Temná hmota

Temná hmota
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342007/bmid_temna-hmota-1U4-342007.jpg 4 1331 1331

„Si spokojný so svojím životom?“ To sú posledné slová, ktoré Jason Dessen počuje predtým, ako ho omráči únosca… Predtým ako sa prebudí pripútaný k nosidlám, obklopený ľuďmi odetými do protichemických skafandrov… Predtým ako sa nejaký muž, ktorého v živote nestretol, usmeje a povie: „Fakt sa teším, že ťa znovu vidím, kamarát.“ Vo svete, v ktorom sa Jason zobudil, sa jeho život odvíja úplne inak ako v tom, v ktorom žil dovtedy. Jeho manželka nie je jeho manželkou. A ich syn sa nikdy nenarodil. A on nie je len taký hocijaký univerzitný profesor, ale oslavovaný génius, ktorý vytvoril prevratnú vec – niečo, čo hraničí s nemožným. Ktorý svet je skutočný? A ak svet, ktorý si Jason uchováva v spomienkach, naozaj existuje, ako sa potom dostane späť k svojej milovanej rodine? Odpovede na tieto otázky dostane Jason až počas šokujúcej cesty, pričom bude musieť čeliť svojej najtemnejšej stránke a bojovať so zdanlivo nepremožiteľným, desivým protivníkom. Blake Crouch, autor úspešnej trilógie Wayward Pines (Mestečko Pines), tentoraz skúma hranice žánru sci-fi prostredníctvom kvantovej mechaniky a teórie o alternatívnych svetoch. Tempo románu – ako je u tohto autora zvykom – plynie závratne. Je to strhujúci, a pritom hlboko ľudský príbeh o najdôležitejších rozhodnutiach v našich životoch a o tom, čo sme schopní urobiť, aby sme naplnili svoje sny.... celý text

Literatura světová Thrillery Sci-fi
Vydáno: , Zelený Kocúr

Dark Matter, 2016

jirimatejka
20.06.2022 5 z 5

Velmi dobré, určitě lepší než byl Zhroucený čas od téhož autora. Zprvu se zdálo, že tam bude moc dějových linií a bude těžké to usledovat, ale nakonec to vykrystalizovalo v jednu a stálo to za to. Zajímavé zamyšlení nad tím jak člověk žije svůj život a jestli by jiný nebyl lepší. Malinké překvapení ze samotného konce, ten mi nepřišel úplně skvělý, ale kniha jako celek výborná.

JerryDexter
14.05.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetl za den. Druhá půlka byla tedy solidní jízda. Možná jsem čekal malinko jiný konec, ale ve finále jsem spokojen. Tenhle příběh doporučuju všem milovníkům cestování mezi světy, tady si ho užijete dostatek.

nechapacka84
08.03.2022 3 z 5

V sci fi mátě knihy ktoré, si daju záležať na tom aby ich svet pokial čo možno najviac držal prírodných zákonov, tak ako ich poznáme. (Mise Saturn) Potom tam máte knihy ktoré si s vedou nelámu hlavu ale tie nezmysli maju celkom pekne vymyslené. (Hyperion) No a bohužiaľ máte i knyhy ako temná hmota, u ktorých nielen že ste nútení HLAVNĚ NEPREMÝŠLAŤ O TOM JAK TO ŽE SI KOCKU NIKTO V INYCH REALITÁCH NIKDY NIKTO NEVŠIMOL.. ale tiež si vlastne kladiete otázku. PREČO JE TO VLASTNE SCIFI?? *2,5/5
Zaujmavé komentáre: Werkrider, Lenza

samkko
06.03.2022 4 z 5

Když přehlédnu hlavní zápletku, která je neuvěřitelně nereálná, dostanu brilantně napsanou knihu u které se budu bavit.

Biba_with_Book
24.02.2022 4 z 5

Zajimave..a svym zpusobem desive. Chapu poselstvi knihy, ale priznam se, ze by me zajimalo videt verze sama sebe; kam by se muj zivot ubiral v ruznych zivotnich etapach a po ruznych rozhodnutich.

Rassmussen
17.02.2022 5 z 5

Jsem naprosto ohromený! Od autora mojí oblíbené knižní i seriálové trilogie Městečko Wayward Pines jsem očekával hodně a přesně toho jsem se i dočkal. Temná hmota je po vypravěčské stránce dovedena k absolutní brilantnosti! Děj nádherně graduje a nemáte čas se ani na minutu nudit. Byla to fenomenální jízda na literární horské dráze. Ukázkově napsané inteligentní sci-fi! Vícero z Vás kritizuje závěr knihy. Podle mě ale ne tak docela oprávněně. Konec byl logickým vyvrcholením celého příběhu a jinak to snad ani nemohlo dopadnout. Takže tuto knížku Vám všem důrazně doporučuji! :-)

Arcisit
14.02.2022 3 z 5

Nevím proč, ale pro mě předvídatelná kniha, od začátku jsem odhadl co se děje a bohužel tím se to i celé dost táhlo. Konec zbytečně rádoby dramatický. Asi bych měl přiznat, že jsem to četl po Bobiverzu tato scifi je o dva řády výše a možná proto na mě tahle kniha velký dojem neudělala, vyloženě špatná není, ale bůhví co také ne...

Dandy1
27.01.2022 4 z 5

Výborně zpracované téma. Všichni jsme tam kde máme být. A nepřemýšlejme co by, kdyby...

Zzuzzka
15.01.2022 5 z 5

Dobrá kniha...nemá veľa strán, prečítala som za 1 deň, len ku koncu poradím vypnúť logiku a veľmi sa nezamýšľať. Nepíšem prečo, aby som nespoilerovala.
Zaujímavý námet, tak ma to vtiahlo do deja, že pri čítaní som mala pocit, akoby som sledovala film

jarynek
31.12.2021 4 z 5

Ačkoliv se základním motivem nejedná o úplně originální motiv, kniha mne rychle vtáhla do děje a první půlka mne hodně bavila. Vyprávění má spád, pořád se něco děje a ani jsme nenarazil na něco, co by mne v logice příběhu nějak zvlášť bouchlo do očí. Ale druhá půlka se začala trochu zadrhávat a ke konci toho na krátkém rozsahu chtěl autor stihnout nějak moc a začal až příliš kombinovat, což bohužel úplně z mého pohledu neukočíroval. Zase tady platí, že někdy méně je více.

parxel
23.12.2021 3 z 5

Jak je u Blaka Crouche obvyklé, je i tato kniha chytlavá a má rychlý spád. Zároveň má ovšem hodně logických chyb. Jednak název vůbec nedává smysl. Téma totiž mnohem více souvisí s kvantovou fyzikou a s teorií paralelních světů a nikoliv s představou temné hmoty. Tohle je ovšem jenom takový kosmetický detail.

Nemohu se ovšem ubránit dojmu, že se hlavní hrdina od počátku chová značně paranoidně. Místo toho, aby jednal chytře a zpočátku tak trochu "našlapoval", než zjistí co se ve skutečnosti děje, tak se hned vrhne po hlavě do akce. Zkrátka v tomhle mi příběh moc neseděl.

Podle mého názoru je Temná hmota průměrná kniha, která je sice čtivá, ale v některých místech logika příběhu trochu drhne. Chápu, že tohle je autorův styl, ale já bych zkrátka čekal více nápaditosti. Dávám tři hvězdy.

Hellrampage
17.12.2021 4.5 z 5

Veľmi dobrá kniha o paralelných svetoch a cestovaní medzi realitami. Už od začiatku to má spád, kniha sa veľmi dobre číta a aj keď rieši tak komplikovanú otázku multivermírov, zostáva jednoduchá a ľahko pochopiteľná. Výborná na zamyslenie, čo keby som sa v živote rozhodol ísť inou cestou. Túto otázku si takisto kladiem skoro stále. Do absolútneho hodnotenia mi tam chýbal lepší záver ale knihu by som odporučil každému, koho zaujíma multiverse. 90%

pavel.2
08.12.2021 2 z 5

Příjemné počtení, děj běží rychle...
SF zápletka, ze které se klube akčně-romantický román. Že to zní jako něco, co v důsledku v paměti zrovna neuvízne? Ano, je to tak...
Co jsem očekával, bylo něco ve stylu Proud času od M. Crichtona (ten má prosím nižší hodnocení než toto, i když já bych Proud času jednoznačně hodnotil řádově výš. Nebo kdybych chtěl emočně strhující romantiku, zhltnu Sophiinu volbu - opět špičkové počtení). Zde se vychází z nekonečného množství paralelních světů, ale vše je už tak nějak hotovo, jedinou záhadou k vyřešení je jak se dostat domů za svou láskou.

monushka
24.11.2021 4 z 5

Obdivuji autora za to, že se během psaní neztratil v jakékoliv realitě. Nikdy jsem nečetla žádnou knihu podobnou této. Byla super!

boruf
30.10.2021 5 z 5

Původně jsem se do této knihy ani nechtěl pouštět, ale jsem rád, že jsem to nakonec udělal a začal číst.
Po přečtení pár stránek mě příběh chytil a postupně mě tak vtáhl do děje, že jsem nemohl přestat číst, dokud jsem knihu nedočetl až do konce.
Skvěle napsané. Jistě, pár chybiček by se našlo, ale je to prostě tak skvěle napsané, že jsem doslova hltal stránku za stránkou, jen abych se dozvěděl co bude dál.

pupopony
26.10.2021 5 z 5

OOOO - úžasné

Naraca
21.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Super počtení, hodně by mě zajímalo, kde se nakonec usadí. Nicméně jsem našla jednu, pro mě významnou díru.

Nevím jestli to tu už někdo psal, ale nejde mi do hlavy, jak je možné, že se z krychle nesypou další J2. Pokud se J "originál" na konci objeví v takovém počtu, není možné, aby se totéž nestalo už předtím i J2. Oba přeci hledali totéž...

Arev122
03.10.2021 5 z 5

Čtivý sci-fi román, kde hlavní hrdina musí projít několik různých paralelních světů, aby se mohl vrátit ke své rodině. Ale i s ní pak musí v nějakém dalším paralelním světě zmizet.

megamysl1901
12.09.2021 5 z 5

Moje první zkušenost s autorem a naprostá paráda. Jeho styl psaní se mi moc líbí. Napínavé a zároveň děsivé. Určitě si přečtu i další jeho knihy. 100% doporučuji a hodnotím 5*.

ZaS
06.09.2021 4 z 5

Z mého pohledu je to taková literární horská dráha - začátek pomalý, ale před půlkou se to zlomí a nastává parádní jízda zakončená takovým pomalejším dojezdem na vydechnutí.
Aplikováním teoretické fyziky do děje to silně připomíná Liou Cchi-sinovu trilogii Vzpomínky na Zemi. Jedinné co mi mírně vadilo je neustálé rozpitvávání osobních vztahů, ve kterém seodráží dekadence americké společnosti.
Povinná literatura pro všechny milovníky staré hry na 'co by bylo kdyby...'