Válka říší se blíží
Jason Aaron
SCÉNA JE PŘIPRAVENA PRO VÁLKU ŘÍŠÍ! Thor se probil skrz Hel, ale nyní se ocitl jako vězeň v rukou hrozivých válečníků Hevenu! Bude zásah Valkyrie a Thorovy vražedné sestry Angely stačit k tomu, aby mohl bůh hromu utéct ze žaláře andělů, z něhož není úniku? Mezitím byla Roz Solomonová po zrušení S.H.I.E.L.D.u ponechána svému osudu... ale co nevidět se zhostí překvapivé nové role... a nadělá si milion nových nepřátel. Neboť válka se blíží... a invaze na Zemi již možná začala! Když Malekith cílí na celé veškerenstvo, zůstane Ódin Všeotcem ničeho? A navíc: před staletími se Ódin rozhodl udržet mladého Thora od Midgardu jednou pro vždy... a Loki přesně věděl, jak na to!... celý text
Literatura světová Komiksy
Vydáno: 2020 , CrewOriginální název:
Road to War of the Realms, 2019
O Thorův vous lepší než první kniha, řekl bych. Líbilo se mi hlavně, jak se jednotlivé, v čase různě rozházené příběhy postupně doplňovaly a propojovaly a že to tentokrát bylo v první řadě opravdu o postavách a ne tolik o akci (ačkoliv souboj s vy-víte-kým úplně skvěle propojil obojí, tedy osudovou božskou akci a uvěřitelnou psychologii). Akorát na mě moc nezapůsobilo to stupňující napětí a předválečná atmosféra, což je možná tím, že (ještě) nečtu sérii Avengers, ale možná taky tím, že se to v té přehršli zápletek prostě trošku ztratilo. Bůh ví.
Tak trochu prodlužovaná rozcvička k Válce říší. Postavy dostávají minulost a psychologii. Máme tu chyby otců a rozvrácenou rodinu bohů. Nedořešené romantické vztahy a noční můry z minulosti. Aaron létá tisíciletími sem a tam a skládá mozaiku telenovely bohů. Oproti jedničce ubylo akce a přibylo řešení vztahů, ale pořád to nějak postává na místě a vlastně není jasné, co tím vším Aaron chce říct a k čemu děj směřuje (tedy kromě k explicitně vyjádřené válce).
Vlastně se toho ani moc nestalo
Celý svazek mi příjde jako příprava na "Válku říší" od které máme všichni velké očekávání (prosím ať to stojí za to).
Je tu odkryto něco z Thorovy minulosti, je tu opilý budižkničemu Všeotec Ódin, Thorova drsná špióní bejvalka a další..
Jak u prvního svazku, tak i u tohoto mám problém s kresbou hlavní dějové linky. Psychadelický styl mi příjde místy chaotický a nepřehledný, ale hlavně, ne moc hezký na koukání..
Ještě mě čeká druhý-čtvrtý díl Avengers, abych byl řádně připraven na ten velký crossover, tak jsem zvědav jak se to vyvine dál, zatím to vidím jen jako nenáročnou odpočinkovou četbu:)
("Nerozumíš ničemu, co se týče Midgardu. Ani mně starče. Chceš-li, aby se ti bohové slepě plazili u nohou, vrať se do Asgardu. A nech mě tady v blátě, kam patřím.")
Kniha je složena z několika příběhů, které dokreslí jak cestu k Válce říší, tak i postavy, které se jí zúčastní. Takže jo, v rámci posunu děje je druhý díl úplně stejný jako ten první. Ale nemohu si pomoct. Mě to strašně bavilo!
První příběh mě bavil moc. Neb jak Thor "zlobil a zamiloval se". Což bylo ve výsledku trochu kruté, ale tak to nesmrtelní prostě mají. Kdo tahal za nitky, není moc velkým překvapením. Ale moc se mi líbil ten kožený outfit, než zjistil, že zelená je taky cool :O
Druhý sešit byl naprosto dokonalý a intenzivní. Thor ve vězení a spousta hlubokých myšlenek.
Třetí příběh mě moc nechytl. Nebo jinak. Příběh Roz byl na mě moc krátký a je jasné, že to podstatné ještě přijde. Tak uvidíme...
Příběh Odina a Lokiho mě bavil. Bylo fajn oba vidět v téhle poloze. A stalo se tam něco, co jsem si velice moc užila. Ale bylo to takové rychlé šup šup :/
Poslední sešit je dobrou psychologickou přípravou na válku. Ale skončí to rychleji než cokoliv začne. Přeci jen, to podstatné teprve přijde, že...ale cesta k tomu byla velice fajn :)
Hmm, mohla bych si tedy stěžovat na obsah knihy, a jeho odvádění pozornosti. Ale vážně to bylo neskutečně dobré odvádění pozornosti a je mi jedno, že vlastně tahle celá série je natahovaná cesta k Válce říši. Je mi to vážně ukradený. Proč? Protože je to neskutečně úchvatná jízda.
Předvoje velkých událostí Marvelu to u nás nemají moc jednoduché. Většinou navnadí na něco, čeho se ve finále ani nedočkáme. Válka říší se blíží, ale jestli ji CREW nevydá zvlášť, dočkáme se v příští knize pouhého epilogu. I tak se ukazuje, že v rukách kvalitních tvůrců mají tahle torza smysl. I když nejde o jejich nejlepší práce, respektive ji takhle po kouskách nejsme schopni zcela ocenit, stojí za čtení.
Válka říší se blíží je přesně ten typ názvu, který v ničem nelže. Válka se blíží, to je jasné, ale válka ještě nepřišla. Celý tenhle díl tak slouží spíše jako přípravka, která má za úkol uklidit a seskládat poslední dílky a motivy, než pravá válka nadejde. Dějově je tak slabší, rozházená, ale celkově dává smysl a poměrně logicky doplňuje řadu důležitých informací a je jako poslední příležitost ke zpracování všech nedořešených věcí.
Paradoxně nejméně prostoru tu má samotný Thor, který není vypravěčem, ale spíš řešenou skutečností. Nicméně příběhy Odina, Freyi, Lokiho a dalších postav byly natolik dobré, že absence Thora nebyla nijak na škodu. Celkově je ale tohle nově vydávané Marvel universum tak zmatené, alespoň pro mě... byl jsem rád za každý odkaz na staré díly a události, protože aspoň ty mě držely lehce nad vodou.
Velké plus za kresbu, která se tu už trošku uklidnila, protože v předešlém díle byla vážně šílená a někdy jsem vůbec nevěděl, na co to vlastně koukám. Tady je to vše stravitelnější, ale přesto tak nějak "boží" a kouzelné. Je to nádhera, tenhle umělecký styl mi sedí.
Zatímco první díl stihl útěk z Helu a odvrácení zániku vesmíru, druhý díl tak nějak rychle utekl a vlastně se nic nestalo. Zanechal ale pocit očekávání a natěšení na Válku říší, která prostě musí stát za to. :3
komiksy superhrdinové superschopnosti Marvel
2014 | Země Indiánů |
2018 | Star Wars Skywalker útočí - Zúčtování na pašeráckém měsíci |
2015 | Mrtvé matky |
2018 | Cesta podivných |
2016 | Wolverine |
Je to strašne ukecané, ale predsa len o čosi menej, ako jednotka a hlavne, kým tá pôsobila dojmom vytrhnutia z kontextu v zmysle, že som sa cítil, ako keby som čítal desiatku a nie jednotku, tak dvojka pôsobí o štipku ucelenejším, v dobrom jednoduchším dojmom. Páčila sa mi najmä retrospektívna pasáž, v ktorej zistíme, prečo má Thor odjakživa taký silne vyvinutý vzťah k Zemi. Je to pekné a je to smutné, ale práve preto je to pekné. Niekedy to tak naozaj je, že čakáme tak dlho, až je zrazu neskoro. Je to zlepšenie oproti jednotke, ale na (tiež Aaronovho) staršieho Thora: Zabijáka bohů sa to fakt nechytá ani keby sa to na tri kladivá postavilo. V druhej polovici sa to už úplne pokazí a priznám sa, že aj počas druhého čítania som sa strácal vo vzťahoch, časových linkách a v odkazoch na staršie udalosti, ktoré však v češtine vôbec nevyšli, v lepšom prípade vyšli v značene oklieštenej podobe. Ozaj by pomohol kvalitnejší úvodný vysvetľujúci text, ktorý by nám ozrejmil, prečo S.H.I.E.L.D. neexistuje, alebo prečo je predsedom Avengers Black Panter. A vôbec, odkedy majú Avengers PREDSEDU? Nepáčilo sa mi ani spôsob, akým poňali Ódina, Thorovho otca). Akonáhle som to však s Jasonovým scenárom začal vzdávať, objavil sa chlapec s niečím sympatickým (dojemný rozhovor nad hrobom), nečakane drsným (naturalistické mučenie, fuj), alebo wtf (kozly, aj keď tí boli žu v jednotke). Kresba je extrémne prehustená, je tam toho (všetkého) hrozne veľa a niekto akiste povie, že je neprehľadná, ale za seba hovorím, že sa mi skôr páčila, než nepáčila (a Thor hrajúci sa na Mojžiša si koleduje o obrovský plagát cez pol steny).