Thajská kuchyně
kolektiv autorů
Kapitoly: předkrmy, polévky a saláty, plody moře, maso a kuřata, dezerty. Slovníček thajských pokrmů.
Přidat komentář
Kapitoly: předkrmy, polévky a saláty, plody moře, maso a kuřata, dezerty. Slovníček thajských pokrmů.
Přidat komentář
V říjnu roku 2000 jsem si splnil svůj sen a prožil 2 týdny nikoli turistikou, i když i ta skýtá atraktivní místa (třeba proslulý most přes řeku Kwai), ale pravidelným seznamováním s thajskou kuchyní. Před odjezdem jsem si pořídil potřebnou literaturu. Byla v ní zastoupena i tato kniha.
Thajská kuchyně používá mnoho různých ingrediencí. Používá mnoho různých koření, která se častěji používají v čerstvé formě než sušená. Populárními kořeními v Thajsku jsouː zázvor, koriandr, citrónová tráva, šalotka, pepř a především chilli. Základní potravinou Thajska je, stejně jako v mnoha jiných zemích Asii, rýže. Je součástí většiny thajských jídel, a slovní spojení "jíst rýži" má v thajštině stejný význam jako "jíst jídlo". V Thajsku se používá více druhů rýže, ale nejvíce mi chutnala lepkavá rýže . Kromě rýže se používají také nudle, nejpoužívanějšími thajskými nudlemi jsouː nudle z fermentované rýže, podávají se nejčastěji s pikantním kari a celofánové nudle, tenké nudle vyráběné z fazolí mungo. V Thajsku se používá i maso, nejčastěji kuřecí, vepřové, kachní a hovězí . Hodně se konzumují ryby všeho druhu a nezbytné plody moře (mušle, krevety). Řeklo by se: jako u nás, ale není tomu tak. Thajci to umí lépe. Cizince šetří tím, že ukázkové porce jsou označovány stupni ostrosti jídel. Každý si vybere podle své chuti. Vše se zapíjí zázvorovým čajem, který je chutí nesrovnatelný s druhy sáčkových čajů prodávaných u nás.
Mezi hity thajské kuchyně řadím:
pad thai – jídlo z tlustých smažených rýžových nudlí s vajíčky, tofu a někdy i s masem a mořskými plody,
kai yang – kuře pečené v bylinkách a medu,
kuay tiaw – nudlová polévka, podávaná jako oběd ještě lepší než PHO od Vietnamců,
nam phrik kung siap – krevetové špízy,
luk chup – dezert podobný marcipánu .
Dobrou chuť !