Temná láska

Temná láska
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475364/bmid_temna-laska-dJA-475364.jpg 4 34 34

Autobiograficky působící zpověď o životě jedné ženy, o kontrastu nenaplněných ideálů a neutěšené reality. Hrdinka přichází na svět se syndromem nechtěného dítěte úspěšných rodičů a záhy ztrácí veškeré iluze o světě. Neomylně pokračuje v sebezničujícím procesu sňatkem s dominantním sobcem, obklíčena bezcharakterními jedinci v čele s vlastním bratrem. Oč větší naděje na smysluplný život přichází s mateřstvím, o to depresivnější je pozdější zklamání vrcholící dceřinou drogovou závislostí. A když k tomu všemu přičteme tíživou bezduchost moderní společnosti, řízené touhami z thymolinových reklam, nezbývá než pobyt na tomto bezútěšném světě prostě přetrpět. A zejména toto pravidlo platí pro ženy - silný feministický akcent zkrátka nelze v textu přehlédnout. Bezvýhradně negativistická, ale výrazově bohatá a pocitově přesvědčivá kniha.... celý text

Přidat komentář

RonnieSmithx
05.05.2024 4 z 5

anxious attachment girlies rise up
(not me tho)

RonnieSmithx
19.12.2022 4 z 5

Poslední část knihy nesoucí název Konec začíná větou „… tak vidíš, že to nebolelo.“ Bohužel ale já něco takového tvrdit nemohu, protože mě ironicky dočtení tohoto díla bolelo. Knížka není mým šálkem čaje, nedokázala jsem se do ní vžít a měla jsem těžkou chvíli snažit se u čtení udržet pozornost. I přes to, jak je kniha útlá, jsem měla problém se dostat ke konci.

Edit: Jen jsem to nepochopila


GabrielleT.
27.12.2021 3 z 5

Přestože už problém vystižený v knize nevnímám jako aktuální (což může být velmi subjektivní dojem ovlivněný mou sociální bublinou), se mi kniha líbila. Obrazy ze života ženy byly živé, apelující. Pocit, který ve mě kniha zanechala, je asi především soucit smíšený s hrůzou z degradace, kterou autorka zviditelnila po odstranění vnějších vrstev člověka - a to jak muže, tak i ženy.

Dimas
14.09.2016 odpad!

Knihy čtu do konce. Tohle bylo hotové utrpení. Příliš symbolů, krátké trhané věty. Není to má krevní skupina.

adriane9
03.08.2016 4 z 5

Mám pro Berkovou slabost už díky povídce z edice "Už tě nemiluju", ale tahle kniha je pro mě top. Mám obecně velmi bujnou fantazii a to srovnání s tvorem jako ženou v první části knihy bylo strašně silné a emotivní. Možná jsem se do toho vžila až moc, možná jsem se ztotožnila, ale o tom přece knihy jsou. Najít si svou část, kus co se zalíbí a pamatujete si ho navždy. Doporučuji čtenářům, co dokáží velmi dobře fantazírovat :-)