Tázání po nemožném
Jiddu Krišnamurtí
„Krishnamurti vyslovil nejvyšší poselství svého díla již v mládí. Jeho cílem je osvobodit lidstvo od zničující podmíněnosti myšlení, soustředěného jen na sebe, která vede k zotročování, k absurditě, k ničení, k neštěstí a žalu. A pokud se neosvobodíme od této podmíněnosti, žádná jiná svoboda nemá vůbec smysl.“ – David Bohm... celý text
Netvrdím, že jsem všechno pochopila, ale hlavní myšlenku asi chápu. Stále mi ovšem zůstává mnoho otázek. Toto není kniha, kterou si lze jen přečíst, odložit a čekat, že z ní budete mít užitek. Proces pozorování bez analýzy přináší klid, vnímavost, ale je to o praxi a hledání.
Tento člověk, byt mu úplně do hloubky nerozumím, působil na mé myšlení jako afrodiziakum. Někde jsem četl, že když v 80 letech umíral, že jeho učení skoro nikdo nepochopil.
1999 | Krishnamurtiho deník |
1997 | Volnost, která neví |
1995 | Tázání po nemožném |
2013 | Svoboda na počátku i na konci |
2021 | Co děláte se svým životem? |
Krišnamurti se s nikým nemazlí, jeho slova jsou ostrá, možná ne moc jasná na první čtení, mně pomohlo přečíst si komentáře o něm a o jeho učení od jiných autorů, teprve pak mi některé jeho myšlenkové zkratky přišly jasnější. Související je dílo autorů - P. Bruntona, F. Drtikola, E. Tomáše, zejména pak Mahárišiho - ale i současníka Tolleho.