osvětimi/Březince svůj život. Chvíli jsem si myslela,že i přesto bude tahle knížka mít trochu nižší hodnocení,protože jsem se obávala,když už se tam objevovalo větší množství lásky,že to bude vážně jen o tomhle. Spletla jsem se ale a byla nám dávkována a vyvažována s ostatním skvěle. Líbila se mi její nezničitelnost. Někdy mi však i běhal mráz po zádech,protože pořád tam ta ,,krutá realita“ války byla. Občas mi i trochu zaslzely oči. A myslela jsem si,že tuhle knížku budu hodnotit o trochu níž,než bude mé finální hodnocení,ale osudy postav zmíněných v knize,doslov a poznámka autorky to zase o něco vyšvihly. Konec se mi taky líbil. A tuhle pro někoho méně uvěřitelnou (podle mě měl štěstí v neštěstí) nebo někým označovanou,,červenou knihovnu" (což už není názor, ale hovadina, nezlobte se na mě) knížku, pro mě však smutnou a dechberoucí,která mě vzala za srdce, hodnotím velice pozitivně.