Teorie lásky
Ali Hazelwood
Elsie Hannawayová žije v multivesmíru: mimo svou (mizerně placenou) práci teoretické fyzičky si vydělává ještě jako falešná přítelkyně. Svým klientům dokáže vyjít maximálně vstříc. Pečlivě vybudované světy se však náhle protnou a vše se začne hroutit… Ukáže se totiž, že Jack Smith, otravně sexy zádumčivý starší bratr jejího oblíbeného klienta, je ten chladnokrevný experimentální fyzik, který nejen že zničil kariéru její nadřízené, ale podkopal i pověst teoretiků po celém světě. A právě on zasedá v přijímací komisi MIT a rozhodne o tom, zda Elsie získá své vysněné místo. Dokáže Elsie odolat Jackovu gravitačnímu poli? Nebo by snad měla uvést do praxe zcela nové teorie o lásce?... celý text
Literatura světová Pro ženy
Vydáno: 2024 , Ikar (ČR)Originální název:
Love, Theoretically, 2023
Začíst se do Teorie lásky byl docela velký oříšek. Na prvních asi 20 stranách se vlastně nic neděje a dostáváme jen dlouhý popis nereálneho ideálu. Sem tam popis i jiných postav a hlavně hrdinky. Po Hypotéza lásky jsem čekala, že popis půjde ruku v ruce se zasvěcením do děje, takže mě to málem odradilo. Když jsem se ale prokousala začátkem, tak to nabralo tempo. Je to šíleně klišé, a nikdo nemůžeme čekat, že existuje takový chlap, jako je Jack. Občas musel člověk protočit oči nad chováním všech postav, a hlavně nad chováním ústřední dvojce. Je škoda, že postavy byly definovány jedním charakterem: ta je ufňukaná a chytrá, ten je sexy a chytrý, ten je zlý, atd. Možná mohly mít trochu větší hloubku, aby s nimi čtenář víc soucítil.
Ale nad tím přehnaným chování musíme přivřít oči, protože upřímně, kdyby to nebylo dramatické a přehnané, a postavy by se chovaly podle reálného života nikoho by to nezajímalo.
Je to prostě fajn oddechovka, která vás chytí a nepustí.
ROMANTIKA? KDE?
Kvůli tomu vědeckýmu prostředí jsem autorku ještě zkusila, ale dostala jsem Hypotézu lásky v bledě modrým a o něco nudnějším provedení. Chlap jako přes kopírák (obdařenej, až to děsí :-D a trapně průhlednej obdivovatel), ženská zase předstírá a lže (kromě toho je geniální, ale nedoceněná, ublížená a chudá). Není mezi nima žádný jiskření a konflikt na konci je totálně vycucanej z prstu.
Hazelwoodové posedlost močením mi přišla jako hlavní téma knihy vedle fyzikálních hlášek, který byly napasovaný na sílu, aby se předvedla. Zvrat byl hodně slabej, sexuální scény taky okopčený z Hypotézy. Humor občas povedenej, ale většinou divnej a úchylnej.
(SPOILER)
Moc vtipně napsaná kniha z vědeckého prostředí o muži snů. Podle influencerky luciezel je Jack chlap, do kterého se čtenářka zamiluje. Chytrý, bohatý, hezký, svalnatý, vtipný, skvělý milenec, zásadový... a co je nejhlavnější: Elsie rozumí víc, než ona sama sobě a stará se o ní.
Ona je milá, hezká, nadějná vědkyně, která se momentálně nemůže věnovat svému výzkumu. Žije bez podpory rodiny, z ruky do huby, v hrozném bytě se spolubydlící a jejím mazlíčkem ježkem Ježky. K vůli mizernému platu učitele si přivydělává jako falešná přítelkyně, aby si mohla alespoň koupit inzulín na diabetes. Notoricky lže všem i sobě.
Díky Jackovy ale konečně pozná, kým doopravdy je. Získá vysněnou práci, přátelé, byt i zdravotní pojištění...
Za mě je Jack až moc dokonalý na to, aby mě uchvátil. Prostě z toho křičí: NEREÁLNÉ! Ale to, jak se o Elsie zajímá, vnímá ji a rozumí jí je vážně rajcovní. Možná by si knihu mohli přečíst chlapi, aby věděli, co ženy chtějí. :-)
Ps: Doteď jsem nečetla nic s obsahem erotických scén, takže pocity mám rozporuplné. Možná, že číst popis něčeho tak krásného a intimního, je na mě moc hrubé a neuctivé. Na druhou stranu je to zábavnější, než si jen domýšlet naznačené.
Nečekala jsem žádnou hodnotnou literaturu s tématy k zamyšlení. Čekala jsem zábavu, romantiku, odpočinek a pohodu a to jsem taky dostala. Ač mě hlavní hrdinka Elsie občas štvala, Jack bych chvílemi nesnesitelně dokonalý, a jedna pasáž knihy interně nazvaná 'duševní blablabla' mě dost nudila, dostala jsem vlastně všechno! Odpočinula jsem si u uvěřitelné romantického příběhu, který se jako bonus odehrával v akademickém prostředí, kde se podle mě můžou dít různé asi ne zrovna pěkné věci. Když si budu chtít oddechnout, vím po které autorce šáhnu. Moje nové guilty pleasure. Děkuji!
Teorie lásky od Ali Hazelwood mě bavila díky své kombinaci vědeckého prostředí a romantiky. Postavy byly uvěřitelné a jejich chemie působila přirozeně. I když děj nebyl příliš komplikovaný, kniha byla skvělým oddechovým čtením s vtipnými momenty a pěknou dávkou emocí. Hazelwood umí skvěle vyvážit humor a citové momenty
(SPOILER)
"Když se tak nikomu neukážeš. Prohra je vždycky bolestná, ale pokud víš, žes ani nevynesla svou nejlepší kartu, je o něco snesitelnější. To je od tebe vážný předpoklad - že moje pravý já je nejlepší karta. A od tebe je hloupé předpokládat, že není."
Moje první knížka od autorky a rozhodně ne poslední. Už dlouho se mi nestalo, že bych obětovala spánek na úkor "romantické knižní lásky". Chcete číst dál a víc, ale zase nechcete, aby to brzy skončilo. Líbilo se mi akademické prostředí, že Elsie nedostala vysněnou práci, která by nutně vedla ke scéně, kde by si to rozdali za katedrou - to byl můj prvotní předpoklad po přečtení anotace. Místo toho dostanete mnohem víc. Příběh, který bude možná trochu jiný než, jaký očekáváte a při kterém Vás občas napadne, jak často jste sami sebou a kdy hrajete předem připravenou roli. Zároveň získáte další jméno na potencionální seznam knižních manželů.
"Líbí se mi vidět tebe. To teda nechápu proč. Mám rád vzácné úkazy."
Knihu jsem dostala od kamarádky, která tuto autorku ráda čte. Já bohužel nejsem cílovka, tedy nebudu ani hodnotit. Nikdy jsem nepochopila, proč určité žánry hodnotí lidé, kteří a priori upozorňují, že je nemají rádi. Já nemohu říct, že bych tento žánr neměla ráda, ale nemám v něm dostatečně načteno, tedy ani nemám s čím srovnávat. Nicméně chci napsat, že autorka píše čtivě a zábavně. Akademické prostředí je bonusem. Takže jsem nakonec ráda, že jsem vyšla ze své komfortní zóny a zkusila něco nového. Rozhodně jsem se dobře bavila.
Další skvělá kniha od mé nejoblíbenější autorky vědeckých romancí.
Tuto knihu jsem měla delší čas v knihovně. Moje rozmlsané, romantické já mělo chuť si toto dílo přečíst hned, co mu přijde do ruky. Avšak čekala jsem na správný okamžik. Ten nadešel a já se konečně cítím zase vědecky, romanticky i z pocitu závisti, uspokojena a ohromena, co všechno je autorka schopna vymyslet.
Ali Hazelwood prostě umí psát knihy, které vás nenutí tolik přemýšlet a prostě si, převážně, užít horskou dráhu neomezeného množství pocitů. Nemohu se dočkat na další její knihy, kde se znovu zamiluju do jejích mužských postav a budu hrdinkám neskutečně závidět.
Další příběh z akademického prostředí a rozhodně nezklamal ! Stejně jako předchozí knihy, které jsem četla od autorky, je tahle velmi čtivá, milá a vtipná ! :)
Fyzika...dalsi veda, ktera jde naprosto mimo me :) a presto jsem si pribeh strasne moc uzila.
Bylo mi moc lito Elsie jak se snazila, aby praci ziskala a myslela si, ze ji Jack jen popichuje, ze nema sanci. Jak kdyby z ni predem chteli udelat blbku, kdyz se snazila obstat pred tema chlapama.
A z Jacka se nakonec vyklubal skvelej chlap.
Zatim u me vede Hypoteza, tak uvodime jak si povedou dalsi knizky.
Teorie lásky je první knihou od Ali Hazelwood, po které jsem sáhla a bavila mě velmi! Chytré vtipy, akademické prostředí a narážky na nefunkčnost v některých oblastech akademické sféry, které opravdu vycházejí z toho, jak to často funguje.
Je trochu vidět, že si Ali vytvořila vlastní svět, kde se postavy z jejích knížek proplétají a přijde mi to jako milá myšlenka do pozadí hlavních dějů, vracet se k předchozím oblíbeným párům.
Co mě asi bude vadit i u dalších romcom knížek jsou bohužel české překlady převážně pikantních scén, které jim trochu ubírají na síle. Ale zase to je moje daň za to, že jsem lenivá přečíst si anglický originál :)
Milé, vtipné čtení, jak to u A.H. bývá. Autorek tohoto typu románů je mnoho, ale Ali mezi nimi rozhodně vyčnívá vyvážeností děje a chytrým humorem. Po každé knize od ní sáhnu jako po spolehlivé oddychovce, která není jen povrchní romantikou, ale má skvělou úroveň. Že se čte jedním dechem, ani není nutné zmiňovat.
Knihy Ali Hazelwood mě vždycky vtáhnou do děje a jen těžko se mi kniha odkládá, takže je přečtu jedním dechem. Tato nebyla výjimkou. Příjemný nenásilný příběh. Za mě velmi příjemné čtení a těším se na další knihu autorky. Vzorec milostné linky a akademické půdy je dobře fungující. :-)
Příjemné čtení, i když konec mi přišel nedotažený a zbytečně urychlenxý, jako by na nějneměl vyjít prostor. Je to moje první kniha od autorky a ráda si přečtu i další.
Vědecké prostředí a romantická linka, to je velmi dobře fungující vzorec, který Ali Hazelwood používá.
V Teorii lásce se setkáváme s fyziky. A to jak s těmi teoretickými, tak i experimentálními. Kdo sleduje třeba seriál The Big Bang Theory, určitě si to umí představit. Sama jsem ze začátku měla chvilkami dojem, že jsem uprostřed tohoto seriálu. Ale ve chvíli, kdy se romantická linka rozjede na plné obrátky, ty vědecké teorie jdou stranou. Já BBT miluju, takže toto mi vůbec nevadilo :D
Je to klasická Ali Hazelwood, je to čtivé, zábavné, plné sympatických postav a celé se to odehrává ve vědeckém prostředí. Jako vedlejší postavy, se zde objevují Adam o Olive z Hypotézy lásky.
Elsie a Jack mi i přes jejich sympatie úplně nesedli a proto nebudu tým, který říká, že je toto nejlepší kniha od Ali :) Tím ale nechci říct, že je špatná. Pořád to má ten fajn náboj, jak jsme u Ali zvyklí.
Jinak mě to nejvíce bavilo ze začátku, dokud se spolu hlavní hrdinové špičkovali a nesnášeli se. Od určité chvíle to pro mě bylo trošku přitažené za vlasy. Chápu záměr autorky, Elsie má zvláštní povahu a určitě je potřeba ukázat, že každý máme být sám sebou, mít vlastní názor a nesnažit se zavděčit za každých okolností všem.
Další romantika z akademického prostředí od Ali Hazelwoodové. Ze všech dosavadních dílů mě tento zaujal nejméně. Příběh jako takový mě moc nebavil, cca v půlce se trochu vylepšil a čtení lépe utíkalo. Sečteno podtrženo hodnotím na 3/5.
Další kniha od autorky románů ze zajímavých prostředí. Přiznám se, že už mě ulovila, což znamená, že si žádnou její knihu nenechám ujít. Líbi se mi vždy zajímavé téma a chytré a sympatické hrdinky a jak se vžfy nakonec ukáže, tak také čestní hrdinové a to já můžu. Navíc se kniha od knihy zlepšuje i chemie postav a přidávají se papričky a mě to prostě baví. Tahle kniha zatím za mě nej z toho co v Česku od ní vyšlo.
Toto mě nebavilo tolik jako Hypotéza. Půlku knihy jsem tak nějak přelouskala ani nevím jak. V té další už jsem se bavila. Jack byl opravdu vnímavý a Elsie byla fajn.
Celkový dojem byl průměrný.
Předvídatelné? Ano. Nic jiného ale od tohoto typu knih nečekám. Každopádně jsem si příběh velice užila. Humor a láska. Nesmrtelná kombinace. :-)
2023 | Hypotéza lásky |
2023 | Hlava plná lásky |
2024 | Šach a mat |
2024 | Teorie lásky |
2024 | Nevěsta |
Vím, že je to nereálné, ale ten Darcyovsko - Popelkovský model na holky jako já prostě stále funguje :D A to vědecké prostředí mi dodává iluzi, že moje IQ během čtení nijak nekleslo. Bezva oddechovka, motýlci v břiše included.