Pistolník
Stephen King
Temná věž / Temná veža série
V první knize ze skvělé série představuje S. King jednoho ze svých nejtajemnějších hrdinů, Rolanda z Gileadu, posledního pistolníka. Je to znepokojivý charakter, samotář putující po fascinující cestě dobra a zla. V pustém světě, který děsivě obráží náš vlastní svět, Roland pronásleduje muže v černém, setká se zde s přitažlivou ženou jménem Alice a spřátelí se s chlapcem za Země, kterému se říká Jake. Kniha uchvacuje svým realismem promíseným s přízračnou snovostí. (z přebalu knihy)... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2015 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Gunslinger, 1982
Můj první King! Konečně jsem tenhle milník pokořila. :)
Musím se přiznat, že jsem se nemohla do žádné "kingovky" pořádně začíst. K Temné věži mě přilákal jeden kratičký spot k chystanému filmu. Byla to dobrá volba. Postava Pistolníka mě uchvátila, stejně tak jeho svět.
Ze začátku nebylo lehké se zorientovat, ale stálo za to vydržet. Chcete toho vědět víc a víc, takže další díl je v podstatě samozřejmostí.
Pistolník je neuvěřitelně zvláštní kniha o zvláštním světě. Světě, kterému vládne všudypřítomná krutost. Ne zlá a pomstychtivá, ale smutná, odevzdaná, nevyhnutelná a naprosto samozřejmá krutost, která nikomu nepřijde divná. Tak to prostě je. Do takového světa ses narodil, a jestli v něm chceš přežít, nemáš jinou volbu. Je to zvláštní směs středověku s moderní společností. Dějí se věci, o kterých netušíte, proč se dějí. Setkáváte se s lidmi, kterým nerozumíte. Odkud přišli? Proč jsou takoví, jací jsou? (A pikantní je, že z autorova doslovu vyplývá, že ani on to netuší a že spoléhá na to, že se mu to časem s ubíhajícím příběhem vyjeví.) Jen tušíte, že se muselo stát něco strašného, co všechno změnilo. Ale nevíte, co. Co se stalo, že se Pistolník vydal na cestu za Věží? Co se stalo, že je poslední? Co se stalo, že je všude poušť? CO SE STALO??!! Nedozvíte se to, ale je to všechno tak sugestivně napsané, že vám to nedá a pustíte se do příštího dílu, abyste tomu přišli na kloub. Jako já :o)
Dávám 3,5 hvězdičky. Četl jsem si hodně recenzí celé serie Temné Věže, a vycházelo mi, že první díl je takový "rozjezd" a teprve od druhého dílu to začne pořádně gradovat. První díl jsem přečetl a vrhnu se na druhý díl.
Tak se nam krasne rozjizdi neuveritelna fantasy serie. Ctenar musi pochopit ze to king psal v mladem veku a netusil ze bude vubec pokracovat v pribehu tak skvelem ze vam vyrazi dech.
Magický, velmi syrový příběh Rolanda, posledního střelce, přicházejícího z dávno minulého světa a nadevše toužícího dojít k záhadné Temné věži, mě spolu s ním nutil jít dál a dál za mužem v černém do míst, kde se prolínají různé světy. Pevný bod jsem zachytila v těchto řádcích:
"Chlapec je tvou branou k muži v černém. Muž v černém je tvou branou ke třem. Tři jsou tvou cestou k temné věži..."
King sa o sérii Temnej veže vyjadril, že je to jeho Opus Magnum. Neberiem mu to, ale popravde, prvý diel ma ani trochu nezaujal, napriek tomu som ho prečítal, lebo je to od Kinga. King sa tu však vo svojej typickej polohe výborného rozprávača mihne ani nie na tretine rozsahu - zvyšok je nesúvislý a totálne nekingovský blábol. Príbeh má síce svoju štruktúru, avšak nie je logická - logickou sa možno stane po čítaní ďalších častí a až niekde na konci nám docvakne, čo vlastne chcel autor prostredníctvom Rolanda čitateľovi odkázať. Takto, neuraz sa Stephen, naozaj príbehu nerozumiem - a nie som v tom sám, súdiac podľa množstva iných komentárov.
Pokud s Kingem teprve začínáte, určitě nezačínejte s touto knihou. Upřímně říkám, že nebýt to King, tak dál asi ani nepokračuji. Tři hvězdičky hodně, dvě málo.
Asi jsem tomu ještě nepřišla úplně na chuť....v sérii ale budu pokračovat. Třeba to ještě pochopím...časem.
Poslechnuto jako audiokniha. Občas děj zajížděl do zbytečných pasáží, ale celkově to byla super kniha. Druhý díl mám už předem připravený na poslech tak jdu na to :)
Úžasně vykreslená atmosféra takového, řekla bych, svérázného fantasy, nicméně čím dále jsem se dostávala, tím více mi příběh přišel jako změť nápadů a myšlenek. Bylo toho všeho tak nějak moc.
Na sérii Temná věž jsem se chystala docela dlouho. Nakonec jsem neodolala a chtěla se ponořit do nějaké knihy od Kinga, která bude jiná než ostatní. Po přečtení prvního dílu jsem spokojená. Tak nějak jsem si začátek představovala. Je tam spousta místa pro přemýšlení, zajímavé prostředí, Roland samotný mě bavil, uvidíme, co přinese další díl. Nechávám si v hodnocení rezervu, přece jen je to taková předmluva k většímu celku. Jen lituji, že jsem neměla dostatek času přečíst těch 200 stran na jeden zátah. Na Tři vyvolené si ho rozhodně udělám.
Knižka vyvolává tak trochu zmatek, ale mohu vás uklidnit, že se děj zklidní a ustálí hned na začátku druhé knihy (ovšem ne tak úplně, to si zase můžete být jistí :) ). Roland není typickej a ukázkovej sympaťák, ale to se mi na něm právě asi líbí. Pistolník se nečetl špatně, ale je tu prostě moc otázek. A vy? Buď to vzdáte anebo se vrhnete na další díl a nebudete litovat :)
Je to divný, ale mně se líbila celá série Temná věž :-) A z toho Pistolník za 5 hvězd.
Perfektně to vystihla o něco níže v komentáři Alef. Dávám jí palec nahoru, protože nemám, co bych dalšího doplnil.
Sorry, nikdy ma to nechytilo, nikdy ma to nebavilo. Je samozrejme cítiť, že King mal s týmto krátkym a jednoduchým - a pritom svojráznym a osobitým - príbehom veľké ciele, plány a ambície, ale ide to mimo mňa.
Pro znalce jiných dílů téhle série se zdá být první část utahaně nevyzrálým, lehce zmateným rozjezdem jinak docela zajímavého příběhu. Po několikerém přečtení může s přibývajícím věkem dojít k prohloubení jistého porozumění, to když nás trochu popadne symbolika nastiňovaného. S přispěním nějaké té intelektuální zkušenosti snad spatříme v pistolníkově putování za věží oproštěném od různorodých morálních hodnot pravou povahu ambiciózní životní snahy. Zjistíme, že je typická svou expandující vůlí k životu tolik ohraničenou vědomím neodvolatelnosti smrtelného konce.
Táto kniha ma ťažkým spôsobom minula. Na oltár budovania atmosféry je obetovaný akýkoľvek zrozumiteľný dej. Máme tu síce putovanie pištoľníka za mužom v čiernom, ale o príčinách tohto prenasledovania sa nedozvieme takmer nič. Temná veža je tiež len enigmatický cieľ na horizonte, o ktorom ani Roland nevie povedať prečo sa za ním ženie. Metaforické opisy a flashbacky mi síce prišli spočiatku zaujímavé, no bez poriadneho príbehu som pomerne rýchlo skĺzol do nudy a čítanie mi išlo zťažka. Do ďalších dielov idem len kvôli tomu, že podľa ohlasov sa prvá časť série vymyká (aj kvalitatívne) zvyšku. 4/10
Netušila jsem, že King napsal i fantasy. Ta to knížka mi byla doporučena a musím říci, že nic takového jsem ještě nečetla. Jsme zvědavá co další dily. Od Kinga jsem se snažila přečíst To, začala jsem asi 5x a došla k 60 stránce a odložila. Takle knížka mě ale zaujala.