Temná dáma
Nora Roberts
Miranda Jonesová má všechno: je chytrá, krásná a vybudovala si skvělou kariéru ve světě výtvarného umění. Její srdce je však zamčeno tak pevně jako umělecké dílo v muzeu. Kdo ho dokáže otevřít? Snad jedině zloděj.Mistrovské dílo z doby renesance nebo jen padělek? Výzkumné pracoviště ve Florencii pověří doktorku Mirandu Jonesovou, přední specialistku v oboru, aby ověřila pravost nového nálezu, skvostné bronzové sošky záhadné dámy. Brzy však nejde jen o sošku, ale o Mirandinu kariéru a dokonce o život. Miranda však získá nečekaného spojence... ... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 1999 , AlpressOriginální název:
Homeport, 1998
Kniha byla velmi dobrá i když jsem od začátku tušila kdo zatím vším stojí,tak stala za přečtení
Myslela jsem si, že mám od Nory Roberts přečteno vše a vida, Temná dáma mi nějak unikla. Kniha z roku 1999 přenáší čtenáře do atraktivního prostředí. Romantický příběh s detektivní zápletkou se točí kolem renesanční sošky Temná dáma. S knihou si trochu zacestujete po několika místech v Americe a po Florencii. Ocitnete se v galeriích, laboratořích, krásném starém domě, prožijete chvilky napětí. Budete fandit zloději :-), užijete si romantiku. Prostě dobrá volba pro chvíle oddechu.
Zajímavé čtení a celkem neuvěřitelná zápletka. Miranda Jonesová sice měla pro pachatele "všechno", jako krásu, vzdělání, kariéru, bohatství....., ale kdo znal Jonesovi starší, by o tohle "všechno" nestál. Takové rodiče aby pohledal. Ale naštěstí tu byl bratr Andrew a babička Amélie. U Ryana jsem si občas říkala, co to je za týpka, ale upřímně pobavil a je jen škoda, že tam nebylo více jeho temperamentní rodinky. :)
Dostala jsem všechno, pro co jsem přišla. Nic víc, nic míň. Romantiku i napětí. Chvílemi jsem se nudila a chvílemi se nemohla odtrhnout. Zajímavý námět s překvapivým koncem.
Moc pěkný příběh. Sice ta zápletka byla trochu přitažená za vlasy, ale když se nad to člověk povznese, bylo to skvělé.
Miranda byla strašně tvrdá, ale mohla za to nestabilita a nezájem rodiny. Ryan byl vtipný a pohotový, měl naopak úžasnou rodinu (a moc mě mrzí, že neměli více prostoru) a s Mirandou to vážně uměl. Moc se mi líbila ta vedlejší dějová linka s uměním a s ostatními postavami.
Ten začátek na mě působil až moc depresivně, kvůli všem napjatým vztahům, občas jsem se i zasmála. Byl to moc zajímavý a povedený příběh, z těch lepších od Nory Roberts.
Zatúžila som trochu po oddychovej literatúre a povedala som si, že skúsim dať ešte jednu šancu NR.
Napodiv ma tentokrát príbeh inteligentného zlodeja a doktorky histórie celkom zaujal. Dej mal spád, dobre vystupňovanie okorenené napätím, romantikou ale aj vtipom. Počas čítania som sa nenudila a celkom dobre pobavila na niektorých scénach.
Miranda mi zkraje přišla hrozně fajn, tedy až do seznámení s Ryanem, kdy se v mých očích začala chovat jako pipka. Ona za to nemůže. To paní NR. Nejdřív si dá tu práci, že ji vylíčí jako ženu s mozkem a pak hned od 5. kapitoly je z ní žena, která muži, kterého vidí podruhé v životě nedá jen proto, že to po ní nechtěl. To jsem si nevymyslela, berte tu informaci klidně jako spoiler.
Jakmile jsem byla ochotná ignorovat erotické náznaky v každém druhém řádku, pipka se vytratila a začal se pod tím rýsovat docela fajn příběh, napsaný s nadhledem, vtipem a velikou laskavostí. A paradoxně úplně nejvíc mě odbourala právě předehra k první opravdu milostné scéně, takže jsem jako dobrou lekci nejen dostala svou dávku odříkaného krajíce, ale navíc mi ten krajíc i chutnal.
A literárně jsem se zamilovala do Annie.
Není pochyb, že NR je ve svém oboru hodně vysoký level. Knihy tohoto žánru sice nevyhledávám, ale když o nějakou dobrou zakopnu, klidně jí tu 5 dám
Jedna z knih od mé oblíbené autorky, kterou bych si přála po čase přečíst znovu. Příběh je přiměřeně napínavý, hrdinové sympatičtí a romantická linka tak akorát k odpočinku. Z autorčiných starších knih tato patří k nejlepším. V rámci žánru určitě doporučím.
NR mě zatím nikdy nezklamala a Temná dáma se opět řadí k těm jejím velmi povedeným. Zajímavý detektivní příběh tentokrát opět z úplně jiného prostředí - výtvarné umění, umělecké galerie, ověřování pravosti uměleckých děl i krádeže na zakázku. Jako vždy velmi sympatická ústřední dvojice( Ryan- tak trochu Roarke?) ale i příběh té vedlejší dvojky mě bavil.Doporučuji.
Vždy když je detektivní zápletka snažím se určit kdo by to mohl být. U této knihy jsem si vůbec nebyla jistá, ale měla jsem takovou intuici, že vrahem je...... a to se dočtete v knize. Opět od této autorky skvěle provedený příběh.
Start byl dost zajímavý, ovšem následujících přibližně 60 stránek mě kniha nudila a já se nutila do čtení. Pak to začalo být konečně zajímavé a příběh dostal dobrý spád. Mám ráda dějiny umění a renesance je můj oblíbený sloh. Těšilo mě číst o umělcích té doby a o světě výtvarného umění. Libili se mi oba hlavní hrdinové, chemie mezi nimi byla skvělá. Nedokázala jsem odhadnout kdo je pachatel a konečné rozuzlení mne překvapilo.
Perfektné. Ani neviem, prečo som túto autorku doteraz obchádzala. Ak má aj ostatné knihy tak dobré ako túto, tak ju asi začnem čítať.
Kniha se mi moc líbila, dobrá taková "romantická detektivka" s prvky humoru - prostě super, přečteno za chvíli =) mohu jen doporučit
Jedna z těch lepších knížek od této autorky. Napínavý děj, který člověk přečte jedním dechem.
Další z autorčiných povedených románů. Dokonalá detektivní zápletka s romantikou. Mohu je chválit. :)
2000 | Smrtící nahota |
1997 | Nebe mé lásky |
2000 | Past na dobrodruha |
1997 | Zrozená z ohně |
2011 | Kouzlo okamžiku |
Temná dáma je vzácná soška, jejíž pravost má ověřit doktorka Miranda Jonesová. Než dojde k potvrzení je vládní zakázka zrušena a soška prohlášena za padělek. Pověst Mirandy je v ohrožení a to je teprve začátek napínavého příběhu z prostředí muzeí a institucí zabývajících se uměním v Itálii i USA. Krádeže, padělky, vraždy - jak spolu souvisí a jde o osobní pomstu Mirandě nebo jen o peníze? Do příběhu je zapleten i profesionální zloděj umění Ryan Boldari.
Četla jsem od Nory už lepší knížky, tohle je spíše průměrná detektivka. A bohužel mě chvílemi iritovalo Ryanovo chování, za to dávám body dolů.