Ten, kdo stojí v koutě
Stephen Chbosky
Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskyho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše – máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze. Zdroj: slovart.cz... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2012 , BrioOriginální název:
The Perks of Being a Wallflower, 1999
Tahle kniha mi pomohla cítit se nekonečně.
Vnímat to, co se okolo mě děje, a brát to prostě tak, jak je.
Hlavní postava Charlie je neskutečně inspirativní, obdivuju to, jak jej autor vykreslil a ukazuje svět jeho očima.
Těším se, až si ji jednou přečtu znovu.
Knihu jsem právě dočetla podruhé a nemůžu uvěřit, že jsem zapomněla, jak je skvělá.
Čte se velmi snadno, bez námahy jsem se ponořila do Charlieho hlavy a viděla svět jeho očima. Jazyk není vůbec náročný, což dle mého názoru ale neubírá na literární hodnotě - přecijen čteme v podstatě deník neurodivergentního teenagera, není na místě očekávat hluboké jazykové hrátky.
Na jednu stranu jednoduchý nenáročný coming-of-age román, který se čas od času dotkne vážných osobních témat. Na druhou stranu nás může už ubíjet, jak Charlie po celou dobu _jen stojí v koutě_ a je jen pozorovatelem svého života, namísto toho, aby v něm hrál vlastní roli. Líbí se mi metafora, kdy si postavy mixováním hudby v podstatě vyznávají lásku a náklonnost.
Líbí se mi malé poznámky o životě utrousené mezi odstavci, úderné a trefné. Neříkají nic nového, ale ta prostost a nevinnost, se kterou jsou předneseny, jsou úsměvné a pozoru hodné. (Každý přijímá jen takovou lásku, kterou si myslím, že si zaslouží.) (Na mámině kabelce je skvělé, že je jedno, co zrovna potřebuješ, protože ona to má.)
Necítím se po přečtení obohacena o nějaké zásadní poselství, ale můj svět je po přečtení krásnější. Příště, až jak se k ní za několik let zase vrátím, si ji chci přečíst v originále
Dílko o období života, kdy končí dětství a začíná dospělost. Plné objevování, zranitelnosti, překvapení a nostalgie. Zajímavé podání ve formě dopisů příteli (je zřejmé o koho se jedná), hodně otevřené povídání. V každém slovíčku je upřímnost a mírná naivita která k tomuto období života patří. V polovině světa (včetně krajiny v EU) se jedná o zakázané čtení, co jen podtrhuje jeho význam a smysl.
Krásná knížka, rozhodne jedna z mych nejoblibenejsich, měla jsem ji pujcenou, ale líbí se mi tak moc že si koupím svůj vlastní výtisk.
Po shlédnutí filmu jsem si prostě musela i přečíst knihu. Jedna z nejlepších, co jsem kdy četla. Nemá chybu. Pokud teda nejste úplně na vážná témata, asi to pro vás může být trochu náročnější. Ale myslím, že je to jedna z knih, co by si měl alespoň jednou přečíst každý.
Čteno v originále:
Za mě jedna z těch knih, který si každý musí přečíst. Úžasná kniha plná zajímavých myšlenek a emocí. Celá kniha je psaná formou dopisů, na což jsem si sice chvíli zvykala, ale ve výsledku jsem to velmi ocenila, dodalo to knize na originalitě a pomohlo to hlouběji pochopit Charlieho pocity. Prostě naprosto skvělá knížka, které na mě určitě zanechala velmi silný dojem. Jo a pro zájemce, existuje i film a ten je také velmi moc dobře provedený ;)
Nevím proč, ale od knihy jsem podle hodnocení čekala víc. Samotný příběh špatný rozhodně nebyl, ale chyběla mi tam nějaká větší zápletka a velké vyústění či vyvrcholení na závěr. Čekala jsem, že se dozvíme komu Charlie ty dopisy psal.
Srdcovka! Kniha se četla naprosto sama, Charlie mi připomínal vyjadřováním autistického Sama ze seriálu Atypical. Bylo to osobní, samozřejmě jsem brečela. Kniha byla i zfilmována a taky stojí za to!
Zvláštna kniha. Napísaná tak jednoducho no na postave Charlieho od začiatku cítiť, že nepôjde o žiaden prvoplánový príbeh. Premýšľavý, druhým načúvajúci, knihy čítajúci chalan asi nie je prototyp bežného teenegera. I keď, občas som si hovorila, že tak z tohto som už vyrástla, potom to ale zakorunoval silný záver. Len mi je ľúto, že mi kniha ušla v mojich -nástich, zaujímal by ma môj vtedajší pohľad.
A odkazy autora na ďalšie knihy a hudbu boli príjemným bonusom.
Zřejmě nejsem cílová skupina, takže možná nebude moje hodnocení dvakrát relevantní. Knihu jsem četla proto, že jí můj třináctiletý syn dostal jako povinnou četbu a odmítl knihu číst, protože se v ní píše o drogách, homosexualech, sexu a znásilnění. Byla jsem úplně paf a tak jsem knihu přečetla. Nevím, za mě to klenot knihovny není a skutečně mě fascinuje, že někdo vybral takovou hruznost jako povinnou četbu pro třináctileté...Jsem "Husakovo dítě" a jsem za to ráda, protože Malého Bobše a Lovce mamutů považuji za daleko hodnotnější čtení...politicky korektní možná nejsou, ale alespoň mají nějaký obsah i odkaz. Za mne tuhle knihu nedoporučuji.
- svou přítomností, lehkou naivitou a vtipem mě Charlie zasvěcuje do svého života
- forma dopisů, kterou je knížka psána je svou monotóností hezky uklidňující
- knížka skvěla zasáhla citlivá místa a ve správnou chvíli rozesmála
Když jsem si poprvé četl anotaci, tak jsem okamžitě věděl, že mi tato kniha sedne. Chbosky totiž ke mně prostřednictvím hlavního hrdiny hovořil podobným, ne-li stejným jazykem. Pár vět a bylo v nich všechno. Těšil jsem se tedy na okamžik, až knihu otevřu a konečně se začtu. Charlieho příběh nezklamal. Ať mi nikdo netvrdí, že toto není alespoň z části autobiografické dílo. Z každého řádku jsem cítil, jak autor své psaní silně prožívá a chce své myšlenky předat těm, kteří umí naslouchat. Toto rozhodně není obyčejný příběh o problémech v dospívání. Tohle je krásná pocta všem outsiderům, kteří (zatím) stojí v koutě, pozorují svět kolem sebe a své pocity dávají najevo pouze skrze různé druhy umění a vlastní mixtapy. Cítil jsem se nekonečně, díky.
Kniha je bezesporu ikonická hlavně díky svému filmovému zpracování, proto jsem ji nějakou dobu odkládala. Musím říct, že mi byla velmi příjemná forma knihy, protože se všechno obešlo bez dlouhých popisných pasáží, na které jsem už alergická. Vypravěč je nespolehlivý , mnoho nám tají, mnoho zkresluje, včetně tedy pohledu na sebe samotného a některé situace, což tedy vyústí velkou pointou na závěr, která je opravdu dechberoucí a nečekaná pro ty, co film neviděli.
Měla jsem však od knihy ještě trochu větší očekávání, je na podobné úrovní jako film, nepředčí ho, proto jedna hvězda dolů.
Kniha mi sedla, skvěle se četla a musím uznat, že se velmi povedla a koncem jen utvrdila moje domnění.
přátelství prvotina zfilmováno americká literatura rodina dospívání první láska střední školy fiktivní korespondence pro dospívající mládež (young adult)
Charlie je moc pěkně napsaná postava, myslím si že každý dospívající člověk by si měl přečíst tuhle knihu, třeba by se jeho/její pohled na okolí změní. Moc se mi líbili reference na knihy které tam byli zmíněny a také i písničky